Tučniaci z Mozzarelly

Novoročný nugátový likér
26.12.2019
Zimná váza z pohára
14.1.2020

Toto nie je môj nápad. Kamarátka Pavlína ho objavila kdesi na internete a veľmi pekne stvárnila. Odvtedy každý rok pripravujem podobne pár jednohubiek. 

Z tučniakov sú nadšené hlavne deti, ale nemôžem povedať, že by im čierne olivy nejako zvlášť chutili. Nenapadá ma však, ako inak nahradiť tučniakom frak. Nám, dospelým, chutia veľmi; s olivami sa výborne dopĺňa mozzarella. Brušká tučniakov totiž tvoria mozzarellové guličky. Sú to drobné kúsky lahodného mäkkého syra, ktoré sa predávajú v plastovej vaničke v náleve zo srvátky. Sú presne tak malé, ako je potrebné. Rovnako olivy si pripravte menšieho tvaru a kúpte si odkôstkované, pretože do kruhového výrezu potom krásne vkĺzne klin zobáčiku z mrkvy.

K jednohubkám podávam toustový chlieb s jemnou bylinkovou alebo syrovou nátierkou. Môžete ju nastriekať pomocou silikónového vrecka s ozdobnými nástavcami. Nechajte si chutiť a hlavne - skvele sa bavte!

JEDNOHUBKY S TUČNIAKMI

Príprava: ½ hodiny * Pripravíte: cca 16 ks (podľa balenia mozzarelly)

  • 2 veľké mrkvy
  • 1 balenie mozzarellových guličiek
  • poháre vykôstkovaných čiernych olív
  • ozdobné špáradlá, nôž

1. Mrkvu ošúpte a nakrájajte na vyššie, rovné kolieska. Z každého vykrojte malý klin. Vyberte olivu na hlavičku a klin vložte do kruhového výrezu.

2. Guličky mozzarelly sú niekedy šišaté, takže mierne skrojte základňu, aby tučniak stál rovno. Zužujúci tvar guličky dajte k budúcej hlavičke.

3. Pripravenú olivu s klinom mrkvy, ktorá tvorí zobák, postavte na guličku syra a všetko, vrátane kolieska mrkvy spojte špáradlom.

4. Ďalšiu olivu pozdĺžne rozrežte na polovicu a potom na štvrtiny. Dve štvrtiny priložte k bokom tučniaka a chvíľu držte. Krídelká si väčšinou dajú povedať a držia.

Tu vidíte postup - najprv vykrojím mrkvičku (z klinu vznikne zobák), mozzarellu dám na nôžky a spolu s hlavou všetko spevním špáradlom. Zostáva len pritlačiť krídelká. A fešák vo fraku je na svete!

Prajem vám veselého Silvestra a poriadny skok do nového roka!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *