Ajvar z čerstvo dozretých paprík

Letné svietniky z lastúr
31.7.2024
Ako ochladiť byt a nepustiť horúčavu dovnútra?
7.8.2024

Svetová kuchyňa u nás v mnohých ohľadoch zdomácnela. Viac cestujeme, ochutnávame, a popri kulinárskych poznatkoch si privážame aj recepty. Napríklad na výbornú paprikovú pastu.

Ajvar je rozmixovaná pasta (ak chcete omáčka či nátierka) z pečených paprík, baklažánu, cesnaku a chilli. Pochádza zo srbskej kuchyne a dokonca sa nazýva „srbským zeleninovým kaviárom”. Hustá nadýchaná pasta sa najčastejšie maže na čerstvý chlieb, ale podáva sa aj k mäsu a rybám ako príloha, alebo namiesto zeleninového šalátu. V balkánskych krajinách je ajvar súčasťou zdravej zimnej stravy, takže je jasné, že aj my tu máme perfektnú tému na nakladanie.

Základom sú mäsité papriky – rohaté, ktoré idú dobre lúpať. Najprv sa musia upiecť, ugrilovať, potom zapariť, aby šupka išla lepšie dole a spolu s ostatnou zeleninou, a dochucujúcimi ingredienciami, nasekať. Zápolila som so sladkými paprikami aj so špicatými, aby som namiešala viac chutí. Pri kapiách si treba pri odstránení šupky pomôcť nožom, ale ide to dobre. S nakladaním sa čaká na čerstvo zozbierané papriky, ktoré majú sladkú a šťavnatú chuť. Čím lepší vklad, tým lepší výsledok, to je jasné. Štipku štipľavosti im môžete dodať pridaním chilli alebo feferónkami.

Príprava: 50 minút * Získate: 3 poháre

  • 5 paprík - mix červených druhov
  • ½ stredne veľkého baklažánu / 1 malý
  • 1 - 2 feferónky, nakladané
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 8 lyžíc olivového oleja
  • 2 lyžičky vínneho octu
  • 1 lyžička citróna
  • ½ lyžičky soli
  • čerstvo mleté ​​korenie

1. Rúru zapnite na 240 °C v režime gril. Umyté a osušené papriky a baklažán rozdeľte na menšie kusy, z paprík odstráňte semienka. Uložte ich na plech a dajte pod gril. Po 10 minútach by sa na šupke mali tvoriť pľuzgiere. Plech vyberte, zeleninu prikryte namočenou a vyžmýkanou utierkou a nechajte vychladnúť.

2. Papriky aj baklažán olúpte a vložte do väčšej misky. Pridajte rozkrájané feferónky, roztlačené strúčiky cesnaku a všetko premiešajte. Na panvicu dajte olej a zahrejte ho. Pridajte zeleninu, nechajte ju na miernom ohni dusiť, až trochu zhustne. Počas miešania ju dochuťte octom, citrónom, soľou a čiernym korením. Ak máte potrebu, pridajte cukor. Ajvar znovu presuňte do misky a pomocou ponorného mixéra krátkymi pulzmi nasekajte na hrubé kúsky.

3. Ešte teplou pastou naplňte vyparené a sterilizované poháre. Pevne ich uzavrite viečkami a nechajte vychladnúť. Po otvorení nechajte pohár v chladničke a v krátkom čase spotrebujte.

Chuť vyzretých paprík ovplyvní celý výsledok. Recept na ajvar má samozrejme množstvo miestnych podôb - niekto pridáva cukor, používa slnečnicový olej, primiešať možno cibuľu aj malý pomer zelených paprík. Ochutnajte na prvýkrát, a skúšajte. V žiadnom prípade však nepoviete, že vám nechutilo. Táto dobrota si vás získa ako každého.

Baklažán a mäsité papriky po grilovaní elegantne zlúpnete. Ak ste to už niekedy robili, viete, že sa nemáte ľakať toho, že šupka miestami až sčernie. Dužina je pod bublinkami spálenín nedotknutá. Ak použijete aj sladké kapie, odporúčam dužinu od šupky zhrnúť nožom. Je dôležité, aby sa zelenina po vybratí z rúry zaparila pod vlhkou utierkou. Potom to ide samo. 

NA ZIMU: Ak si chcete ajvar pripraviť vo veľkom, naplnené poháre vložte do rúry nastavenej na teplotu 100 °C a ponechajte ich otvorené. Keď povrch mierne zvädne, vysuší sa, vytvorí prirodzenú bariéru proti baktériám. Potom poháre uzavrite viečkami, rúru vypnite a nechajte ich tam do vychladnutia. Ajvar uchovajte na tmavom, chladnom mieste.

Ajvar nádherne vonia, až sa zbiehajú sliny. Urobíte si ho raz a už ho budete pripravovať pravidelne. Aspoň u nás doma sa naozaj neohreje. Stačí kus kváskového chleba a zdravá letná večera je na stole...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *