Vykúzliť zeleninový polievkový vývar za 15 minút vedia aj dobrí kuchári. Stojí za to odpozorovať, ako na to.
Ak si mám vybrať medzi poctivou domácou polievkou a instantným vývarom, nie je čo riešiť. Podobné je to s dochucovadlami, ak obsahujú zvýšený podiel soli a veľa chémie. Avšak nehádžme všetko do jedného vreca. Doma pripravené bylinkové zmesi, alebo zeleninový vývar v prášku, si pripravujú aj renomovaní kuchári. Každého z nás neustále naháňa čas, a ak máte voliť medzi prípravou jedla - hoci zo zjednodušených surovín, alebo medzi kupovaným rožkom s niečím, potom je rozhodne lepší variant číslo jeden.
Zeleninový vývar tvorí základ celej rady jedál, ale samostatný tiež nie je na zahodenie. S hráškom a vaječnými zvitkami chutí výborne. Naučila som sa ho robiť podľa Michaela Kocha, len zeleninu suším v sušičke namiesto v rúre. Zvoliť môžete oba spôsoby. Výsledkom je vyvážená kombinácia zeleniny, ktorá je rozomletá buď na prášok alebo rozmixovaná na drobučké kúsky. Dochutená je len soľou, pretože ak použijete výrazné korenie (napríklad často sa pridáva kurkuma), budú mať rôzne jedlá, ktoré takto dochutíte, zakaždým rovnakú chuť. Zeleninový základ úplne postačí a ďalej už čarujte s bylinami a korením podľa ľubovôle. Úplne najlepšie je to, že svoju "instantnú polievku" budete mať po ruke, kedykoľvek si spomeniete.
Príprava: 30 minút + 6-7 hodín sušenie * Získate: z polovičnej dávky 90 g polievkového korenia
1. Pripravte si veľkú misu, zeleninu dôkladne očistite, nakrájajte a nastrúhajte podľa pokynov.
2. Zmes rukami premiešajte a buď rozložte na papier na pečenie na 3 plechy do rúry, alebo ju rozložte na sitá do sušičky. V rúre sušte pri teplote 80 °C 4- 6 hodín, v sušičke 6-7 hodín pri teplote 60-65 stupňov.
3. Dokonale suchú zmes zomeľte na prášok alebo rozmixujte v mixéri na malé kúsky. Zeleninovo-bylinkovú zmes zmiešajte s 80 g soli a presuňte do hermeticky uzatvárateľnej nádoby. V chlade a tme vám vydrží až 1 rok.
Príprava vývaru - Na ½ l vody použite plnú lyžicu zeleninového prášku, všetko priveďte do varu a nechajte asi 15 minút pomaly variť. Aj drobné kúsky zeleniny vo vode napučia, takže podľa potreby vývar preceďte.
Využívam postup - robot - sušička - mixér. V robote skončí mrkva a zeler, ostatnú zeleninu nakrájam nahrubo. Do sušičky sú vhodnejšie väčšie kúsky, pretože zelenina neprepadáva jednotlivými poschodiami. Keď sa vplyvom sušenia zmrští (zvlášť pri prehadzovaní jednotlivých sít) a drobné kúsky spadnú až na dno, priebežne ich vyberajte. Dĺžka doby sušenia je úmerná tomu, ako bola zelenina šťavnatá. Pred spracovaním ju vždy zbavte prebytočnej vlhkosti.
Usušená zelenina vonia, je krásne farebná, až je škoda ju rozmixovať. Časť si vždy ponechám v pohári tak, ako ju nasuším. Používam ju v okamihu, keď nemám čerstvú zeleninu po ruke. Zvyšok starostlivo rozmixujeme nadrobno a zmiešame so soľou. Pravidelne si robím len polovičnú dávku z receptu; ak to urobíte tiež tak, pozor na to, aby ste aj množstvo soli vydelili dvoma.