Ako ochladiť byt a nepustiť horúčavu dovnútra?

Ajvar z čerstvo dozretých paprík
2.8.2024
Studená káva alebo Cold Brew Coffee nie je káva ľadová
9.8.2024

V lete sú hlavné tri zásadné témy: jednak je uhorková (a cuketová) sezóna, jednak je fajn osviežiť si klasické letné recepty. Ale hlavne: je horúco a horúčave treba zabrániť, aby sa dostala dovnútra.

Aj do slovenských domácností sa postupne vkrádajú klimatizácie, ich obstaranie ale nie je zadarmo a ich prevádzka vzhľadom k cenám elektriny už vôbec nie. Takže ak nemáte to šťastie, že bývate v starom dome, v ktorom je aj v najväčších horúčavách nutné nosiť ponožky a sveter, najskôr vás zaujíma každá rada alebo trik, ktorý dostane teplotu vo vašej obývačke aspoň o polstupienok dole, aby ste sa cítili komfortnejšie.

Ja osobne vždy hovorím, že horúco je horšie ako zima: zatiaľ čo v zime si človek jednoducho navlečie teplé ponožky a zababuší sa do baránkovej deky, vybabrať so žeravým slnkom je oveľa náročnejšie. Aspoň čiastočne s ním ale vybabrať ide – a my vám poradíme ako.

Ako v lete ochladiť byt?

Zatiahnite závesy, vypnite sporáky a poďte sa pozrieť, ako ochladiť byt bez klimatizácie a cítiť sa aj v horúčavách komfortne!

Nevarte, nepečte, nežehlite

Znie to možno ako hlúposť, ale pri varení a pečení jednoducho teplota v kuchyni stúpa. Ja v nej ani v zime nekúrim, pretože buď tam nie som (a je mi jedno, že je tam chladno) alebo tam som, varím – a je mi horúco. V tých najhorších dňoch zabudnite na zaváranie aj pečenie ovocných koláčov, nestojí to za to. To isté platí aj pre žehlenie!

Obmedzte elektrospotrebiče

Áno, hoci sa vplyv zapnutých elektrospotrebičov na teplotu v miestnosti môže zdať mizivý, keď ich budete mať nonstop zapnuté napríklad len v pohotovostnom režime viac, spočíta sa to – a každá desatina dole sa počíta. Napríklad staršia plazmová televízia alebo umývačka, ktorá práve doumývala, dokážu poriadne zakúriť aj samy o sebe.
02

Zatiahnite závesy, stiahnite žalúzie

Neveríte? Vyskúšajte to a uvidíte. Zďaleka najlepšie fungujú zatemňovacie závesy svetlejších farieb, pretože ako je známe, biela svetlo a teplo odráža, čierna pohlcuje. Nové závesy už sú síce investícia, ale nijako vysoká a hlavne nie na jedno použitie. V zime ich oceníte zase preto, že vďaka nim bude menej tepla unikať oknom smerom von. Zvážte aj mentolové odtiene, ktoré vás budú pocitovo ochladzovať.

Odrazte maximum tepla

Pokiaľ vám ide dovnútra naozaj veľa slnka a v miestnosti sa nedá žiť a nie je kam uniknúť, zvážte napnutie strieborných fólií do okien, použiť môžete napríklad tie, čo sa inštalujú za kúrenie (odkaz na e-shop nájdete nižšie v galérii). Nie je to vzhľadné, ale mám to osobne vyskúšané z rozpálených vysokoškolských internátov aj z auta: strieborné fólie na čelné sklo používam nielen proti mrazu, ale aj proti žiare, ktorý rozpaľuje vnútorný priestor auta k nežiteľnu. Z dlhodobého hľadiska sa oplatí na okná nalepiť špeciálne fólie, na nalepenie si ale pozvite profesionálov.

Cez deň utesniť, v noci vyvetrať

Pokiaľ práve nie sú tropické noci, snažte sa v noci dovnútra bytu natiahnuť chladný vzduch a ráno, hneď za svitania, všetky okná a dvere včas zatvorte a zatiahnite závesy a rolety, keď sa dovnútra začne naťahovať horúco. Nie vo všetkých priestoroch je to udržateľné a funkčné celý deň, ale aspoň dopoludnia vďaka tomu môžete mať príjemnejšie. Pokiaľ to len trochu ide, okná otvárajte až vo chvíli, keď sa slniečko otočí iným smerom.

Vánok a vlhko

Ak je váš byt či dom z tých, ktoré chladný nočný vzduch neudrží, snažte sa udržiavať aspoň nežný prievan a do otvorených okien zaveste v studenej vode namočené uteráky. V starých bytových domoch sa niekedy darí ťahať chladnejší vzduch z chodieb orientovaných do tienistého vnútrobloku, užitočný môže byť aj zvlhčovač vzduchu - odkaz naň nájdete dole v galérii.

Ľadové kráľovstvo

Vaším veľkým pomocníkom bude rozhodne ľad. Pokiaľ pracujete pri stole, dajte si naň misku s ľadom, ktorý počas svojho topenia bude ochladzovať okolitý vzduch. Pokojne vedľa misky postavte aj ventilátor, ktorý studený vzduch bude hnať ďalej do miestnosti. Ľadovou vodou v rozprašovači priebežne vlhčite záclony či závesy medzi miestnosťami. Ľadom v utierke si potierajte členky, zápästie či zátylok, ale pozor, určite nepite ľadové nápoje: telo vydá toľko energie na vyrovnanie teplôt, že vám behom okamihu paradoxne bude ešte väčšie teplo.
03

Vhodný matrac ochladí počas spánku

Najhoršie je, keď je horúco aj v noci, a tropických nocí bohužiaľ stále pribúda... S tým vám dokáže pomôcť obojstranný matrac Viscofoam Duo, ktorého jedna strana je vyrobená zo špeciálneho 3D úpletu, vďaka ktorému vzduch dobre cirkuluje. Matrac vyvinul náš partner v Španielsku a určite uznáte, že práve Španieli majú s vysokými teplotami aj v noci skúsenosti a dobre vedia, ako si život v tomto smere spríjemniť.

Články, ktoré by vás mohli ešte zaujať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *