Domáci prací prášok a zmäkčovač uterákov

Morčacie prsia s rozmarínom + multifunkčný hrniec II
1.6.2020
Veterníčky v karamelovej mláčke
8.6.2020

Mäkká bielizeň voňajúca čistotou je vizitkou každej domácnosti. Vyskúšajte výrobu práškov doslova z domácej kuchyne.
K chémii chovám hlbokú úctu, už len preto, že môžem byť konečne po dvoch mesiacoch bez šedivých vlasov; ale z domácnosti vystrkujem chemické prípravky a čistidlá všetkého druhu už pekných pár rokov. Šetrím tak nielen rodinnú kapsu, ale vlastne som sa nestretla s takou špinou, s ktorou by si neporadila sóda, rôzne druhy octov, citrón a mydlo. Šetriť svoje zdravie a životné prostredie je rozumné a zistila som, že to ide ako po masle.

Len s bielizňou, respektíve so slučkovými uterákmi z bambusu aj bavlny som stále na vojnovej nohe. Dobre viem, ako sa s novými uterákmi zaobchádza (viac informácií nájdete TU), viem, že ich musím pred použitím vyprať a čím, nepoužívať ihneď, aby sa slučky zatiahli, aj že nemám používať aviváž, ale napriek dodržaným pravidlám uteráky po čase nie sú príjemné na dotyk. Preto som s radosťou privítala rady a recepty zo zručností našich babičiek (mám na mysli tých mojich, teda zo začiatku minulého storočia), ktoré sú skrátka nad zlato a s malými obmenami fungujú dodnes.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA VÝROBU PRACIEHO PRÁŠKU A AVIVÁŽE

Celú prípravu zvládnete asi za 20 minút. Ešte vysvetlím, že medzi surovinami je použitá kryštalická pracia sóda (uhličitan sodný, ktorý sa nachádza v prírode, napríklad v morskej vode). Je to priekopník v praní bielizne a tvorí nenahraditeľnú súčasť rôznych pracích práškov. Vrecúško sódy kúpite v drogérii za pár centov a rozhodne stojí za vyskúšanie. V nasledujúcom recepte na aviváž využijete jedlú potravinárskou sódu (hydrogénuhličitan sodný), ktorý sa väčšmi používa pri upratovaní domácnosti a v kozmetike. Ďalšou dôležitou látkou je marseillské mydlo. Je úplne prírodné a obsahuje až 70% prírodných olejov. Kocka krémového mydla obsahuje kokosový a palmový olej, zelene sfarbené mydlá majú vysoký podiel olivového oleja. Dajú sa kúpiť aj vločky marseillského mydla - 1 kg stojí okolo 7 € a potom si ušetríte strúhanie. Naše babičky používali bezkonkurenčne jadrové mydlo, určite poznáte to jeleňovité, výborné na zažrané škvrny. Esenciálny olej si vyberte podľa svojho vkusu. Ja mám vôňu bielizne spojenú so sušením a bielením slnkom a s vôňou levandule.

Pre 550 g pracieho prášku na farebnú bielizeň si pripravte:

  • 100 g prírodného mydla bez farbív a syntetických prísad, napr. marseillské
  • 450 g pracej sódy
  • 6 kvapiek levanduľového esenciálneho oleja

Ak nemáte mydlové vločky, musíte najprv spracovať kocku mydla. Robím to tak, že na hrubom strúhadle mydlo nastrúham, zmiešam ho s pracou sódou a ideálne všetko rozmixujem na prášok. Až potom ho presuniem do plastového vedierka s dobre tesniacim viečkom a do zmesi vmiešam levanduľový olej. Ešte premiešať a dobre uzavrieť. Prací prášok dávam priamo do bubna práčky, pretože zásobník trošku zalepí, lebo je asi mastnejší. Množstvo prispôsobte zašpineniu bielizne, bežne stačia 2-3 lyžice.

PRÍPRAVA AVIVÁŽE, KTORÚ JE MOŽNÉ POUŽIŤ NA UTERÁKY

Kým bežnú aviváž výrobcovia uterákov na svoj tovar neodporúčajú, použitie epsomskej soli staršiu bielizeň zjemní a zmäkčí. Určite to stojí za vyskúšanie. Epsomská soľ vlastne nie je soľ, aj keď tak vyzerá. Je významnou súčasťou morskej vody aj niektorých minerálnych vôd a jedná sa o minerálnu zlúčeninu horčíka a síranu. Ľahko sa vstrebáva kožou, takže je zvyčajne používaná ako súčasť relaxačných solí do kúpeľa, ktoré pomáhajú znižovať zápaly a zlepšujú svalové a nervové funkcie. Predáva sa v rôznej hrubosti a 1 kg stojí okolo 3 €. Esenciálny olej použite rovnaký, ako v prípade pracieho prášku, aby sa vône bielizne zjednotili.

Na 600 g aviváže si pripravte:

  • 400 g epsomskej soli
  • 200 g kuchynskej jedlej sódy
  • ľubovoľné množstvo esenciálneho oleja v zhode s pracím práškom, levandule stačí 20 -25 kvapiek

Ingrediencie zmiešajte v miske a nasypte do dobre uzatvárateľnej dózy, napr. sklenenej. Na bežnú várku bielizne použite 2 lyžice, alebo podľa potreby.

DOBRÝ TIP: Ešte pripomínam, že najideálnejšou avivážou je starý dobrý kuchynský ocot. Rozmiešajte 1 lyžicu octu asi v polovici pohára vody a opäť pridajte pár kvapiek esenciálneho oleja.

1 Comments

  1. Matej Rosiar píše:

    Nemozem suhlasit s tymto pracim prostriedkom a ani zo ziadnym doma robenym, jedine co je pravda ze je ekologicky, ale perie slabo napriek akemukolvek davkovaniu, je vhodny na spodnu bielizen kedze nebude drazdit citlive partie, ale na bezne pranie nieje idealny, napr biele uteraky budu casom sede, kedze v prasku nieje pridany aspon aktivny kyslik, ked uz nechcete chemiu v podobe optickeho rozjasnovaca a dalo by sa pokracovat dalej, aj ked prispevok pisem v dobrom, no pracoval som v cistiarni a doma tiez periem a testujem rozne domace aj originalne prasky, este podotknem ze test v domacom prostredi som uskutocnoval na monterach z dielne plnych mastnoty a aj na bielom obleceni z potravinarskej vyroby a ani jeden bezny a uz toboz nie doma robeny prostriedok takto uspinene pradlo nevyperie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *