Jemne perlivá limonáda, ktorá sa vyrába z bazy čiernej (Sambucus nigra), je skvelý a osviežujúci nápoj, nehovoriac o zdraviu prospešných látkach, ktoré táto mohutná bylina obsahuje. Zvlášť v nasledujúcich letných horúčavách bude nápoj priamo fantastický.
Spomínané kvetové víno sa prirovnáva k sektu, pretože baza obsahuje prírodné divoké kvasinky, vďaka ktorým nápoj zkvasí. Do nápoja teda nie je potrebné pridávať kvasinky, ani sušené kvasnice, aj keď to mnohí robia. Alkoholu bude v nápoji ako šafranu, zato bazové kvety nápoj ochutia a určite viete, ako lahodný je bazový sirup. Ak šampanské podáte v náležite vychladenej karafe a v správnych pohároch, asociácie vykonajú svoje.
Dnes mám pre vás niečo neobvyklé. Kým sa snažím predkladať vám preverené a vyskúšané postupy aj receptúry, teraz som mala na výber - buď celý proces s fotografom Jurom nafotiť, a ukázať vám výsledok s tým, že už si bazu možno nenaložíte (doba zrenia sektu je totiž 14 dní), alebo - čomu sme dali prednosť, dáme sa do toho, a keď to všetko dobre dopadne (a nebudeme musieť maľovať), článok doplníme pokračovaním s finálnymi fotkami. Takto máte šancu ísť s nami do toho ;o)
BAZOVÉ ŠAMPANSKÉ
Príprava: 24 hodín + 14 dní zrenia * Získate: 4 l kvetového vína
1.deň
1.Cukor rozdeľte do oboch fliaš, prípadne vhoďte do vedra, ak budete kvety namáčať tam. Uvarte 4 l vody a vriacu ju nalejte na cukor. Fľaše prikryte a nechajte vychladnúť.
2.Medzitým si prezrite hlavičky kvetov a zbavte ich hmyzu, ale neoplachujte ich. Potom ich pridajte do premiešaného cukrového roztoku, pridajte plátky citróna, vytlačenú šťavu a ocot, fľaše prikryte čistou utierkou a nechajte 24 hodín odležať. Fľaše ponechajte v kuchyni, nemusia byť v chlade, ale nedávajte ich na priame slnko.
2.deň
1.Pripravte si sterilizované vedro a cez veľmi jemné sitko alebo cez jemné plátno tekutinu zlejte. Kvety zachyťte do plátna a dobre vyžmýkajte do základu.
2.Pomocou lievika a naberačky prelejte víno do sterilizovaných PET fliaš. V hrdle ponechajte asi 2 cm voľného miesta. Fľaše uzavrite a dajte do temna a chladu uležať na 14 dní. Fľaše každý deň kontrolujte a zakaždým vypustite trošku nahromadeného plynu, aby nedošlo k ich nafúknutiu.
Po uplynutí uvedenej doby nápoj podávajte vychladený. Stále ho uchovávajte v tme a v chlade. Víno spotrebujte v priebehu 2-3 mesiacov.
Tak, zatiaľ sa mi všetka tá alchýmia veľmi páčila. Kvety voňajú, citróny tiež, takže sa teším na výsledok. Ako u všetkého je tu potrebná čistota. Pripomeniem teda ešte zásady sterilizácie:
RÚRA - nástroje, aj sklo dobre umyte a potom asi 20 min sušte v rúre vyhriatej na 140 °C, PET fľaše preveríme!
VODNÝ KÚPEĽ - predmety (teda, čo sa vojde do vášho hrnca) vložte do vody a pomaly ju priveďte k varu, potom hrniec odstavte a všetko ponechajte pod hladinou, kým poháre či nástroje nebudete potrebovať
Troška o baze
1 Comments
Kvety bazy extremne zle kvasia preto je použitie vinarskych kvasiniek nevyhnutné a to ešte treba podporiť tým že kvasinky sa predpripravia v šťave z nastruhaneho jablka. Toto by som nenazýval sektom či vínom ani náhodou- lebo by som urazil všetkých vinárov 🙂 lebo víno vo flaši vydrží aj 5 rokov kde to konzervujú % alkoholu ktoré vznikajú tým že kvasinky rozkladajú cukor – toto je skôr výluh /extrakt s bazovou príchuťou