Ako uplatniť kávovú usadeninu v domácnosti

Kyslá kapusta pekne po domácky
24.9.2021
Čierna medová kačica s badiánom
1.10.2021

Existuje mnoho spôsobov, ako využiť zvyšky mletej kávy. Tie, ktoré sú vám sympatické, zaraďte do života. Váš obľúbený nápoj za sebou necháva užitočnú surovinu.

To najkvalitnejšie, čo môžete získať z kávy, prejde vaším zažívaním a zanechá za sebou veľmi uspokojujúce pocity. Kto kávu pije, má ju naozaj rád a teší sa na ňu, kedykoľvek si ju môže vychutnať. Na svete sa však vypije také množstvo kávy, že odpadom z nej sa úplne vážne zaoberajú odborníci. Zostáva otázkou, či by sa nedal nejako recyklovať, keď sa denne vypije okolo 2 miliárd šálok? Keď si uvedomíte, koľko kávy vypijete doma - napríklad len pri dvoch členoch domácnosti, dôjdete k úctyhodnému množstvo zvyškovej kávovej usadeniny, ktorá sa bez váhania vyhodí. Keď si ju tu a tam nasušíte, zistíte, že máte v rukách cennú surovinu.

USADENINA JE UŽITOČNÁ

logr-uvod

ČO OBSAHUJE KÁVOVÁ USADENINA

Kofeín, povzbudzujúca látka, ktorú si s kávou musíme dávkovať rozumne, za sebou zanecháva pocit spokojnosti. Kofeín vyrovnáva hladinu hormónu kortizolu, ktorého kolísanie ovplyvňuje našu fyzickú i mentálnu aktivitu. Akonáhle ho nemáme dosť, cítime únavu a potrebujeme povzbudenie. Ak sme na kávu zvyknutí, okamžite po nej podvedome siahneme. Ale nechajme bokom otázku, koľko kávy si kto môže dovoliť, a pozrime sa na to, čo po tomto skvelom nápoji zostane:

  • kofeín - zostáva aj v kávovej usadenine, nie je nič prirodzenejšie, než ju využiť v kozmetike ako prírodný peeling, na masáž miest postihnutých celulitídou, ako výživnú masku pre tmavé vlasy a pod.
  • draslík, horčík, vápnik, mangán, fosfor i meď - tieto živiny výborne prospievajú rastlinám, podporujú schopnosť kvetín prijímať vodu, sú dôležité pre rast rastlín, ktorým dávajú energiu; vytvorte si hnojivo na záhony aj pre domáce izbové alebo usadeninu využite priamo na pestovanie hlivy ustricovej

V každom prípade usadenina nepatrí do vodovodného potrubia, pretože ho dokáže poriadne upchať. Pokiaľ ju likvidujete bez využitia, je to škoda. V tom prípade ju zrieďte vodou, vylejte do toaletnej misy a ihneď spláchnite. Nazbieraná kávová usadenina patrí správne do bioodpadu a najlepšie k ďalšiemu využitiu.

* Usadenina je veľkým povzbudením pre kvety, dokonca aj pre rezané. Živiny, ktoré obsahuje, podporujú schopnosť prijímať vodu. Ak vám neprekáža nepekné zafarbenie vo váze, pridajte lyžičku vychladnutej usadeniny ku kvetom (záleží na veľkosti vázy, prílišná kyslosť by bola na škodu). V tomto prípade nemusíte usadeninu sušiť, čerstvej býva každý deň dosť. V nepriehľadných vázach vás zakalená voda nebude obťažovať.

* Nasušenú usadeninu zbierajte do papierovej škatule a v prípade potreby ju namiešajte so zeminou, ktorú chystáte do kvetináčov.

* Na podporu rastu paradajok, jahôd, ruží, azaliek a pod. stačí to isté - pár lyžíc nasušenej kávovej usadeniny zamiešajte do zeminy.

* Na záhrade môžete kávovú usadeninu prihrnúť ku stonkám rastlín, ale nie tak, aby sa ich dotýkala. Usadenina funguje ako regulátor vlhkosti; pretože dokáže skvele absorbovať vlhko, v horúčave poslúži ako mulč zabraňujúci vyparovaniu.

