Zázračná aloe vera: na čo je dobrá a prečo ju mať doma

Ako čistiť domáce spotrebiče?
30.9.2023
Váza z tekvice a žiarivý jesenný servis
7.10.2023

Aloe je jedným z najznámejších sukulentov. Zdomácnela po celom svete a nájdete ju na okenných parapetoch aj mnohých slovenských domácností: jej zdraviu prospešné účinky chce mať doma každý.

Výťažky aloe vera sú už roky obľúbeným zaklínadlom výrobcov nielen kozmetických produktov. Dobre vedia, prečo: okrem toho, že pomáha hydratácii a regenerácii pokožky, má aj antialergénne vlastnosti.

Pochopiteľne nechýba ani v mnohých produktoch, ktoré nájdete na našom e-shope. Poďme sa ale najskôr spoločne pozrieť na to, v čom je taká prospešná.

Ako pestovať aloe vera?

    • Aloe je sukulent, čo znamená, že neznáša premokrenie. Vždy ju preto vsádzajte do kvetináčov, ktoré majú dole drenážne otvory na odtok prebytočnej vody.
    • Z rovnakého dôvodu jej prospieva dobre priepustná pôda. Zeminu preto zmiešajte s pieskom v pomere zhruba 1:1.
    • Aloe nepotrebuje hlboké črepníky, vzhľadom na jej rozložitý rast ich ale vyberajte dostatočne stabilný – pomôže napríklad väčší priemer črepníka.
    • Domovinou aloe vera je arabský polostrov a tomu zodpovedajú jej nároky na teplo. Vždy ju pestujte na mieste, kde má dostatok slniečka.
    • Ste zlí záhradníci, ktorí svoje kvety mučia nedostatkom zálievky? Aloe vás za to bude milovať, nadbytočná zálievka jej naopak škodí, pretože jej ľahko odhnívajú korene. Medzi jednotlivými zálievkami by pôda mala úplne vyschnúť.
    • Pokiaľ máte rastlinu na okne, stačí odrezať list a ranku alebo spáleninu potrieť jeho gelovitým stredom. Šupka ide z listu odrezať, takže môžete používať aj väčšiu plochu. Listy odrezávajte z vonkajšieho prstenca a pozor, nech pri tom nepoškodíte stonku. Pokiaľ vám stačí kúsok, odrežte len kúsok, rana na rastline sa rýchlo zacelí.
    • Pri odrezaní listu si všimnite, že z neho vytekajú dve tekutiny: z povrchu tečie žltozelená miazga (ktorá je horká a preháňavá) a zo stredu tečie priehľadný gél. Práve ten v sebe nesie oné blahodárne účinky.
ZÁZRAČNÁ ALOE VERA2

Univerzálna bylina

Spáleniny od slniečka, presušená pokožka, akné, zapálené miesta, vyrážky, štípance od hmyzu, opary, drobné kuchynské spáleniny alebo porezanie. S tým všetkým vám pomôže aloe. Gél z listov aloe má totiž vynikajúce hydratačné a regeneračné vlastnosti. Aloe je dostupná takmer čistá ako v tomto 97% spreji, niekedy sa používajú len jej výťažky, napr. do balzamov po holení, pleťových krémov a mliek atď.

Džús z aloe

Gél z listov aloe nakrájajte nadrobno a zalejte neperlivou minerálnou vodou (na 4 diely vody asi 1 diel aloe) a podľa chuti doslaďte medom alebo sirupom. Časť vody môžete nahradiť ovocnou šťavou. Pokiaľ vám nevyhovujú kúsky aloe v tekutine, všetko môžete pokojne rozmixovať.

ZÁZRAČNÁ ALOE VERA3

Lôžkoviny aj pre alergikov

Hovoríte si, k čomu je aloe vo vankúšoch alebo aj matracoch či ich ochranách? Aloe má antialergénne vlastnosti a pomáha udržať lôžkoviny a ďalšie textilné povrchy bez baktérií alebo roztočov. Výplň z dutého vlákna je taktiež vhodná pre alergikov alebo astmatikov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *