Za oknami je Mikuláš!

Sviatočná paštéta s tymianom
25.11.2019
Košíčky s orieškovou náplňou
2.12.2019

Každý rok sa teším na Mikuláša, pretože je to môj pomyselný štart k vianočným sviatkom. Okrem toho očakávam sladkú nádielku. S obľubou si užívam vaječný koňak, perník aj mandle v čokoláde.

Nádielku tiež veľmi rada rozdávam. Ideálne do košíkov vystlaných vianočným papierom. Tento rok ale bude zmena. Za oknami sa objavia pletené ponožky, celé podšité nebesky hebkou barančekovou kožušinkou. Mám ich schované ako darček a chystám sa ich naplniť orieškami a niečím dobrým. Skúste, či to tiež stihnete!

Aby Mikuláš priniesol aj niečo od srdca, vytvorím pár škriatkov zo šišiek. Vlani som ich niekoľko vyrobila a vianočnému stromčeku celkom pristali. Na šišku sa toho zas tak moc nevojde, ale napriek tomu je možné škriatkov rôzne obliecť a dekorovať. Zavolajte na pomoc deti, určite vám so zábavným tvorením rady pomôžu. Vyrobíte si spoločne krásne ozdoby, napríklad niekam na chalupu.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA VÝROBU ŠKRIATKA

Najprv treba vyraziť na prechádzku. Do parku, na okraj lesa, kde sa dajú nazbierať borovicové šišky. Sú tak akurát veľké. Nechajte ich potom doma deň, dva v teple, aby sa roztvorili. K tomu si pripravte:

  • drevené guľôčky s priemerom 3 cm (zakúpite vo výtvarných potrebách)
  • zvyšky tenkých farebných plstí
  • biele bambuľky (z dekoračnej lemovky alebo plstené z ovčieho rúna)
  • lepidlo na découpage (lepí textil i drevo)
  • lepidlo v tavnej pištoli
  • permanentnú čiernu fixku
  • nožnice
  • drobné dekorácie na dozdobenie
  • stužku alebo povrázok na zavesenie

ŠKRIATOK JEDNODUCHO A RÝCHLO

Najprv si ohrejte lepidlo v tavnej pištoli. Na vrchol šišky trochu kvapnite a do mláčky pritlačte drevenú guličku. Chvíľu ju držte, a keď je hlava kde má byť, nechajte spoj poriadne zaschnúť. Medzitým si pripravte z plsti šál - prúžok veľký 20 × 1,5 cm - a konce rozstrihajte ako strapce. Čiapku tvorí kruhový výsek vysoký 12 cm, so základňou širokou asi 10 cm (vidíte ju na predchádzajúcom obrázku, strihám od oka). Stočte ju do kornútka, okraje dajte cez seba a po celej dĺžke zlepte lepidlom na decoupage. Čiapku vyskúšajte na hlavu a ak sedí, potom guličku pomažte lepidlom a čiapku pritlačte. Na špičku prišite bambuľu.
Okolo krku zaviažte šál a škriatka dozdobte drobnými dekoráciami - snehovou vločkou, stromčekom, rôznymi bobuľami. Zozadu k čiapke prišite očko na zavesenie.

Deti teší práca s prírodninami. Nehrozí, že sa im v rukách niečo rozbije. Plsť stačí nastrihať, nestrapká sa, nie je potrebné nič začisťovať. A potom všetko dohromady drží vďaka lepidlám. Je to úplne jednoduché.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *