Váza z tekvice a žiarivý jesenný servis

Zázračná aloe vera: na čo je dobrá a prečo ju mať doma
4.10.2023
Nektarinkový koláč plnený mandľovým krémom frangipane
11.10.2023

PROJEKTY Z PRÍRODNÝCH MATERIÁLOV VI

Jeseň je už ráno cítiť vo vzduchu a prináša atmosféru babieho leta. Prestrite si v teplých tónoch, ktoré tak krásne doplnia jesenný jedálniček. A čo by to bolo za stolovanie, bez strapatých kvetov hýriacich farbami dozrievania. Usteľte im mäkko vo váze z vydlabanej tekvice.

V pevnom plášti tekvice môžete zabývať trvalku, kvetinu v drobnejšom kvetináči, rezané kvety, vetvičky, nazbierané prírodniny. Výber je pestrý a kým vám tekvicová váza vydrží, môžete sa tešiť na bohatý a zároveň nežný aranžmán. Tentokrát je to také jednoduché, že snáď ani nebude potrebné veľké vysvetľovanie. Namiesto toho by som chcela obrátiť vašu pozornosť k zaujímavému keramickému jedálenskému servisu JAIPUR, ktorý práve ponúkame na našom e-shope. Pozrite sa, ako sympatická žlť rozžiarila celý kuchynský stôl. V galérii pod článkom objavíte hneď niekoľko žiarivých odtieňov, takže si určite vyberiete.

JEDNOFAREBNÉ TANIEROVÉ SÚPRAVY JAIPUR

Decentné keramické jedálenské súpravy vo farbe žltej, tlmenej červenej, azúrovej, šedej a olivovej si vzali inšpiráciu zo základných odtieňov malebnej jesene. Taniere s talianskym dizajnom pôsobia pekne vďaka bielym okrajom a jednotlivé farby sa dajú vzájomne kombinovať.

TIP: Pokiaľ sa dohovoríte s kamarátkou, môžete si z dvoch rôzne farebných servisov namiešať zmes. Taniere sú vhodné do umývačky riadu aj do mikrovlnnej rúry. Servis je skvelým tipom na darček.

TANIEROVÝ SERVIS JAIPUR, 18 ks, taniere s priemerom 26 / 20 / 19 cm

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

K ARANŽMÁNU S TEKTICOU SI PRIPRAVTE

Teraz sa ešte na chvíľu vzdialim od atraktívneho prestierania stola a vyrobíme si vázu z tekvice. Tekvice zo záhradky sú vďačným objektom tvorenia. Ešte je ďaleko do osláv Halloweena a tekvice momentálne spracovávame na kompóty, pyré, polievky a strúhame ich do múčnikov. Takže využime bohatú úrodu a pre tentokrát si z tohto žiarivého plodu vyrobíme vázu, do ktorej sa zmestí veľké množstvo rastlín. Všetko je úplne jednoduché. Na zábavnú prácu budete potrebovať:

  • tekvicu ľubovoľnej veľkosti
  • nôž a lyžicu na vydlabanie
  • mikroténové vrecko
  • aranžovaciu hmotu Florex, najlepšie v tvare nízkeho valca
  • kyticu kvetov
  • dekoratívne prírodniny - plody šípok, mochyne a pod.
  • drobné kúsky umelého ovocia
  • záhradnícke nožnice, viazací drôtik

1   Pokiaľ tekvica dobre nestojí, je potrebné najprv zarovnať nožom jej spodnú časť. V každom prípade si vyberte taký tvar tekvice, aby ste plod zranili čo najmenej.

2   Do tekvice treba vykrojiť otvor - robím to tak, že použijem vhodnú misku, ktorú preklopím na hornú časť tekvice a jej okraj obkreslím. Mal by zasahovať do miesta, kde je tekvica dostatočne široká, aby pojala čo najviac rastlín. Potom ostrým krátkym nožom hornú časť odrežte.

Nožom ďalej vytvarujte smerom dovnútra okraj tekvice, aby bol pevný a pravidelný. Zvyšok dužiny vydlabte nožom. Semienka aj dužinu spracujte tak, ako ste zvyknutí. Keď sa mi práve varenie nehodí, dužinu rozsekám na menšie kúsky a zamrazím. Hodí sa neskôr na polievku, prípadne dužinu nastrúham nahrubo, odvážim jednotlivé porcie, dám do mraziacich vrecúšok a spotrebujem do koláčov.

4   Vnútro tekvice vysušte papierovými utierkami a rozložte dovnútra mikroténové vrecko. Do budúcej vázy vložte prevlhčený valec Florexu. Nakoniec naaranžujte rastliny, medzi ktoré možno umiestniť aj kúsky umelého ovocia alebo drobné jesenné dekorácie.

K STOLU, PROSÍM

S pekným jedálenským riadom je každý okamih pri stole sviatkom. A pritom sa nemusí diať nič mimoriadne. Užite si všetky spoločné chvíle s dobrý jedlom a pitím.

Práve prežívame nádherné babie leto, ktoré sa tento rok naozaj vydarilo. Popoludňajšie teploty dávali doteraz zabudnúť na to, že je prázdninové počasie preč i keď sa už stihli prihlásiť ranné hmly a viac zrážok. Urobte si doma pohodu, aby ste do jesene a chladnejšej časti roka vkĺzli s dobrou náladou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *