Zimná váza z pohára

Tučniaci z Mozzarelly
6.1.2020
Mrkvová medicína na mokrý kašeľ
16.1.2020

Obyčajné veci dokážu urobiť neobyčajnú radosť. Ešte k tomu väčšinou nič nestoja, len trošku vášho času.

Prírodniny mám veľmi rada a s obľubou s nimi bývam. Spomenula som si na vázu, ktorú mi kedysi vyrobil môj muž. Bola vysoká a robustná, ale tentoraz som si ju priala zo svetlých brezových konárov. Už som si presne nepamätala, či to bola jednoduchá záležitosť, alebo nie, viem len, že vo vetvách bola ukrytá zaváracia fľaša od uhoriek. A tak sme šli na konáre.

Ukoristené vetvy je potreba očistiť a rozrezať na nepravidelné kúsky. Do vázy som si prichystala striebristú a fialovú limonku (statici, limonium), ktorá mi vydrží až do jari. Pretože je váza menšia, stačilo mi medzi konáre vložiť úzky vysoký pohár. Tento tvar je úplne ideálny.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Váza má priemernú výšku 24 cm a zhltla celkom veľké množstvo narezaných konárov. Celkom ich bolo 23, ale záleží na priemere vetvičiek. Pripravte si:

  • asi 8 vetví 60-70 cm dlhých
  • vysoký pohár s priemerom 6 cm
  • krajčírsku gumu
  • silnejší ozdobný povrázok
  • širokú jutovú stuhu
  • lepidlo Tenyl
  • pílku
  • kuchynskú hubku

Z konárov odstráňte výhonky a pomocou kuchynskej hubky ich poriadne vydrhnite vo vode (priznávam, že konáre som doteraz nikdy neumývala :o)). Suché konáre narežte na dĺžku 20-25 cm.

KRUHOVÝ ARANŽMÁN Z KONÁROV

Aby vetvami nepresvitalo sklo, natrela som pohár lepidlom a obtočila jutou. Vetvy som potom začala klásť dookola, pričom som si ich pridržiavala dvoma gumičkami. Keď sa kruh uzavrel, konáre mi zakaždým skĺzli a nebolo to ono. Vyzrel na to môj muž. Poradil mi aranžovať vetvy vo viacerých vrstvách, proste nahromadené cez seba. Urobil to tak, že zviazal gumou konáre vetiev len v spodnej časti. Potom zväzok dole zrovnal do roviny sklepnutím o stôl a do roztvorených vetiev sme vtlačili pohárik. Teraz bola juta trošku na obtiaž. Ak budete mať dostatok vetvičiek, pohár nebude vidieť a jutu môžete pokojne vypustiť.

SKRYTÁ GUMA

Potom už len stačí vetvičky zarovnať vertikálne vedľa seba a gumu schovať pod stuhu. Pridajte ešte špagát, aby boli konáre spevnené aj trošku vyššie. Funguje to dobre, aj keď musíte byť trošku opatrní. Najkrajšia je práve tá náhodnosti a nedbalosť, s ktorou váza vyzerá akože sotva drží pohromade. Vázu možno pohodlne prenášať a tak zostáva len naaranžovať ľubovoľné kvetiny.

Pokiaľ pojdete cez víkend do prírody, pozerajte sa po brezách, váza je skutočne úžasná. Nezaobídete sa bez ochotných mužských rúk a užijete si fajn tvorenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *