Vianočný camembert

Kapsy na darčeky
19.12.2019
Novoročný nugátový likér
26.12.2019

K vianočným bezmäsitým pochúťkam ponúkam camembert v cestíčku plnený brusnicami. Je to efektná rýchlovka, ktorú môžete mať v zálohe pre nečakaných hostí.

Milovníkov vyprážaných syrov je medzi nami veľa. Touto dobrotou ich postrčíte priamo do syrového neba. Camembert je tučný syr s bielou plesňou na povrchu. Je pomenovaný po francúzskej dedine v Normandii, kde vznikol. Má charakteristickú chuť, ktorú výborne doplnia ostrejšie brusnice. Nebojte sa sladkej chuti, v syre sa takmer vstrebe a zostane po nej lahodné súznenie. Avšak, brusnice sú k syru tak dobré, že ich ešte podávam mimo, na pridanie. Všetko nakoniec dotiahne pár guličiek ružového korenia. Je sladké a korenisté zároveň.

Túto lahôdku som si vybrala na testovanie hlbokej panvice, ktorá patrí k sade nerezového riadu KING Hoff. Využila som ju preto, že sa mi s ňou manipuluje lepšie ako s plechom a tiež preto, že ju možno dať vďaka kovovému držadlu do rúry.


TESTUJEME NEREZOVÝ RIAD KING HOFF

Sada riadu z nerezovej ocele a skla je určená na všetky typy sporákov, vrátane indukčných. Celkom obsahuje 12 dielov. Hrnce aj panvica majú kvalitné sendvičové dno a patria k nim sklenené pokrievky s otvorom na únik pary. Každý z hrncov má na vnútornej stene vyznačené mierky. Hlboká nerezová panvica s nepriľnavým povrchom sa hodí na prípravu dusených mias a omáčok, vďaka objemu 2,5 litra môže nahradiť aj panvicu wok. Hrnce je možné umývať v umývačke. Objemy hrncov: 5,6 l / 3,2 l / 2,4 l / 1,7 l; kastrólika 1,7 l a panvice 2,5 l.

PRÁCA S LÍSTKOVÝM CESTOM na silikónovej doske vyvaľkajte cesto do tenkej placky. Syry balím tak, že z cesta vykrojíme kruh tak veľký, aby po obalení dosahoval takmer až k stredu hornej strany syra. Pomohla som si porcelánovým tanierikom, ktorý mal správnu veľkosť. Na ďalšie tvorenie už mám menšie zúbkované formičky.

ZABALENIE SYROV Zabalený syr rozkrojte a na spodnú časť naneste brusnice. Horný diel priklopte, kruh cesta prehnite cez okraj syra, vytvorte na ňom pravidelné záhyby a uprostred ich prstami stlačte. Našľahaným vajcom cesto hore potrite. Z cesta vykrojte zúbkovaný alebo hladký kruh veľký ako syr a pritlačte ho hore. Zabalený syr presuňte na tanierik, celý natrite vajcom a dozdobte drobnými hviezdičkami. Tie tiež potrite vajcom a pripravený syr preneste na olejom vymazanú panvicu.


CAMEMBERT S BRUSNICAMI

Príprava: 40 minút + pečenie 25 minút

  • 3 porcie syrov camembert
  • 400 g čerstvého lístkového cesta (trocha zostane)
  • naložené brusnice
  • 1 vajce
  • ružové korenie

1. Rúru vyhrejte na 190 °C. Lístkové cesto rozvaľkajte na plát hrubý asi 3-4 mm a podľa syrov vykrojte 3 kruhy tak, aby syry neskôr zabalili takmer až k hornému stredu.

2. Každý syr rozkrojte a na spodnú časť naneste brusnice. Priklopte hornú časť, kruh cesta prehnite cez okraj syra, vytvorte na ňom pravidelné záhyby a uprostred prstami pritlačte. Prešľahajte vajce a hore cesto potrite. Z cesta vykrojte zúbkovaný alebo hladký kruh vo veľkosti syra a pritlačte ho hore ako pokrievku.

3. Zabalený syr preneste na tanierik, natrite vajcom a dozdobte drobnými hviezdičkami vykrojenými zo zvyškov cesta. Tiež ich potrite vajcom. Hotové syry presuňte na olejom vymazanú panvicu a pečte v rúre približne 25 minút, až bude povrch cesta zlatý.

Porcie dozdobte guličkami ružového korenia a servírujte okamžite, aby horúci syr vytekal po rozkrojení von. Ako prílohu ponúknite chrumkavý ľadový šalát s prelivom citrónového panenského oleja.


ZRÁTANÉ A PODČIARKNUTÉ

Už mám s riadom viac skúseností, pretože v hrncoch som navarila tresčiu šunku so šošovicovým šalátom a teraz som preverila panvicu v rúre. To ešte netušíte, že zaťažkávaciu skúšku panvice na platni podnikli čipkované palacinky (tie sa na blog ešte len chystajú). Ale ja už viem, že môžem nielen pochváliť smaženie a pečenie v panvici, ale súhrnne celú sadu nerezového riadu. Ocenila som silné sendvičové dná, ktorá rovnomerne rozvádzajú teplo. Veľmi mi vyhovujú sklenené pokrievky, pretože vidím, čo sa deje vo vnútri hrncov. Ale nielen to. Pretože varím na plyne, viem, aký je rýchly a pri mojej nepozornosti mi para pokrievky dvíha (mám obyčajné nerezové bez otvorov na paru) a necháva vytekať obsah hrncov von. Tak, to sa vám so sklenenými pokrievkami nestane. Para uniká pomocou otvorov, takže nedochádza k pretlaku. Je to vážne úľava. Výrobca pamätal aj na mierky vnútri hrncov. To je fajn; varím dosť presne a to, že mám kontrolu nad objemom vody, ktorú som dovnútra naliala, mi urýchlilo prácu.

No a panvica - tú si veľmi chválim. Žiadne z testovaných jedál k panvici nepriľnulo. Stačilo ju umyť pod tečúcou vodou. Veď aj na fotke s hotovými syrmi takmer ani neuvidíte mastnotu, hoci je panvica čerstvo vytiahnutá z rúry. Jej nepriľnavý povrch tuk ani nepotrebuje, čo oceníte pri príprave celého radu jedál. Riad prešiel bez úhony umývačkou, ale samozrejme vám odporučím na generálne čistenie raz za čas použiť špeciálny prípravok na čistenie nerezu určený pre gastro - napr. Cif, W5 a pod., aby vaše riady boli stále krásne.

S veľkou chuťou udeľujem sade riadu všetky hviezdičky!

razitko_03

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *