Ako čistiť domáce spotrebiče?

Ratatouille – elegantná variácia zeleninových jedál
27.9.2023
Zázračná aloe vera: na čo je dobrá a prečo ju mať doma
4.10.2023

Domáce spotrebiče sú našimi najvernejšími pomocníkmi. Bez práčky alebo rýchlovarnej kanvice si asi život dokáže predstaviť málokto z nás, vysávač, umývačka alebo sušička sú hneď v závese. Správna starostlivosť im dokáže život predĺžiť o celé roky.

Všetko začína vhodným výberom. Pokiaľ siahnete po najlacnejšom modeli na trhu – nech už sa jedná o akýkoľvek spotrebič – asi sa nedá diviť, keď do pár rokov (a napríklad u tých rýchlovariek aj skôr) začne mať problémy. Rozhodne to nie je tak, že čím drahšie, tým automaticky lepšie, od určitej hranice je to už jedno. Pri najlacnejších kúskoch je dlhá životnosť ale naozaj skôr príjemným prekvapením než očakávateľnou vlastnosťou.

Nech už hovoríme o čomkoľvek, životnosť vždy dokáže do istej miery ovplyvniť vhodná starostlivosť. Olupujúcu sa striebornú fóliu na plastoch napr. rýchlovarnej kanvice alebo kávovare ovplyvníte len ťažko, ako dlho ale bude slúžiť výhrevné teleso, už na našej starostlivosti naozaj závisí. A pokiaľ máte tvrdú vodu, tak na tom záleží niekoľkonásobne viac ako v oblastiach s mäkkou vodou.

rýchlovarná kanvica

  • Nepriateľom číslo jedna je vodný kameň. Ten ničí nielen kanvicu, ale aj chuť pripravovaného nápoja. So zanesenou špirálou trvá dlhšie aj samotné ohrievanie, pokiaľ by výhrevné teleso od vody oddelil úplne, môže dôjsť aj k prehriatiu a zničeniu kanvice.
  • Dobrá správa je, že jeho likvidácia je jednoduchá. Niekto nedá dopustiť na ocot, ten je ale dosť agresívny. Oveľa šetrnejšia je kyselina citrónová, na 1 liter vody stačí 1 lyžica, prípadne 1 vylisovaný a nakrájaný citrón
  • Od veci nie je ani odvápňovač. Ten kúpite vo forme kryštalického prášku, ako šumivé tablety alebo tekutý, účinné sú všetky rovnako. Ten je šetrný k spotrebiču a jeho služby sú spoľahlivejšie.
Ako čistiť domáce spotrebiče2

Užívanie kanvice má svoje pravidlá

Okrem pravidelného čistenia má používanie kanvice aj ďalšie pravidlá. Ohrievajte vždy len toľko vody, koľko potrebujete: variť plnú kanvu kvôli jednej šálke spotrebováva zbytočne veľa elektriny a kanvica sa viac opotrebováva. Najmä pokiaľ máte tvrdú vodu, nenechávajte v nej stáť zvyšok vody: dali by ste tým priestor vodnému kameňu ničiť teleso.

kávovar

  • Veľkým domácim obľúbencom býva aj kávovar, a je jedno, či máte kapsulový alebo klasický presovač. Odvápnenie okruhu pre vodu je nevyhnutné nielen pre životnosť kávovaru, ale aj pre chuť kávy a s octom sa v tomto prípade šetriť nepokúšajte. Môj kávovar má indikátor zanesenia a mám vyskúšané, že pri čistení octom namiesto odvápňovača sa čistenie domáha častejšie.
  • Ak má kávovar aj penič mlieka, treba pravidelne čistiť aj trysky a hadičky na spenenie mlieka, opäť na to kúpite špeciálny roztok, ktorý ich zbaví aj nánosov tuku atď.
  • Pravidelne čistite aj presovacie teleso od zvyškov kávy, ktorá rada napadá okolo a začne tam plesnivieť. Celý strojček ide obvykle vybrať, môžete ho tak bezpečne vyčistiť kefkou a poriadne vypláchnuť.
Ako čistiť domáce spotrebiče 3

Pračka sa umyje (skoro) sama

Práčka nie je len bubon a tesnenie, pravidelne udržiavať treba aj čerpadlo a odpadovú hadicu. Keď sa tá upchá, práčka môže vytopiť celú kúpeľňu (i susedov). Aj keď periete len pri nízkych teplotách, aspoň raz za čas dajte várku uterákov alebo obliečky na 60 °C, nech zničíte prípadné baktérie, ktoré môžu spôsobovať zápach.
  • Pravidelne vymývajte aj priehradku na prací prostriedok a aviváž, rovnako tak vytrite všetky záhyby gumového tesnenia.
  • Na vyčistenie vám postačí jedlá sóda a biely ocot, so špeciálnymi prípravkami je to ale pohodlnejšie a práčku ako bonus môžu príjemne prevoňať.
  • Frekvencia čistenia práčky závisí od jej používania. Pokiaľ máte deti a periete v priemere čo deň, to práčku, čistite ju pokojne každé 2 mesiace, ak žijete sami, stačí 2–3x do roka. Pokiaľ má program na čistenie práčky, používajte ho!

chladnička a mraznička

  • Chladničku zbytočne nepreplňujte, ale nemajte ju ani poloprázdnu: potraviny potrebujú svoj priestor dýchať, zároveň v sebe ale kumulujú chlad. Plná chladnička má nižšiu spotrebu ako poloprázdna. 
  • Nikdy do chladničky ani mrazničky nedávajte ešte teplé jedlo. To sa môže skôr pokaziť, zvyšuje sa spotreba chladničky a vzniká námraza.
  • Akonáhle má námraza viac ako 3 mm, zvyšuje sa spotreba až o tretinu, pri jednocentimetrovej námraze je to až 75 %.
  • Až budete odmrazovať, vytiahnite prístroj najskôr zo zásuvky. Chladničku potom celú vymyte octovou vodou (tá eliminuje zápachy), opatrne - a bez octu - umyte aj tesnenie. Dajte si záležať pri čistení odtokového kanálika, ten môže byť zdrojom veľmi nepríjemného zápachu.
  • Ako pohlcovač zápachu v chladničke pomôže mištička s jedlou sódou. Stačí ju pravidelne meniť.

umývačka

  • Pravidlá na čistenie umývačky sú podobné ako pri práčke. Pravidelne čistite gumové tesnenie, nezabúdajte poriadne vyčistiť vnútorný filter nečistôt.
  • Raz za čas pustite program s čo najvyššou teplotou alebo priamo čistiaci program, pokiaľ ho umývačka má. Zamedzí to vzniku zápachu a pomôže udržať vašu umývačku a s ňou aj riad dokonale čistý.
  • Nečistoty sa rady usadzujú pod dvierkami, raz za čas ich preto zotrite aj tam. Údržbu si zaslúžia aj odpadové hadice.
 

Články, ktoré by vás ešte mohli zaujať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *