Toustový chia chlieb

Kulajda so strateným vajcom
Kulajda so strateným vajcom
30.5.2025
Keď obrúsky rozkvitnú
Keď obrúsky rozkvitnú
3.6.2025

Rýchly drožďový chlieb ako zdravý sendvič. Recept je jednoduchý, nevyžaduje žiadne komplikované kysnutie a pripravíte ho za pár minút. Chlieb je nadýchaný, s orieškovou príchuťou a obohatený o zdravé ingrediencie ako špaldová múka a chia semienka.

Jednoduchý drožďový chlieb pečený vo forme vám urobí radosť na raňajky aj na slnečnom jarnom výlete. Sendviče s mäsom a zeleninou zastúpia aj obed.

Väčšinou si píšete o rýchlovky. Tak tu je ďalšia, dnes zameraná na pečenie chleba. Než sa pustíte do chlebov s kvasom, ktorých príprava je prinajmenšom zdĺhavá (časom do tajov preniknete, to je isté), mám tu tip pre úplných začiatočníkov. Ak nemáte s pečením chleba veľa skúseností, tu vás čaká iba rýchla práca s robotom a pečenie. Kysnutie, o ktoré sa postará instantné droždie, sa nepočíta. Trvá len polhodinu a tú využijete minimálnym upratovaním svojej kuchyne.

Hriankové chleby sú kypré, mäkké a nadýchané. Presne takýto tento chlieb je, iba je strihutý v tmavom prevedení vďaka celozrnnej špaldovej múke, ktorá dodá cestu spomínanú kyprosť aj máličko orieškovej príchute. Ovsené a špaldové vločky plus chia semienka pridávam ako pravidelný bonus pre zdravie.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ:

Príprava: 20 minút + 30 minút kysnutia * Získate: chlieb do formy veľkej 30 × 12 cm

  • 500 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžičky sušeného droždia
  • 50 g ovsených vločiek + hrsť špaldových vločiek na dozdobenie
  • 25 g chia semienok
  • 450 ml vlažnej vody
  • 1 lyžička hnedého cukru
  • olej na pomazanie povrchu
  • hárok papiera na pečenie

1. Do misy robota dajte suché ingrediencie - preosiatu múku, soľ, 2 rovné lyžičky sušeného droždia, 50 g ovsených vločiek a chia semienka. Akonáhle ich zmiešate, urobte jamku a prilejte vlažnú vodu s rozpusteným cukrom.

2. Hnetacími hákmi pomaly spracujte cesto. Najprv bude lepivé a riedke. Stierkou ho oddeľte od stien misy, zvýšte otáčky a cesto prepracujte, až bude súdržné a prestane lepiť na steny. Trvá to asi 2 – 3 minúty.

3. Medzitým formu vyložte papierom na pečenie a hotové hladké cesto do nej presuňte. Formu nechajte na teplom mieste bez prievanu, prikryte ju teplou utierkou. Cesto nakysne už za 30 – 35 minút, vystúpi až nad okraj tejto formy. Nezabudnite vyhriať rúru na 200 °C.

4. Nakysnutý chlieb potrite olejom, husto zasypte špaldovými vločkami a jemne poprášte múkou. Dajte piecť na 35 - 40 minút, až povrch zozlatne.

5. Chlieb pomocou presahujúceho papiera vyberte a skontrolujte prepečenie poklepom na spodnú stranu. Pokiaľ chlieb znie duto, je prepečený. Pokiaľ nie, nechajte ho ešte chvíľku v rúre piecť bez formy a papiera, len na rošte. Docielite chrumkavej kôrčičky po všetkých stranách. 

Po vychladnutí na mriežke môžete chlieb rozkrájať na tenké plátky a naplniť podľa chuti.

Tieto základné ingrediencie máte bežne v kuchyni, takže si chlieb môžete upiecť, kedykoľvek vás napadne. Vločiek je v súčasnej dobe výber preveľký, takže skúšajte, či radšej ražné, špaldové, ovsené, pohánkové, ryžové a mnohé ďalšie. V zdravom jedálničku by chýbať nemali, či už z nich robíte kaše, lievance, nátierky, posýpku, müsli, knedličky, či ich pridávate do pečiva. Do cesta, ktoré chcem len nakypriť, pridávam ovsené, ktoré sú drobné a jemné, veľké vločky – špaldové, ražné a pod. zase vyzerajú rustikálnejšie na povrchu pečiva.

Chia semienka, okrem toho, že patria k superpotravinám, urobia pre vás v riedkom chlebovom ceste službu – vstrebajú časť vlhkosti a cesto sa stane kompaktné a vláčne.

TIP: Ešte pridávam tip na skvelé, dobre tesniace kuchynské dózy LOFT, ktoré pozvoľna zapĺňajú moju kuchyňu. Na e-shope ich nájdete aj v bielom prevedení.

Zapekacie formy CULINARIA ORANGE ponúkame v niekoľkých prevedeniachV tvare srnčieho chrbta ( v ktorom som sendvičový chlieb upiekla) môžete ďalej pripravovať nákypy, perník aj makovec, aspiky alebo skvelé mäsové plnky. Formy v tvare pekáčikov sa budú hodiť na zapekané zemiačiky, cestoviny všetkých chutí, slané cuketové koláče a pod.

TIP: Na pečenie chleba, ktorý sa vyhupne až nad formu, používam papier na pečenie. Za prečnievajúce okraje potom môžem s horúcim chlebom dobre manipulovať. Chlieb sa v tomto prípade natoľko dobre prepiekol, že som ho nemusela dopekať vyňatý z formy. Ale zakaždým to môže byť iné, uvidíte.

Toustový chlieb je mäkký a poddajný, presne tak, aby ste ho mohli poriadne naplniť a stlačiť do pusy. Nechajte si chutiť, napríklad niekde na víkendovom výlete. 

Z nášho e-shopu...

Ďalšie recepty na domáce pečivo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *