Aranžmán pre mesiac február: gule so snežienkami

Smotanové kurča na paprike z rúry
21.2.2022
Kvetinové radosti
28.2.2022

Krajina sa začína pomaly prebúdzať k životu a my sme sa dočkali prvých jarných kvietkov v podobe belavých snežienok. Ak si chcete doma vytvoriť malý snežienkový aranžmán, pokojne môžete siahnuť aj po umelých kvetoch.

Snežienka podsnežník je skromná cibuľovina, ktorá nám dokáže vykúzliť úsmev na tvári, kedykoľvek ju zbadáme. Keď pôvabné rastlinky vystrčia hlavičky nad topiacim sa snehom, zima už pomaly odchádza. Snežienky symbolizujú pokoru a vďačnosť a určite viete, že ak darujete zväzok niekomu blízkemu, hovoríte mu, že je vašou prvou láskou.

Z drobných kvietkov vznikol aj malý aranžmán - guľa obalená prírodným machom. Môžete samozrejme použiť aj umelý mach a akékoľvek kvety - zvončeky, prvosienky a pod.. Celok so snežienkami predstavuje zemitosť, surovosť mokrej pôdy i nehu bielych kvietkov. Dekoračné gule sa hodia na stôl aj na akékoľvek miesto, kde si pekne zblízka snívate o jari. Urobte si cez víkend radosť.

O snežienkach

 

Podľa starej legendy obchádzal kedysi sneh všetky kvety a prosil ich, aby mu venovali trochu svojich žiarivých farieb. Ani jedna mu nevyhovela, a tak sa smutný sneh rozplakal, až sa začal topiť. V lôžku sa objavila nenápadná rastlinka a ponúkla mu svoju bielu farbu. Sneh teda zostal naveky biely, a od toho času drží ochrannú stráž nad všetkými snežienkami, takže im nikdy neublíži mráz..

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA VÝROBU GULE

Ako základ som si vybrala guľu z pedigových šén (ale môžete si zhotoviť aj guľu z okrúhleho pedigu) z toho dôvodu, že otvormi je možné krásne prestrčiť stonky kvetín. Na guli sa tiež dobre zachytí mach, môžete ho trošku vtlačiť do prázdnych medzier. Je jedno akú má guľa farbu, mach ju úplne pokryje. Pripravte si:

  • pedigovú guľu s priemerom 9-10 cm
  • kytičku snežienok alebo iné drobné kvietky
  • hrubší prírodný povrázok
  • prírodný alebo umelý mach

Pedigové gule zakúpite v mnohých kvetinárstvach, aspoň mne sa to podarilo bez problému; viem, že sa teraz všetky suroviny horšie zháňajú. Umelý aj konzervovaný mach je možné objednať na e-shopoch. Prírodný mach s ktorým som pracovala, mávam doma schovaný na tvorenie; tento som nazbierala v novembri minulého roka. Uchovám ho tak, že ho vložím bez zeminy do igelitového vrecka a nechám v chlade a pološere. Asi 1-2× za mesiac mach zastreknem vodou z rozprašovača, len mierne. Potom vrecko zaviažem, ale ponechám malý otvor na priechod vzduchu. Mach si zachová svoju farbu a zostane úplne v poriadku.

VYTVORENIE KVETÚCEJ GULE

Do hornej časti gule postupne prevlečte snežienky, pekne jednu po druhej a okolité miesto vždy pokryte vrstvičkou machu. Až bude vršok zaplnený kvietkami a machom, začnite pridávať mach smerom dole. Mach sa vám bude pod prstami hocikde uvoľňovať, takže ho treba hrotom ceruzky mierne vtlačiť medzi otvory, kde sa dobre zachytí. Konečné úpravy urobíte pri motaní povrázku, takže nevadí, keď niekde kúsok machu odpadne. Keď je guľa pokrytá, začnite ju spevňovať špagátom, až je všetko pevne na mieste. Aranžmán je hotový.

TIP: Pokiaľ chcete mať guľu len krásne zelenú, omotajte ju tenkým viazacím drôtikom, najlepšie čiernym alebo hnedým. Celkom dobre sa v machu stratí.

Umelé kvety mi na bytových dekoráciách nevadia. Rada ich však kombinujem so živými prírodninami, napríklad práve s machom, ktorý som nazbierala a usušila. Vznikajú tak sympatické aranžmány bez veľkých nákladov, pri ktorých strávite príjemnú chvíľu ich vytváraním, ale tiež nimi môžete urobiť niekomu radosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *