Pred dverami je Halloween

Želé z vareného vína na cesty
19.10.2021
Vianočná červená kapusta s vínom a brusnicami
27.10.2021

Jeseň hrá všetkými farbami a z každého obchodu na nás vykúkajú oranžové brušká tekvíc. Bola by škoda neužiť si zábavku s ich zdobením.

Už budúcu nedeľu je Halloween, ktorý sa oslavuje prevažne v anglicky hovoriacich krajinách, ale tento čierny a oranžový sviatok sme celkom radi prijali aj u nás. Je o dôvod viac užiť si zábavy s deťmi, ešte predtým, než zvážnieme naším kresťanským dušičkovým sviatkom.

Neodmysliteľným symbolom halloweenskych sviatkov je tekvica. V posledných rokoch sme tekvica ochotne prijali do našich kuchýň, pretože sa z nich pripravia nesmierne lahodné jedlá, ale tiež si po vzore anglosaských krajín užívame zdobenie, dlabanie a večerné tajomné svietenie zamračených aj rozosmiatych oranžových tváričiek. Tento rok som dala prednosť tradičnejšiemu jesennému zdobeniu a tekvica dopadla trochu romanticky - dostala venček z kvetov a bobúľ, čo som našla na záhradke.

Ozdobiť môžete ktorúkoľvek tekvicu, a po sviatkoch ju spokojne skonzumovať. V podstate sú jedlé všetky ale do kuchyne sa najlepšie hodia tekvice maslové, muškátové, špagetové alebo Hokkaidó. Tekvica mexická, s ktorou som pracovala, je vhodná predovšetkým ako dekorácia. Narastá do veľkých rozmerov, a tak sa s obľubou využíva práve na vyrezávanie. Pokiaľ ju len dozdobíte, vydrží vám na priedomí veľmi dlho.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ K DOZDOBENIU TEKVICE

Úplne postačí, keď sa prebehnete v prírode a hneď budete mať prírodného materiálu dosť. Základom na zdobenie je venček stočený z liany paviniča. Pripravte si:

  • 5-6 dlhých šľahúňov paviniča (psieho vína)
  • ľubovoľné prírodniny na zdobenie - vyrovnané usušené listy, vres, kvet hortenzie, plody šípok, bobule dráča a pod.
  • viazací drôtik
  • pomocný povrázok
  • záhradnícke nožnice, štípacie kliešte na drôt

VENČEK Z PAVINIČA  

Pavinič, čiže všeobecne povedané - psie víno, je ideálnou surovinou na výrobu malých korpusov. Na jeseň je liana dostatočne mäkká a pružná, takže ju ľahko stočíte do kruhu, prípadne prepletiete, ako si predstavujete. Dôležité je len to, aby ste mali šľahúne dostatočne dlhé, aby objali tekvicu. Šľahúne zarovnajte vedľa seba, potom ich zakrúťte trochu do seba a stočte do kruhu, ktorý porovnajte s najširšou časťou tekvice. Potom kruh na niekoľkých miestach zaistite povrázkom, konce paviniča zastrihnite a venček nechajte na tekvici mierne zaschnúť. Šľahúne sa krásne zarovnajú a zvyknú si na nový tvar.

NA ZDOBENIE VYUŽIJETE RASTLINY, KTORÉ VYZERAJÚ DOBRE AJ USUŠENÉ

Venček som dokončila tak, že som viazacím drôtikom pevne obtočila zostrihnuté konce šľahúňov, takže sa stali súčasťou kruhu. Až potom som odstránila povrázky. Jednotlivé prírodniny môžete do venca len zastrkať, ale s venčekom potom budete zle manipulovať; väčšina dekóru zase vypadne, a niektoré vetvičky majú taktiež tŕne. Vhodnejšie je vytvoriť si malé skupinky kvetov a bobúľ, ich končeky omotať kúskom viazacieho drôtika (pozri vľavo) a pomocou neho potom zväzky upevniť na korpus. Venček môžete samozrejme úplne zaplniť, ale oveľa viac sa mi páčili vykukujúce voľné časti korpusu.

Až vás omrzí vyhýbať sa na priedomí nazdobenej tekvici, venček zložte a zabývajte ho na stole, alebo si ho zaveste na stenu. Tie chutnejšie druhy tekvíc potom môžu slávne skončiť napríklad v tekvicovom pyré alebo čatní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *