Višňové a marhuľové šišky

Príbor v obrúskoch s manžetami
5.3.2025

Táto domáca pochúťka nemá obdoby. Však sa tiež šišky smažia po celom svete. Majú rôzne pomenovania, líšia sa podobou, ale u nás budú každopádne najchutnejšie. Užite si ich. Veď ich robíme možno raz, dvakrát do roka.

Základom je kysnuté cesto. Krásne sa s ním pracuje, výborne kysne a je dokonale pružné. Tento rodinný recept sa u nás prechováva roky a nedám naň dopustiť. Je postavený na 1 kg múky, takže si ho najskôr vydelíte dvoma. Šišky sa piekli po ukončení pôstneho obdobia. Úplne logicky patrili ku kalorickým jedlám; ešte horúce sa obaľovali v cukre, až sa na nich vytvorila tvrdá sladká krusta. Najchutnejšie sú šišky ešte teplé. Pamätám, že som si niekoľkokrát popálila jazyk, keď som podcenila teplotu zaváraniny vo vnútri. Moja mamička robila polovicu cesta s pikantnou višňovou zaváraninou a polovicu s marhuľami. Pretože som sa nemohla rozhodnúť, ktorá šiška je lepšia, zjedla som ich na posedenie aj trinásť!

Šišky sme vykrajovali hrnčekom. Ale doba pokročila, a tak možno uvítate šikovného pomocníka – zubatú formičku na šišky, pomocou ktorej sa obe polovice šišky krásne spoja dohromady. S ňou ide práca rýchlo od ruky a za okamih máte plnú misu nadýchaných šišiek so svetlými prúžkami okolo pása.

VIŠŇOVÉ A MARHUĽOVÉ ŠIŠKY

Príprava: 30 minút * Z polovičnej dávky usmažíte:  asi 30 šišiek

  • 1/2 l mlieka
  • 60 g droždia
  • 100 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 6 – 8 žĺtkov
  • 1 kg polohrubej múky
  • 5 lyžíc rumu
  • citrónová kôra
  • lyžička soli
  • zaváranina, najlepšie višňová a marhuľová
  • repkový olej na vyprážanie

špeciálne formičky

Všetky suroviny by mali mať rovnakú teplotu. Zarábalo sa ručne, tak odovzdávam tak, ako sa recept u nás traduje (aj keď samozrejme preháňam robota). Vyprážalo sa na prepustenom masle. Môžete použiť repkový olej, ale nenechajte ho úplne rozpáliť.

1. V časti vlažného mlieka zmiešajte droždie s trochou cukru a múky. Kvások nechajte vzísť, asi 10 min.

2. Maslo vytrite s cukrom do peny, pridajte žĺtky. Potom pridajte múku, rum, vzídený kvások, citrónovú kôru a zvyšok mlieka so soľou. Vypracujte vláčne cesto a nechajte kysnúť zaprášené múkou asi 1 hod pod utierkou.

3. Cesto rozvaľkajte na placku hrubú asi 0,5 cm a vykrájajte kolieska. Pridajte lyžičku zaváraniny (do jednej časti šišiek svetlú, do druhej časti tmavú), priklopte druhým kolieskom a prsty zľahka stlačte po obvode. Okraj spojte a oddeľte formičkou.

4. Veľký kastról naplňte asi do polovice tukom alebo olejom. Skutočne nešetrite. Šišky plávajú, takže by na každej z nich mal zostať žltučký prúžok. Vyprážanie ide pomerne rýchlo, preto starostlivo strážte a šišky obracajte iba raz. Vysmažené šišky uložte do misky vystlanej kuchynskými papierovými utierkami, aby ste odsali prebytočný tuk.

5. Ešte horúce šišky obaľte v cukre zmiešanom s vanilkou, prípadne ich iba mierne pocukrujte. Myslím, že úplne stačí sladká zaváranina.

Cesto sa vzdúva ako vzducholoď, šišky budú pravdepodobne v poriadku. Tak ja neviem, možno sú predsa len lepšie tie marhuľové...

Takéto formičky sú geniálna vec. Nielenže s nimi vykrojíte kolieska, ale potom ich krásne spojíte dohromady. Ako vidíte, cesto stále kysne a kysne, takže nechajte vytvarované šišky chvíľu na doske, aby sa pred vyprážaním nafúkli. Pre spoj je to zaťažkávacia skúška, ale celkom dobre vydrží.

Šišky smažím zároveň s prvými čerešňovými kvetmi v záhradách. Je to moja súkromná oslava čerešní a višní, ktoré bezhranične milujem. Diétu si naplánujem až potom!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *