Táto domáca pochúťka nemá obdoby. Však sa tiež šišky smažia po celom svete. Majú rôzne pomenovania, líšia sa podobou, ale u nás budú každopádne najchutnejšie. Užite si ich. Veď ich robíme možno raz, dvakrát do roka.
Základom je kysnuté cesto. Krásne sa s ním pracuje, výborne kysne a je dokonale pružné. Tento rodinný recept sa u nás prechováva roky a nedám naň dopustiť. Je postavený na 1 kg múky, takže si ho najskôr vydelíte dvoma. Šišky sa piekli po ukončení pôstneho obdobia. Úplne logicky patrili ku kalorickým jedlám; ešte horúce sa obaľovali v cukre, až sa na nich vytvorila tvrdá sladká krusta. Najchutnejšie sú šišky ešte teplé. Pamätám, že som si niekoľkokrát popálila jazyk, keď som podcenila teplotu zaváraniny vo vnútri. Moja mamička robila polovicu cesta s pikantnou višňovou zaváraninou a polovicu s marhuľami. Pretože som sa nemohla rozhodnúť, ktorá šiška je lepšia, zjedla som ich na posedenie aj trinásť!
Šišky sme vykrajovali hrnčekom. Ale doba pokročila, a tak možno uvítate šikovného pomocníka – zubatú formičku na šišky, pomocou ktorej sa obe polovice šišky krásne spoja dohromady. S ňou ide práca rýchlo od ruky a za okamih máte plnú misu nadýchaných šišiek so svetlými prúžkami okolo pása.
VIŠŇOVÉ A MARHUĽOVÉ ŠIŠKY
Príprava: 30 minút * Z polovičnej dávky usmažíte: asi 30 šišiek
špeciálne formičky
Všetky suroviny by mali mať rovnakú teplotu. Zarábalo sa ručne, tak odovzdávam tak, ako sa recept u nás traduje (aj keď samozrejme preháňam robota). Vyprážalo sa na prepustenom masle. Môžete použiť repkový olej, ale nenechajte ho úplne rozpáliť.
1. V časti vlažného mlieka zmiešajte droždie s trochou cukru a múky. Kvások nechajte vzísť, asi 10 min.
2. Maslo vytrite s cukrom do peny, pridajte žĺtky. Potom pridajte múku, rum, vzídený kvások, citrónovú kôru a zvyšok mlieka so soľou. Vypracujte vláčne cesto a nechajte kysnúť zaprášené múkou asi 1 hod pod utierkou.
3. Cesto rozvaľkajte na placku hrubú asi 0,5 cm a vykrájajte kolieska. Pridajte lyžičku zaváraniny (do jednej časti šišiek svetlú, do druhej časti tmavú), priklopte druhým kolieskom a prsty zľahka stlačte po obvode. Okraj spojte a oddeľte formičkou.
4. Veľký kastról naplňte asi do polovice tukom alebo olejom. Skutočne nešetrite. Šišky plávajú, takže by na každej z nich mal zostať žltučký prúžok. Vyprážanie ide pomerne rýchlo, preto starostlivo strážte a šišky obracajte iba raz. Vysmažené šišky uložte do misky vystlanej kuchynskými papierovými utierkami, aby ste odsali prebytočný tuk.
5. Ešte horúce šišky obaľte v cukre zmiešanom s vanilkou, prípadne ich iba mierne pocukrujte. Myslím, že úplne stačí sladká zaváranina.
Cesto sa vzdúva ako vzducholoď, šišky budú pravdepodobne v poriadku. Tak ja neviem, možno sú predsa len lepšie tie marhuľové...
Takéto formičky sú geniálna vec. Nielenže s nimi vykrojíte kolieska, ale potom ich krásne spojíte dohromady. Ako vidíte, cesto stále kysne a kysne, takže nechajte vytvarované šišky chvíľu na doske, aby sa pred vyprážaním nafúkli. Pre spoj je to zaťažkávacia skúška, ale celkom dobre vydrží.
Šišky smažím zároveň s prvými čerešňovými kvetmi v záhradách. Je to moja súkromná oslava čerešní a višní, ktoré bezhranične milujem. Diétu si naplánujem až potom!