Čierny halloweensky koláč

Hebká posteľná bielizeň z mikrovlákna
27.10.2019
Zeleninový vývar v prášku
4.11.2019

 

Sviatok oranžových tekvíc je doslova za dverami. Dnešný večer venujte malým prípravám, bola by škoda pripraviť sa o zábavu.

Halloween je sviatok, ktorý sa rozšíril z Írska v najväčšej miere do Ameriky, Veľkej Británie, Nového Zélandu a Austrálie. Pomenovanie sviatku - All Hallows 'Eve znamená predvečer kresťanského sviatku Všetkých svätých. Ku sviatku patrí aj dlabanie tekvíc, z ktorých vznikajú romantické lampáše, ktoré zdobia priedomia a temné kúty. Deťom sa oveľa viac páči kostýmové veselie spočívajúce v maskách duchov, kostier a všelijakých príšer. Ku kolede patria symboly čiernych mačiek, sov, pavúkov a všelijakej hávede.

Či už si z čarodejnej symboliky Halloweenu vezmete čokoľvek, myslím, že je to veľmi pekné obohatenie studených jesenných dní. Malé tekvicové svietniky už ste si možno so mnou vyrobili a teraz vám ponúknem niečo úžasné na jedenie. Každoročne totiž pečiem snehový čierny koláč. Je bez múky, iba z mletého maku a veľkých ringlot glazovaných rumovým džemom. Cesto je vďaka snehu hebké a nadýchané, ale úchvatne čierne, ako topánka. Pod ovocím to nie je vidieť, ale mrknite na rez nižšie...

 

ČIERNY HALLOWEENSKY KOLÁČ

Príprava: 40 minút * Získate: koláč do formy s priemerom 28 cm

Koláč

  • 5 vajec, bielky a žĺtky zvlášť
  • 50 g krupicového cukru
  • štipka soli
  • 80 g práškového cukru
  • 80 g masla, zmäknutého, nie rozpusteného, ​​(môže byť aj Hera)
  • 200 g mletého maku
  • 5-6 stredne veľkých, pevných modrých ringlot

Na glazovanie a dokončenie

  • 2 lyžice brusnicového alebo ostružinového džemu
  • 1 lyžica tmavého rumu
  • hrsť rozmrazených černíc (nemusia byť)

1. Ringloty umyte a osušte, a ostrým nožom z nich nakrájajte tenké plátky. Väčšinou stačí 5 ks. Vajcia rozdeľte do 2 mís - do menšej dajte bielky a ušľahajte sneh so štipkou soli. Pred dokončením pridajte krupicový cukor a šľahanie ukončite, keď sneh tvorí ostré špičky.

2. K žĺtkom v druhej mise pridajte práškový cukor a vyšľahajte ich do peny, ktorá strojnásobí svoj objem. Rúru zohrejte na 180 °C.

3. Do žĺtkovej peny pridajte po kúskoch kocky mäkkého tuku a potom po častiach mak.

4. Pomocou stierky vložte do cesta sneh. Cesto len obracajte a nadľahčujte, až je dokonale premiešané. Hotové rozotrite do vymastenej a hrubou múkou vysypanej koláčovej formy. Uhlaďte povrch a od stredu ho povykladajte tenkými plátkami ringloty - viď foto.

5. Koláč vložte do rúry a pečte presne 30 minút. Cesto krásne vybehne a v závere odskočí od okrajov.

6. V tejto fáze môžete koláč vybrať a horúci okamžite natrieť džemom rozmiešaným s lyžicou rumu. Pred podávaním povrch dozdobte rozmrazeným černicami. Koláč je výborný vlažný aj vychladený. Rezy krájajte ostrým nožom.

Modré ringloty sa v túto dobu dajú napodiv kúpiť bez problémov. Viem to, koláč pečiem každoročne. Vyberte si pevné ringloty, z ktorých sa dajú ľahko vykrájať pekné plátky. Nemusia byť práve najsladšie, ale tým sa netrápte, chuť im dodá glazúra. Tu som sústredila najdôležitejšie ingrediencie - mak je mletý, najlepšie čerstvo (teda žiadna kupovaná zmes s cukrom) a do snehu cukor ešte len príde, aby vytvoril základ cesta.

Snehové cesto som uhladila zubatou cukrárskou stierkou. Snažte sa nakrájať plátky ringloty tenučké, aby jemné cesto nenieslo takú váhu a zvládlo sa nadľahčiť.

Čierna a oranžová je symbolom Halloweenu. Aby bol dojem dokonalý, nechávam si špeciálne k tejto príležitosti v mrazničke vrecúško černíc.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *