Upečte si chlieb z celozrnnej špaldovej múky voňajúci po rasci a údenom mäse. Je to ten najlepší štart do jesenných chutí.
Chlieb pečiem zo svetlej špaldovej múky, aby v ňom pekne vynikli ružové kúsky údeného kuraťa, a ešte na jednu vychytávku musím hneď v začiatku upozorniť. Cesto z časti miesim s kapustovou šťavou z kyslej kapusty. V kapuste prebiehajú podobné procesy ako v chlebovom kvásku, takže cestu prospeje podobným spôsobom. Chlieb s vypečenou kôrkou vyzerá tradične, ale keď zakrojíte, nemusíte už nič ďalšie chystať na stôl.
Bochník vytvarujte podľa svojich predstáv, ale cesto so špaldou je mäkšie a vláčnejšie, než ako ste zvyknutí od iných kysnutých ciest, takže ho môžete vytvarovať nejakou formou. Piekla som v pozdĺžnej roztvárateľnej forme na sladké i slané pečivo, ktorá sa mi tak dobre osvedčila už mnohokrát. Vrelo ju odporúčam, zvlášť preto, že je na pečenie chleba dostatočne veľká.
Príprava: 30 minút + kysnutie a pečenie * Získate: rolku dlhú 35 cm
150 ml vlažnej vody
1 balíček čerstvého droždia, 42 g
430 g špaldovej celozrnnej svetlej múky
2 lyžičky celej rasce
1 lyžička soli
3 lyžice slnečnicového oleja
100 ml šťavy z kyslej kapusty, izbovej teploty
200 g údených kuracích stehien
1.Kuracie mäso si pripravte vopred. Stehienka zbavte kože a uvarte ich v osolenej vode. Nechajte vychladnúť a studené mäso nakrájajte na kocky.
2.Z trochy vlažnej vody vypracujte kvások z droždia a lyžičky cukru, zaprášený múkou.
3.Do veľkej misy (prípadne do robota) preosejte múku, pridajte lyžičku rasce a lyžičku soli a zmes premiešajte. Vytvorte jamku, vložte kvások, pridajte olej, šťavu z kyslej kapusty a zvyšok vlažnej vody. Vodu pridávam postupne podľa toho ako je potreba, každá múka pracuje inak.
4.Hladké a dokonale spracované cesto vytvarujte pomúčenými rukami do gule a nechajte ho v zakrytej mise kysnúť na teplom mieste po dobu 45-60 minút.
5.Keď strojnásobí svoj objem, rukami rýchlo zapracujte do cesta kocky mäsa a presuňte ho do olejom vymastenej a vysypanej formy. Opäť ju prikryte a chlieb nechajte znovu nakysnúť, aspoň po dobu 35 minút. Rúru vyhrejte na 200 °C.
6.Pred pečením povrch cesta navlhčite vlažnou vodou, posypte druhou lyžičkou rasce a poprášte múkou. Ostrým nožom môžete urobiť plytké zárezy. Pečte 60 minút na strednej priečke.
Z trochu neobvyklých prísad vznikne malá, mierne lepivá guľa cesta, ktorú môžete vypracovať za pomoci svalov tradične - vareškou, ale tiež ju smelo zverte výkonnému robotovi. Hladké cesto bude kysnúť zatiaľ bez prímesi mäsa. Nesmierne zdravú kvasenú kapustovú šťavu získate z kvalitnej, najlepšie domácej kapusty. Práve teraz je čas jej nakladania, takže si možno budete musieť chvíľu počkať.
Veľká šalátová misa je plná cesta. Najskôr sa krčilo na dne, ale po vykysnutí a prídavku slušnej hromady mäsa sa už teraz možno tešiť na výsledok. Ešte poznamenám, že v recepte je málo soli. Upravte si toto množstvo podľa toho, ako slané máte mäso. Nechávam vždy len 1 lyžičku, dosoliť upečený chlieb ide vždy. Teraz nechám chlieb v pripravenej forme ešte dokysnúť, zatiaľ čo sa medzitým ohreje rúra...
...no, a je hotovo. Kuchyňa vonia a až forma trochu vychladne, môže chleba von. Tento chlieb je napodiv lepší vychladnutý. Mäsová chuť sa v striedke lepšie rozvinie. Nezostáva, než trénovať trpezlivosť. Nechajte si chutiť!
Na záver dobrá rada - pri pečení dajte do rúry malý hrniec s vlažnou vodou. Para pomôže k nadľahčeniu cesta.