Zázvorové sušienky sú vedľa krémových cukroviniek s čokoládou a orechmi len chudobným príbuzným. K zimnému čaju a vianočným sviatkom až veľmi hýriacimi chuťami, však pasujú výborne.
Zažltnuté stránky kuchárskej knihy pani Magdalény Dobromily Rettigovej ma k sebe nadlho pripútali. Knihu som našla v pozostalosti po mojej mamičke, a celý život som netušila, že ju má. Receptov je tam ako maku (necelých 1200) vrátane rád, ktoré s malými obmenami platia aj dnes, a pôvabným záverom týkajúcim sa „Navedenia, ako sa majú maškrty k menšej hostine na stôl stavať”.
Táto výnimočná žena sa narodila v Českom kráľovstve a zomrela v Rakúskom cisárstve. Kochám sa nielen rozsahom jej skúseností, receptúrami písanými s istotou, a často jednou vetou, zahŕňajúcimi pochúťky, z ktorých mnohé nikdy neokúsim, a v neposlednom rade češtinou, ktorá je v dnešnej uponáhľanej dobe plnej skratiek a prevzatých výrazov pohladením. Na stránkach defilujú šišky zo zemčiat, omeletky z rozšklbanej ryby, rozkloktané vajcia po celých tuctoch, mäsové sekaninky aj rozličné miešaniny s bylinkami a hríbikmi. Inšpirácia aj milá zábava zároveň. Snáď sa nehneváte, že som sa tu rozhovorila, ale práve teraz, v čase predvianočnom, keď už som za život upiekla kdečo, som do kuchárky s veľkým potešením zaborila nos a vybrala pre vás zázvorky. Ak ste ich nikdy nepiekli a hľadáte niečo na doplnenie svojho slávnostného pohostenia, možno vás pobaví nahliadnutie do staročeskej kuchyne.
Zázvorky boli najprv výsadou zámockých a meštianskych kuchýň. Až počas 19. storočia sa zázvor začal používať aj v ostatných domácnostiach a sušienky sa s obľubou podávali k popoludňajšiemu čaju. Zázvorky sa musia nechať poriadne rozležať, a tak je na ne akurát tak čas s prvou adventnou nedeľou, ktorá sa blíži. Recept som si len dovolila doplniť trochou amónia, množstvom citrónovej kôry a ubrala som cukor. Aj tak sú zázvorky dobré. Inak k zázvorkovým receptom totiž patrí pravidlo – koľko múky, toľko cukru.
Na fotenie sme pribrali pôvabné bodkované hrnčeky, ktoré môžu byť pekným prekvapením pod vianočným stromčekom. Túto sadu pre dvoch dostanete darčekovo zabalenú.
Recept č. 899 ZÁZVORKY
Daj na misu 28 dekagr. tlčeného preosiateho cukru, dve celé vajcia a dva žĺtky, a miešaj to pol hodiny. Potom pomaly primiešaj 1 lyžicu tlčeného zázvoru, s pol citróna rozkrájanou kôrou a 28 dekagr. peknej múky, zamiešaj to dobre, rozvaľkaj na doske nie príliš tenko, vypichuj formičkou zázvorky, klaď ich na plech voskom potretý a nechaj ich pozvoľna piecť, daj však pozor, aby zostali zažltnuté ako zázvor.
Príprava: 35 minút + odležanie a pečenie * Získate: cca 40 ks z polovičnej dávky
Na dokončenie
POZN.: ak pečiete prvýkrát, vyskúšajte polovičnú dávku, v základnom recepte je sušienok viac ako 80 ks
1. Do misy robota 2× preosejte cukor, pridajte vajcia a žĺtky, a vyšľahajte ich do peny. Ku koncu pridajte zázvor a citrónovú kôru.
2. Vznikne redšie hladké cesto, ktoré presuňte na dosku posypanú polohrubou múkou. Rukami cesto prepracujte a nechajte ho nabrať len malé množstvo múky tak, aby zostalo pružné a mäkké.
3. Vyvaľkajte z neho placku vysokú asi pol cm. Potom špeciálnou formičkou vykrájajte zázvorky a presuňte ich na maslom vymastený plech s papierom na pečenie. Tvary klaďte kúsok od seba, pretože pri pečení vyskočia, aj keď najviac nahor.
4. Plechy nechajte cez noc v kuchyni, aby cukrovinky "obschli". Potom pečte v rúre vyhriatej na 180 °C najskôr sprudka 5 minút - zázvorky v tejto chvíli vyskočia, a potom 5 minút pri 160 °C, kedy slabo zružovejú.
Zázvorky uložte do papierovej krabice do chladu a nechajte ich 3 týždne rozležať.

Cukrové cesto je hladké a jemné, krásne sa s ním pracuje. Pri dokončení na doske ho však nenechajte nabrať veľa múky.
Tvary vykrájajte formičkou, ktorá pripomína zázvorový koreň. Výrobcovia ju stále ponúkajú, bez problémov som ju zohnala, dokonca si je možné vybrať z niekoľkých tvarov. Z detstva si ju pamätám z mamičkinho arzenálu na pečenie, ale nechápala som, prečo písmeno S má taký divný tvar; bohužiaľ už sa nezachovala.

Vykrájané pečivo sa necháva na doske alebo na plechu oschnúť a rozležať. Z mnohých receptov som zistila, že obe cestá – ako s čerstvo nastrúhaným zázvorom (kde mi to dáva zmysel), tak aj so sušeným, sa takto nakladá. Počas tohto odpočinku sa so zázvorkami nič nedialo, ale pri pečení potom krásne vyskočili. Áno, vyrozumeli ste správne, piekla som ich prvýkrát a skúsenosť odovzdávam.
Maslo na papieri na pečenie vám môže pripadať zbytočné, ale pečivo je úplne bez tuku, takže mu môže pridať niečo na chuti, a navyše cestám, ktoré nadobúdajú (napr. kysnutá a pod.) vždy prospieva.

TIP.: Teraz už len zostáva nechať zázvorky rozležať. Po upečení sú výborné, takže ochutnajte; potom rýchlo tvrdnú, to sa nezľaknite, pretože všetko napraví čas. Postupne sa usporiadane rozležia. Aby sa tak stalo, platí pravidlo - pečivo dajte do papierovej krabice, aby k nemu mohla vzdušná vlhkosť a nechajte ho v chlade, nie v chladničke. Všetko, čo sa má rozležať, neuzatvárajte do tesniacich plastových dóz, do ktorých sa vzduch nedostane.
Náš tip pre teplo a pohodu domova
Články, ktoré by vás ešte mohli zaujať