Slivková omáčka “Klevela“ z pokladov našich babičiek

Rozhovor s dizajnérkou: Každý kus má svoj príbeh
Rozhovor s dizajnérkou: Každý kus má svoj príbeh
5.9.2025
Ako vyčistiť práčku?
13.9.2025

Slivková omáčka “Klevela“ z pokladov našich babičiek

Slivková klevela je sladká spomienka na tradičné recepty našich babičiek. Tento ovocný poklad ponúka bohatú chuť sliviek a pripomína domácu pohodu.

Jeseň bez sliviek si ani neviem predstaviť. Toto ovocné nadelenie je navyše nadmieru zdravé.

Do detstva ma vracia tanier pariacich sa knedlí v tenučkom odpaľovanom ceste zasypanom strúhankou. Nemôžem sa priznať k tomu, koľko som ich dokázala zjesť! Horkastá chuť pravých sliviek s medovo chutiacou dužninou je nezabudnuteľná. Slivky patria k trochu nedocenenému ovociu. Pritom to bolo dostupné ovocie, ktoré kedysi (rozvarené alebo nasušené) nahrádzalo sladidlo a úspešne sa využívalo v ľudovej medicíne.

Slivky patria k zásadotvorným potravinám, takže nepodporujú kyslosť v tele a ako väčšina ovocia sú darcom tekutín s minimálnym podielom kalórií. Obsahujú veľké množstvo minerálnych látok, napr. vápnik, horčík, draslík a fosfor, a sú bohaté na vlákninu podporujúcu pocit dlhodobého nasýtenia. Patria k prospešným liekom na reumatizmus a dnu, ochorenie obličiek aj pečene. Pomáhajú chrániť srdce a cievy a znižujú hladinu cholesterolu. Známe sú ich účinky pri črevných problémoch a zápche.

Slivky predtým zreli na každej medzi a staré slovenské záhradky boli nezriedka osadené stromami so slivkami a ringlotami všetkých možných tvarov a farieb. Verne sprevádzali našu tradičnú kuchyňu známou slivkovou omáčkou, lekvárom, knedľami a buchtami. Akokoľvek sa dostanete k tejto krásnej úrode, schovajte si trochu tohto modrého zlata na zimu. Stojí za trošku príjemnej práce.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ:

Príprava: 1 hodina * Získate: 1 litrový pohár

   1 kg sliviek

   210 g krupicového cukru

   2 lyžice rumu

1. Do hrnca vložte umyté a rozpolené slivky zbavené kôstok. Podlejte ich nepatrným množstvom vody a za stáleho miešania nechajte variť.

2. Akonáhle sú slivky mäkké a rozvarené, pridajte cukor a dobre ho rozpustite. Plameň zmiernite, a varte ďalej do požadovaného zhustnutia. Nejedná sa o lekvár, takže vytvorte stredne hustú kašu s viditeľnými zvyškami ovocia. Ak ste spokojní, kastról odstavte, vmiešajte rum a klevelu presuňte do nahriatych pohárov. Zaviečkujte, obráťte dnom nahor a ponechajte tak až do vychladnutia.

Klevelu uložte v chlade a tme a nechajte ju niekoľko týždňov odležať. Získa pevnejšiu konzistenciu.

Zrelé plody sa varom rozpadnú pomerne skoro. Ak budete klevelu variť prvýkrát, budete prekvapení nádhernou farbou, ktorú slivky okamžite získajú. Varte tak dlho, až vznikne hustá kaša plná kúskov ovocia, ktoré ešte držia pohromade. Takto si na nej potom najviac pochutnáte. Príprava je extrémne jednoduchá, na výrobu klevely potrebujete iba tri základné suroviny.

Zahustená klevela sa používala k náplniam do tradičných buchiet, polievali sa s ňou zemiakové placky i šišky. Zaujímavú chuť dostane klevela primiešaním octu namiesto rumu, ale priznávam sa, že druhému variantu dávam prednosť. Rum tam nijako nápadne neucítite, ale celkovo výbornú chuť krásne dotiahne. V dnešnej dobe určite rozšírite použitie klevely ďalšími zaujímavými spôsobmi. Dávam ju napríklad ako doplnok k domácemu perníku, je to vynikajúca kombinácia. A s lievancami je jednoducho na prejedenie. Na uskladnenie klevely môžete využiť veľké klipové poháre, ktoré dobre tesnia. Keď obsah odoberiem, položím vždy hore nové koliesko vystrihnuté z papiera na pečenie. Dobre priľne a ovocná dobrota tak nevysychá. Načatú fľašu ponechajte v chladničke, prípadne si operatívne naplňte menšie poháre.

Sviečka v skle s viečkom TEAKOVÉ DREVO A SLIVKA 510 g

Máte radi vôňu sliviek? Aromatická sviečka s tajomnou vôňou teakového dreva a slivky vdýchne vašej domácnosti jedinečnú atmosféru. Je vhodná nielen ako dekorácia, ale aj ako darček, ktorý urobí radosť. 

Rozmery:  10 x 14 cm

Doba horenia : 85 - 95 hodín

Dózy z nášho e-shopu

Ďalšie zaujímavé články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *