Svietnik z okrasnej tekvice

Napínavé premeny sedačiek
2.10.2019
Recyklácia strúhadla I / Stojan na bižutériu
10.10.2019

Bez malých, podivne tvarovaných a farebných tekvíc, by jeseň nebola úplná. Ak k nim pridáte nazbierané listy, počas chvíľky si vytvoríte pútavé zátišie.  

Najradšej mám tvary, ktoré mi pripomínajú malé pestrofarebné turbany. Hýria výraznými škvrnami, sú oranžové, žlto pruhované, svetlo aj tmavo zelené. Čakám na ne netrpezlivo a zakaždým si pár tekvíc kúpim. Častokrát vydržia v poriadku až do jari. Z dvoch, troch kusov si každoročne vydlabem jednoduché svietniky. Síce sa predávajú podobné výrobky z keramiky, ale tie prírodné sú mi milšie. Rozsvietený stôl s nimi vyzerá romanticky a trochu tajomne.

Svietiace tekvice najlepšie vyniknú na sklenených alebo robustných keramických tanieroch. Plody by mali byť stabilné, aby rozpustený vosk z čajových sviečok nevytekal, ale pre istotu svietniky nikdy nenechávajte bez dozoru.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA SVIETNIK Z DYNE

Pripravte si:

  • malé okrasné tekvice okrúhleho tvaru
  • farebné čajové sviečky ladiace s farbami tekvíc
  • špicatý nôž
  • tvorítko na melónové guličky

Pokiaľ nie je tekvica úplne stabilná, zrežte do roviny výčnelok zostávajúci po kvete, ale nesnažte sa rezať do povrchu tekvice, aby sa nezačala kaziť.

VEZMITE SVIEČKE MIERU

Špičkou noža si vyznačte obrys sviečky. Sviečku odložte a kolmými, nie príliš hlbokými vpichmi tekvicu prerežte. Pokračujte opatrne trochu hlbšie, dajte pozor, aby ste sa neporanili. Keď cítite, že nôž prešiel dovnútra, vyznačené koliesko prerežte do kríža a kúsok vykrojte. Pozvoľna vyrežte celé koliesko, ktoré budete potrebovať na zasunutie sviečky.

VYDLABTE DUŽINU

Otvorom tekvicu vydlabte. Najlepšie sa mi pracuje tvorítkom na melónové guličky. Najprv vyberiem semienka a potom krúživými pohybmi vyčistím celý vnútrajšok tekvice.

VNÚTRO NECHAJTE ZASCHNÚŤ

Tu je vidieť, že vyčistené steny tekvice sú slabé asi len 5 mm. Tekvicu nechajte na vzduchu aspoň do druhého dňa, aby zvyšky dužiny zaschli.

VLOŽTE SVIEČKU

Do suchej a čistej tekvice jemne vtlačte čajovú sviečku. Drží tam perfektne. Keď vyhorí, vyškrabnem zvyšok knôtu a do hliníkového obalu vložím voskovú časť ďalšej čajovej sviečky.

Svietnik z tekvice môžete doplniť aj ďalšími dekoráciami, ktoré nájdete na našom e-shope.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *