Rýchle upratovanie kúpeľne – prirodzene!

Viete ako správne upratovať?
10.9.2021
Chlieb so špaldou a údeným mäsom
16.9.2021

Vymeňte chemické čistiace prostriedky za prírodné. Zistíte, že to ide a ušetríte svoje ruky a zbavíte sa vdychovania všetkých možných výparov.

Večné drhnutie povrchov nie je nič zábavného a v kúpeľni je to každodenná rutina. Predstavte si, koľko chemických prostriedkov zhltne vaša kúpeľňa za rok. Je čas vrátiť sa k osvedčeným surovinám, ktoré vás ľahko presvedčia o tom, že fungujú.

Silná trojka - citrón, ocot a soľ, býva skloňovaná najčastejšie pri upratovaní kuchýň, ale vezmite ich do parády aj v kúpeľni. Ak sa nechcete venovať miešaniu a výrobe (hoci jednoduchej) vlastných čistiacich prostriedkov, trh ponúkna celý rad sprejov, práškov i tekutých emulzií na rovnakej báze. Je tu rad ekologicky zmýšľajúcich firiem, ktoré zamenili chemickú výrobu za úplne prirodzenú, pracujúce s prírodnými surovinami a bude vám príjemná nielen čo do použitia, ale aj ponúkanou filozofiou a prístupom k našej planéte. K prípravkom možno často zakúpiť aj náhradné náplne, takže nemusíte stále dookola vyhadzovať plastové obaly.

Upratovanie potom môže byť celkom rýchlou záležitosťou. K čistote vedie pravidelná údržba, nevyžadujúca veľa času na nápravu zanedbaných miest. V kúpeľni pracujeme s vodou, takže sa môžeme inak oháňať, než v obývačke nad kobercami. V neposlednom rade sa vyzbrojte kvalitnými hubkami, ktoré majú rôzne abrazívne povrchy, umývacími handričkami a utierkami z mikrovlákien dokonale absorbujúcimi vlhkosť a zanechávajúcimi za sebou lesk ako blesk.

Rýchle upratovanie kúpeľne – prirodzene 2

ČISTIDLÁ ZO ŠPAJZE

povrchy vyčistí obyčajná sóda, ocot, citrón a soľ

V súčasnej dobe sa na nás zo všetkých strán znášajú pokyny, ako treba každodenne dezinfikovať domácnosť, väčšinou za použitia tradičných chemických prostriedkov. Sú účinné, to áno, ale obsahujú celý rad látok, ktoré môžu byť plné alergénov dráždivých pokožku alebo dýchanie. Bežné hygienické návyky, ktoré každý člen domácnosti bez výhrad plní, úplne postačí. Ponechajte v kúpeľni octový čistič v spreji, ktorý má prirodzený dezinfekčný účinok, na rýchle zotretie akejkoľvek nečistoty:

  • postarajte sa o dostatok čistých mikrovláknových utierok (známych ako švédske) na rýchlu údržbu znečistených miest; mikrovlákno na seba dokáže naviazať až 80% nečistôt, bez toho aby ste museli využiť saponát, utierku stačí namočiť a vyžmýkať; účinnosť utierok spočíva v zložení špeciálnej zmesi materiálov a spôsobu tkania, vďaka ktorému sa zotretá špina pomocou statickej elektriny doslova uzavrie vnútri
  • namiešajte si svoj vlastný recept - do misky dajte pár lyžičiek octu, trochu prášku do pečiva, citrónovú šťavu a soľ a všetko zmiešajte; mäkkou vlhkou handričkou vyčistíte kachličky aj zašlé špáry, povrch potom utrite vlhkou handričkou (pozor, prášok do pečiva nesmie na hliníkové predmety)
  • domáci ocot je zázračné čistidlo s antibakteriálnymi účinkami - rozpúšťa tuky, odstráni pleseň aj špinu vrátane choroboplodných zárodkov; zmiešajte ho v pomere 1: 1 s vodou a roztok nechajte v nádobe s rozstrekovačom; nechajte ho chvíľu pôsobiť na špinavých miestach, a potom povrch umyte čistou vodou
  • rozpolený a spotrebovaný citrón nevyhadzujte - obráťte ho vnútrom navrch a zvyšok šťavy použite ako hubku k vylešteniu chrómovaných častí sprchy, kohútikov alebo políc v sprchovacom kúte
  • jedlá sóda bikarbóna je ďalším zázračným prostriedkom do domácnosti - funguje ako všestranný čistič, pohlcovač pachov a svojou kryštalickou štruktúrou abrazívne odstraňuje špinu bez nebezpečenstva poškriabania povrchov; mierna zásaditosť sódy napomáha rozpúšťať mastnotu; oplatí sa mať ju doma stále do zásoby:
  • sódu ľahko navlhčite vodou, aby vznikla hutnejšia pasta a handričkou aplikujte na čistený povrch, potom umyte vodou či utrite vlhkou handričkou
  • sódou vyčistite popolníky, ktoré tak zbavíte pachu, vyčistíte s ňou zašlú vaňu, sprchu i keramické povrchy
  • ešte účinnejšia je v kombinácii s octom, odstránite tak aj pleseň na dlaždiciach a škárach

TELESKOPICKÁ ROHOVÁ POLICA DO KÚPEĽNE, roztiahnuteľná

Rýchle upratovanie kúpeľne – prirodzene 3

BOJ S VODNÝM KAMEŇOM

pomôže sóda alebo ocot

Lesknúci sa sprchový kút potrebuje stálu starostlivosť. Sklenené plochy, ale tiež nerezové časti potrubia a kohútikov, sú vystavené pôsobeniu vodného kameňa, ktorý sa na nich rád usadzuje. Trpia kachličky, škáry a všetko okolo. Časom sú tieto miesta bez lesku a ak máte veľmi tvrdú vodu, objavia sa aj väčšie nánosy:

  • v boji s vodným kameňom opäť pomôže octová voda alebo prípravky obsahujúce kyselinu citrónovú
  • ľahké vápenné usadeniny vyleštíte suchou utierkou z mikrovlákna
Rýchle upratovanie kúpeľne – prirodzene 4

PRANIE SLUČKOVÉHO FROTÉ

a domáce zmäkčovanie uterákov a osušiek

Máme upratané, zostáva vyprať uteráky a zavesiť nové. Aby boli mäkučké a príjemne savé, je potrebné dodržať rad pravidiel. Iste viete, že nové uteráky je nutné pred prvým použitím aspoň 2 × vyprať, aby sa slučky zatiahli. Ale mohlo sa vám stať, že ste na svoje uteráky použili aviváž, ktorá im dobre nerobí a teraz už nie sú príjemné na dotyk. Na staršie slučkové uteráky z bavlny a bambusových vlákien môžete vyskúšať recept našich babičiek, ktoré vedeli, že obyčajná sóda na pranie, je nad zlato:

Pokiaľ si budete chcieť vyrobiť prací prášok alebo aviváž z domácich zdrojov a bez záťažovania chémie, prekliknite sa do TOHTO článku.

FROTÉ OSUŠKA FIRUZE, tmavofialová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *