Sušené jablká patria k onomu druhu maškrtenia, pri ktorom ochutnám – a zjem všetko, čo mám pred sebou. Nechcem mentorovať, ale jablká sú vážne zdravé, okrem toho, že sú tak dobré a krásne na pohľad. Len si usušte pár jabĺčok a uvidíte.
Sušené jablká som strašne dlho nerobila. Už niekoľko rokov si kupujem domácu sušičku (po ktorej túžim), ale stále si na ňu nedokážem vytvoriť miesto v kuchyni. A tak som oprášila sušenie v rúre. Chcela som nielen maškrtiť, ale tiež si vytvoriť venček na stôl. Trošku jesenné aj také, čo má trošičku našliapnuté na Vianoce.
SUŠENÉ JABĹČKOVÉ KRÚŽKY
1. Na sušenie si vyberte iba zdravé, sladké a šťavnaté jabĺčka. Umyte ich a nechajte odkvapkať. Medzitým v miske s vodou rozpustite soľ.
2. Pomocou vykrajovača vyrežte stred a jablko nakrájajte na ručnom krájači. Spracujte každé jablko zvlášť, inak vám plátky na vzduchu rýchlo stmavnú. Rezy by mali mať hrúbku aspoň 4 mm, ideálna je 5 mm. Jabĺčkam ponechajte šupku, aby boli krásne prefarbené.
3. Plátky ihneď namočte do slanej vody a vyberte ich až po 10 minútach. Krúžky osušte a rozložte nad zdroj tepla. Ak budete sušiť nad ústredným kúrením, trvá to zhruba 2–3 dni.
4. Sušenie v rúre – elektrickú rúru nastavte na 50 °C, krúžky jabĺčok rozložte na 3 plechy s papierom na pečenie. Sušte s pootvorenými dvierkami jednu hodinu, potom jablká otočte a sušte ešte jednu hodinu. Jablká nechajte dosušiť do druhého dňa pri izbovej teplote. Správne usušené jablká sú pružné a nelámu sa.
Pokiaľ budete sušiť v sušičke na ovocie, počítajte asi so 6–8 hodinami. Záleží na hrúbke jablčných plátkov. Po usušení skladujte jablká na suchom a tmavom mieste, najlepšie v uzavretých plechových alebo sklenených dózach. Vydržia vám po celú zimu, len ich kontrolujte, či nenavlhli a nekazia sa.
Pripravte si jablká, vykrajovač jadrovníka, vodu, soľ a ručný krájač. Ak krájate radšej nožom, plátky budú hrubšie (tým pádom aj šťavnatejšie po usušení) a treba ich dlhšie sušiť.
Zo sušených jabĺk si uvarte lahodný čaj, alebo si vytvorte dekoráciu, ktorú je možné zase rozobrať a nakoniec zjesť. Ja dávam jednoznačne prednosť tomu druhému.