Vianočná červená kapusta s vínom a brusnicami

Pred dverami je Halloween
24.10.2021
Venček zo sušených jabĺk
31.10.2021

Nechcem vás stresovať pripomienkou vianočného kolotoča už teraz, ale túto kapustu vám jednoducho musím odporučiť. A nedá sa nič robiť, práve prišiel ten správny čas. Je to záležitosť pre maškrtné jazýčky, ktoré sa v zime chystajú na tradičné super recepty so zverinou, morkami, kačičkami a údenými kolienkami. A nie je nič lepšie, ako keďpri množstve sviatočného varenia vyberiete hotovú kapustu z pohára.

Kapustu si totiž pripravujem v tejto dobe, napchám ju do pohárov a sterilizujem v rúre. Samotná príprava kapusty nie je ani zdĺhavá, ani nepríjemná, ani zložitá; ale keď vám táto práca ubudne pri veľkom varení, až potom to oceníte!

Väčšina receptúr sterilizovanej kapusty využíva na dochutenie rascu, bobkový list, horčičné semienko atď. Táto kapusta je iná. Je to vlastne hotová prílohová kapusta, ktorú iba prehrejete s trochou masti, a je hotovo. Samozrejme ju môžete konzumovať ihneď, čerstvo pripravenú. Je tak veľmi dobrá, že pri tejto úprave už zostanete. Obsahuje jablká, brusnice, červené víno a vôňu zrelej jesene. Podľa mňa je fantastická.

VIANOČNÁ ČERVENÁ KAPUSTA

Príprava: naloženie 30 minút + 1 hodina varenia + 30 minút na zaváranie

Do veľkej misy

  • 1 kg nastrúhanej červenej kapusty
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 stredne veľké sladké jablká
  • 40 g sušených brusníc
  • 1,5 lyžičky soli
  • hojne čerstvo mletého korenia

Marináda

  • 150 ml balzamikového octu z hrozna
  • 100 ml suchého červeného vína
  • štipka škorice
  • štipka badiánu
  • 50 g trstinového/alebo bieleho krupicového cukru
  • 4 klinčeky

1.Kapustu zbavenú hlúbov a krajných listov zvážte a potom nastrúhajte do veľkej misy. Nastrúhajte ešte cibuľu a 2 jabĺčka bez jadrovníka, ale aj so šupkou. Pridajte brusnice, soľ a zmes okoreňte. Všetko dokonale premiešajte.

2.Pripravte si marinádu a v okamihu, keď sa rozpustí cukor, ju pridajte k nastrúhanému základu a opäť dokonale premiešajte. Misu prikryte a nechajte na chladnom mieste do druhého dňa.

3.Druhý deň presuňte naloženú kapustu do veľkého hrnca, prikryte ho pokrievkou a na malom plameni 1 hodinu poduste. Počas prípravy kapusty niekoľkokrát premiešajte.

4.Po hodine kapustu ochutnajte a pokiaľ je potrebné, pridajte korenie, aby ste jemne cítili jej chuť. Ostatné ingrediencie by mali byť akurát. Jablká a cibuľa v zmesi zmiznú, víno je odvarené a kapusta vonia škoricou a badiánom. Môžete servírovať.

5.Ak si kapustu zavaríte, potom ešte teplou kapustou naplňte poháre, obsah sklepnite a veľmi jemne stlačte vidličkou. Naplňte dva a pol pohára s objemom 0,9 l. Teda ten zvyšok dajte do menšieho pohára. Poháre zaviečkujte a vložte do pekáča s horúcou vodou a zloženou utierkou. Vložte do rúry vyhriatej na 90 °C a kapustu zavarte po dobu 20-25 minút.

Pozerám, že badián (také tie krásne hviezdičky) nám z fotografie vypadol. Semienka spoločne s klinčekmi je dobré roztĺcť v mažiari, pretože obzvlášť celý klinček sa v kapuste stratí a zahryznúť do neho nie je nič moc. „Štipky“ badiánu i škorice dávam o niečo väčšie, ale záleží na vašej chuti. Brusnice rozhodne z receptu nevylúčte, akokoľvek vám pripadá spojenie divné. Taktiež sa vytratili, ale jednotlivé chute sú v kapuste nenahraditeľné.

Vo veľkej mise s objemom 6 l kapustu skvele namarinujete a pri veľkom množstve si môžete kúpiť rovno dve. Kapustu beztak budete vyrábať vo veľkom. Jabĺčka ponechajte aj so šupkou, úplne sa rozdusia. Obetujte aj deci dobrého suchého vína, napríklad typu Bordeaux. Kapusta je vážne výborná.

Zaváracie poháre s kovovými viečkami využívam veľmi rada. Kapustu možno z veľkých pohárov odobrať aj v dvoch častiach a v chladničke sa jej do ďalšieho dňa nič nestane. Potom ju iba prehrejte na panvici spoločne s trochou masti, a môžete servírovať spoločne so zemiakovou knedľou a zlatistým mäskom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *