Test strúhadla + tip na zeleninu do polievky

Kútik pre milovníkov čaju
2.10.2024

Zhruba pred rokom som na našom eshope objavila strúhadlo, ktoré je tak trochu aj multifunkčný krájač na všetko, z čoho potrebujete mať hranolky, rezančeky alebo tenké plátky. Za ten rok som ho použila nespočetnekrát a tak ho dnes lepšie predstavím aj vám.

Zázrak, o ktorom dnes budem písať, sa volá Livington Turbo Cut. Na prvý pohľad zaujme netradičným vzhľadom, ale vzhľadom na to, že mám obmedzenú hybnosť ruky, ma zaujal ešte jednou vecou: funguje bez použitia sily a nikde sa netočí kľukou.

Strúhadlo Livington Turbo Cut rýchlo a jednoducho nastrúha zeleninu na plátky či rezančeky a napríklad zo zemiakov vytvorí krásne pravidelné hranolky bez použitia elektriny. Túto všestrannosť mu umožňujú 3 režimy krájania, 8 rôznych nastavení hrúbky a z toho plynúcich 24 kombinácií rezania. Hrúbku plátku, resp. hranolky, môžete nastaviť medzi 0,5 až 8 mm, dvoma posuvníkmi potom nastavíte jemné alebo hrubé krájanie. Vaše prsty sú vďaka chrániču pritom vždy v bezpečí. Na spodnej časti krájača sú prísavky, ktoré zaisťujú dobrú stabilitu. Ostré čepele zeleninu krájajú ako gilotína: fungujú na princípe piestu, ktorý sa opakovane s len minimálnym vynaložením sily stláča.

Som z tých, ktorí mali to šťastie, že až do dospelosti mali nielen babičky a deduškov, ale aj prababičku, ku ktorej som ešte na strednej škole rada jazdila na prázdniny. A táto moja prababička robila úplne skvelé ovocné knedle a tiež ma naučila, ako spracovať úrodu koreňovej zeleniny a uchovať ju na zimu. Krájala ju na kocky, ktorými plnila umelé črevá a tieto „tlačenky“ potom ukladala do mrazničky na zimu. Výhoda zeleninových tlačeniek je v tom, že sa veľmi ľahko používajú. Jednoducho ju vyberiete z mrazničky, odkrojíte potrebné množstvo a zvyšok vložíte pekne v kuse do vrecka a zase zavriete do bezpečia mrazničky.

Možno vám to znie rovnako banálne ako používanie klasických vrecúšok, ale nie je to tak. Akonáhle totiž odoberám zeleninu z vrecka, zelenina alebo prípadné kryštáliky ľadu sa mi vždy odrobia všade naokolo – a tento neporiadok pri odkrojení a uložení jednoducho odpadá. 

Test strúhadla4

ZELENINOVÉ TLAČENKY SÚ HOTOVÉ DO PÁR MINÚT

Čo všetko sa dá na krájači robiť?

  • Zeleninu do polievky ide samozrejme nastrúhať, ale také kúsky sú veľmi drobné, alebo ju krájať ručne, lenže to dá veľa práce. Zo strúhača Linvington Turbo cut je jeden kúsok ako druhý, či už krájate mrkvu, zeler alebo petržlen. Na polievkovú zeleninu odporúčam používať oba posuvníky, aby boli kúsky naozaj úzke, a hrúbku nastaviť kolieskom zhruba na dvojku. Rovnako tak možno krájať napríklad hranolky červenej repy na zaváranie.
  • Pri použití iba červeného posuvníka a hrúbke nastavenej zhruba na štvorku budú aj zemiakové hranolky jedna ako druhá– presne ako z obchodu.
  • Zvykla som si na ňom robiť aj miešané šaláty, napr. z mrkvy, kalerábu a ľadového šalátu alebo klasický kapustový coleslaw. Vďaka variabilite šírky aj hrúbky si jednoducho nastavíte akúkoľvek veľkosť.
  • Pokiaľ nepoužijete ani jeden posuvník, budete krájať ľubovoľne tenké plátky. To využijete napríklad pri krájaní póru na hrubé klátiky k mäsu alebo naopak tenkých koliesok cibule do burgerov či do šalátu. Perfektne funguje aj na krájanie stonkového zeleru, ľadového šalátu, tenkých koliesok reďkoviek, repy i mrkvy, zeleniny na domáce chipsy.

Asi je vám jasné, že strúhadlu Livington Turbo Cut nemôžem udeliť nič iné ako tri hviezdičky. Jeho používanie je naozaj jednoduché a úplne bez námahy. Krájať či strúhať zvládne prakticky akúkoľvek zeleninu a úhľadnosť hotových kúskov je naozaj dych vyrážajúca. Súčasťou balenia je aj praktická škrabka na zeleninu v tvare Y, ktorá je skvelá najmä na očistenie zeleniny podlhovastých tvarov, ako je šalátová uhorka, mrkva alebo petržlen, obľúbila som si ju ale aj na zemiaky alebo repu, je totiž naozaj ostrá. Strúhadlo ide veľmi dobre zložiť a nezaberie tak príliš miesta, podávač na zeleninu a chránič na prsty sú vyššie, ale tiež sa zmestia do bežnej zásuvky. Jediné drobné mínus je čistenie, ktoré je aj s použitím so strúhadlom dodávanej tyčinky trochu ťažšie, ale to je daň za to, že je veľmi ergonomické pri použití a zelenina ani prsty nikde nešmýkajú: práve v týchto drážkach zvyšky zeleniny niekedy priľnú. Krájač inak stačí opláchnuť a vložiť ho do umývačky. Len vopred odporúčam kefkou očistiť najväčšie nečistoty, ktoré by mohli umývačku upchať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *