Lahodný nápoj z červeného vína a čerstvého ovocia má korene v Španielsku a Portugalsku. Je to nápoj mnohých tvárí a tak aj vy si môžete prispôsobiť recept svojim chutiam aj surovinám, ktoré máte práve po ruke.
Sangria nemusí byť podávaná len ako alkoholický nápoj. Osviežujúcu chuť ovocia, zvlášť v horúčavách, si vychutnajte len tak, s niekoľkými kockami ľadu. Krvavo sfarbený nápoj možno namiešať z vychladenej sódovej vody, džúsu z červeného ovocia a sirupov. Keď nič neoklamete, prekvapí vás bohatá a čisto ovocná chuť. Neviem, čo lepšieho prehltnúť v lete na smäd.
Hotová sangria sa predáva v obchodoch, ale radšej si kúpte otvorený džbán alebo klasickú karafu na víno a pustite sa do prípravy z domácich surovín. Stojí to za to.
OVOCNÁ SANGRIA S ALKOHOLOM
Príprava: 30 minút * Získate: 1 l nápoja
1.Sangria sa podáva vždy ľadovo studená. Najprv si prichystajte kocky ľadu a pred samotnou prípravou nápoja nechajte všetky suroviny vychladiť v chladničke. Nebojte sa, že sa zachladíte. V teple sa nápoj veľmi rýchlo ohreje.
2.Do karafy vložte ľad, nalejte sedmičku červeného vína (môžete zameniť za biele), trochu brandy alebo whisky a pridajte sladidlo. Použite prírodný cukor alebo med, kvalitný ovocný sirup - čo máte radi a v takom množstve, aby bol nápoj len ľahko ochutený. Všetko dobre premiešajte.
3.Pridajte na kúsky a na plátky rozkrájané prezreté ovocie plné šťavy. Základ tvoria pomaranče, citróny, limetky a broskyne, ale ak máte lesné plody, ananás, hrozno alebo kiwi, môžete ich primiešať. Vyhnite sa kyslejšiemu ovociu ako sú napr. ríbezle; ostatné ovocie rozkrájajte, aby pustilo čo najviac šťavy.
Suroviny by sa mali zmestiť do litrovej karafy na víno. Ihneď podávajte.
OVOCNÁ SANGRIA BEZ ALKOHOLU
Do karafy nalejte vychladenú pomarančovú šťavu aj s dužinou (prípadne džús), sódu a podľa chuti doslaďte. Obsah dobre premiešajte a vložte pripravené ovocie. Citrusové plody (základom sú opäť pomaranče a mandarínky) nakrájajte na tenké plátky, broskyne, jablká, kiwi a pod. na kocky. Sangriu uchovajte v chlade a tesne pred podávaním pridajte ľad.
Nezabudnite, že je potrebné pracovať s plodmi, ktoré nie sú chemicky ošetrené. K nápojom je tiež vhodné podávať lyžičky, aby si mohol každý nakoniec zjesť kúsky ovocia. Ak zaradíte medzi ovocie aj jablká a hrušky, počítajte s tým, že do seba dokážu vstrebať takmer všetku brandy. V niektorých receptúrach sa pridáva biely rum a dokonca vo väčšej miere. Avšak Sangria nemá za úlohu vás opiť. V zásade nie som proti alkoholu, ale stačí ho máličko, pre zvýraznenie chuti. Uprostred horúcich letných nocí by mal nápoj predovšetkým príjemne osviežiť.
Karafy z hrubostenného skla nápojom mimoriadne pristanú. Tieto klasické tvary možno zakúpiť v objeme 1 l, 0,25 l a 0,5 l. Na Sangriu si kúpte tú najväčšiu, inak siahnite po klasickom džbánku. V karafe vyzerá nápoj fantasticky, okrem toho ju pokojne využite ako kuchynskú vázu.
Nájdite si voľnú chvíľu a pozvite svojich priateľov na pohárik dobrého pitia. Prekvapíte ich!