Pretože som od leta nasušila kadečo, napadlo mi, že si urobím pot-pourri. Celkom jednoduchú zmes, založenú na vôni levandule. Mám ju nesmierne rada, pretože mi predlžuje spomienky na letnú záhradu.
V oblasti aróma terapie nie som nijako zbehlá, tak som išla obyčajnou cestou. Vo finálne všetko dopadlo dobre. Vytvorila som príjemnú prírodnú arómu, ktorá momentálne zreje v dobre uzavretej dóze. Zmes kvetov, bylín a korenín totiž musí byť asi 5 týždňov uložená v šere, aby správne prebehla fermentácia.
Použiť môžete prakticky všetky nasušené kvety a bylinky. Proces správneho sušenia som opísala tu, ale teraz už sa musíte spoliehať len na to, čo ste si na sklonku leta nazbierali. Vítaným prírastkom môžu byť v túto dobu ešte muškáty. Kvitnú statočne až do prvých mrazov a ich aromatické zložky sú vo vonných zmesiach cenené. Väčšina kvetov po usušení svoju arómu stráca. V pot-pourri však majú svoju estetickú funkciu. Vôňu im ľahko dodáte niekoľkými kvapkami vybraného esenciálneho oleja. Vôňu pot-pourri si tak podobným spôsobom osviežite aj po dlhšej dobe.
K naporciovaniu jednotlivých ingrediencií som použila kalibrované odmerky na varenie. Nie že by ste ich teraz bezpodmienečne potrebovali, ale k pečeniu si ich určite kúpte, odmerky sú neoceniteľný pomocník. Momentálne vám s nimi ľahšie ukážem jednotlivé pomery byliniek. Pripravte si:
Z pomarančov zlúpnite kôru, nakrájajte ju na uzučké prúžky alebo z časti vykrájajte drobné kvietky pomocou formičky na cukrovinky. Je to taká tá najmenšia, ktorou vykrajujeme prostriedky do lineckého pečiva. Kôru dajte sušiť a medzitým ukladajte do väčšej misky všetky ostatné ingrediencie. Ruže rozoberte na jednotlivé lupienky, 3-4 puky si ponechajte vcelku. Pol šálky levanduľových kvetov môžete nechať na stonkách, druhú polku šálky naplňte vydrolenými kvietkami. Kvet hortenzie rozstrihajte na malé skupinky kvetov, tyčinky škorice rozlomte v polovici (namiesto škorice možno použiť aj hviezdičky badiánu, sú veľmi dekoratívne) a pomocou mažiara rozdrvte 2 plné lyžice voňavých klinčekov. Nakoniec pridajte drobné kvietky pelargónie.
Pot-pourri znamená bylinkovú všehochuť. Keď máte všetko pohromade (spoločne aj s voňavou pomarančovou kôrou), zmes poriadne premiešajte. Už teraz sa vám z toho zatočí hlava. Rozhodne to nie je nič pre alergikov. Ak máte všetko správne usušené, kvety sa nedrobia a krásne držia svoj tvar. Nostalgická farebnosť pôvodne pestrých rastlín sa po nasušení zjednotí do púdrových tónov a výsledok získa svoj nezameniteľný pôvab.
Teraz príde na rad proces fermentácie. Pot-pourri vložte do nádoby, ktorá má pevne priliehajúce viečko. Ideálna je nádoba, ktorá má zafarbené sklo a ochráni rastlinky proti svetlu. Fotila som v transparentnom skle, aby ste na všetko videli; ale nádobu potom nechajte v šere. Než ju zaviečkujete, kvapnite dovnútra 8 kvapiek levanduľového oleja a uložte ju asi na 4-5 týždňov niekam na kľudné miesto. Pohárom občas zatraste, aby sa vôňa usadila vo všetkých póroch rastliniek. Po tejto dobe vysypte časť zmesi do peknej misky a umiestnite ju na miesto, kde budete vnímať jemnú korenistú vôňu pot-pourri. Keď zmes prestane voňať, oživte ju opäť niekoľkými kvapôčkami levanduľového oleja.
Ešte slovo k 100% levanduľovému esenciálnemu oleju:
Prajem pokojný, zdravý a voňavý víkend! Spríjemniť si ho môžete aj vonnou sviečkou, ktorú si môžete vybrať na našom e-shope.