* Kávovú usadeninu pridávajte pravidelne do kompostu. Ak používate filtre, odstráňte ich, mohli by obsahovať chlór, ktorý by zlikvidoval živé baktérie

* Ak sa vám nedarí vypestovať modré hortenzie, pridávajte im pravidelne kávovú usadeninu. Minerály v nej obsiahnuté prírode pomôžu.
Ako uplatniť kávovú usadeninu v domácnosti 3
2 / VYČISTITE NÁBYTOK

zahladí škrabance na laku

S kávovou usadeninou dokážete uspokojivým spôsobom zahladiť škrabance na lakovanom nábytku. Nezmiznú navždy, ale rozhodne zosvetlia a nebudú na prvý pohľad toľko nápadné:

* Obrázok vľavo - Nábytok očistite a dajte si pod neho kus papiera, pretože usadenina bude padať všade okolo. Naneste vlhkú kávovú usadeninu a zatrite ju do povrchu. Okamžite uvidíte, že káva jemne zahladzuje stopy škrabancov.

* Obrázok vpravo - Suchou prachovkou zotrite zvyšky usadeniny a povrch ľahko vyleštite bez ďalších prípravkov. Časom zafarbenie kávou opäť obnovte pri generálnom upratovaní.
Ako uplatniť kávovú usadeninu v domácnosti 4
3 /USADENINA PROSPEJE PLETI A VLASOM

vyrobte si peeling a výživnú masku

Využitie kávovej usadeniny v starostlivosti o pleť a vlasy, je celý rad. Vyskúšajte to, bude vám to príjemné. Akokoľvek čerstvá usadenina nevonia, nasušená usadenina má opäť vôňu kávy.

* Viete, že celá rada šampónov a posilňujúcich prípravkov obsahuje kofeín. Tiež doma si môžete urobiť zdravý zábal posilňujúci rast vlasov vďaka stimulácii krvného obehu. Kávovú usadeninu zmiešajte s mierne nahriatym olivovým olejom (na obrázku vľavo) a túto zmes vmasírujte ešte vlažnú do pokožky hlavy. Zabaľte si ju do igelitovej fólie a nahriateho uteráka a vydržte tak asi 1 hodinu. Potom vlasy a pokožku hlavy umyte šampónom. Dajte pozor na svetlé vlasy, môžu sa vám trošku zafarbiť do sýtejšieho odtieňa.

* Pleťový a telový peeling zase vyrobíte z medu alebo rozohriateho kokosového oleja (vpravo). Ak dáte prednosť medu, dôjde potom k hlbokému vyčisteniu pleti, zmes s kokosovým olejom pleť zvláčni a zjemní. Vzniknutú zmes naneste na vlhkú pleť a krúživými pohybmi vyčistite a premasírujte pomocou jemnej kefky. Káva pri pravidelnom užívaní skvele zafunguje proti celulitíde.
Ako uplatniť kávovú usadeninu v domácnosti 5
4 /VYROBTE SI MYDLO

alebo malé darčeky pre priateľov

Obľúbené darčeky z domácej dielne sa môžu týkať taktiež výroby mydiel, ktorých súčasťou je kávová usadenina. Je to ďalší spôsob, ako niekoho upozorniť na cennú surovinu, ktorá zvyčajne končí v koši.

KDE VŠADE EŠTE VYUŽIJETE KÁVOVÚ USADENINU

* VYČISTÍ POVRCHY - Pretože hrubosť kávovej usadeniny môžete využiť na vyčistenie nepekných povrchov, vyskúšajte ju na umývanie zašlého riadu, panvíc, povrchu sporáku alebo stolnej dosky. Naneste trochu usadeniny na vlhkú handričku a po čistení plochu vytrite dosucha.

* ODSTRÁNI PACH - Káva výborne absorbuje pachy, takže môžete nechať trochu usadeniny v chladničke na miske, alebo ju dajte do vrecka vedľa odpadkovej nádoby vnútri koša. Rovnako tak úspešne vydrhnete doštičku po krájaní cibule alebo cesnaku, prípadne vlastné ruky po zápolení v kuchyni.

* ODPUDÍ HMYZ I ŠKODCOV - V boji proti slimákom funguje aj nasypaná káva, usadenina odpudí dokonca aj mačky, ktoré sa túlajú okolo obydlia. Ak zmiešate trochu usadeniny s bazalkou a necháte ju pri otvorených oknách, vzdajú to aj komáre. Arómu, ktorá nám je príjemná, jednoducho neznášajú.

* PRI SIATÍ - Až na jar vysejete zeleninu, pridajte do brázd trochu usadeniny so semenami mrkvy a cibule. Nielenže odoženiete hmyz, ale usadenina dodá zemine potrebné minerálne látky. Príliš jemné semená sa tiež zle sejú. Zmiešajte ich s usadeninou a bude sa vám s nimi lepšie pracovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *