Grófkine rezy sú jeden z najpopulárnejších jablčných múčnikov. Ich príprava je trochu dlhšia, ale nijako zložitá, a na slovenské stoly patria už celé dekády.
Prečo sa volajú práve grófkine, ťažko povedať, pretože hoci som pátrala po ich pôvode naozaj dôkladne, ako obľúbený recept nejakej grófky som ich nenašla. Jablčných múčnikov sú staré slovenské kuchárky plné, ale tento konkrétny recept so strúhaným cestom navrchu som v nich hľadala márne – napokon, trené cesto v nezmrazenej podobe nenastrúhate a mrazničky sú až pomerne moderný vynález.
Nech už je to s ich názvom akokoľvek, kto ich niekedy ochutnal, ten ich bude chcieť zas a znova. Ja mám napríklad tento typ treného cesta (bez zmiešania s bielkovým snehom) všeobecne veľmi rada, pretože je krásne hebké. Z veľmi podobného pripravíte vždy mäkké sušienky špekulky, ja z neho robievam aj koláč s vanilkovým krémom a čučoriedkami, ale ten vám predstavím až niekedy inokedy. Teraz už poďme krájať jablká, nech rezy stihnú vychladnúť k popoludňajšej káve!

Príprava: 75 minút
Množstvo: 8–12 kúskov
Cesto
Náplň
1. Maslo a vajcia nechajte ohriať na izbovú teplotu. Rúru zapnite na 180 °C. Pekáčik vymažte tukom a vysypte múkou. Maslo vyšľahajte s cukrom do hebkej svetlej peny, ktorá je už od pohľadu krásne nadýchaná, v robote to trvá asi 10 minút. Keď tento krok nepodceníte, nemusíte používať kypriaci prášok a cesto napriek tomu bude aj po upečení ľahké ako obláčik.
2. Postupne zašľahajte žĺtky: ďalšie pridávajte až vo chvíli, keď je predošlý úplne zašľahaný. Nakoniec vmiešajte polohrubú múku a podľa potreby aj pár lyžíc mlieka, aby nebolo veľmi tuhé. Asi tretinu cesta odoberte, vytvarujte do valčeka, zabaľte do fólie alebo vrecka a uložte do mrazničky. Zvyšné dve tretiny rozprestrite na dno pekáča.

3. Jablká umyte, rozpoľte a zbavte jadrovníka. Ak majú tuhé šupky (alebo ich nemáte radi), nezabudnite ich aj olúpať. Potom ich nakrájajte na menšie kúsky a navrstvite ich na cesto. S jablkami nešetrite! Podľa chuti ich poprášte škoricou, pokvapkajte trošičkou citrónovej šťavy, prípadne aj trochu doslaďte. Majte ale na mysli, že na ne príde aj veľmi sladká vrstva snehu.
4. Bielky začnite so štipkou soli šľahať na sneh. Keď začnú ľahko tuhnúť, začnite prisypávať cukor. Keď je sneh tuhý, pridajte aj trošku škrobu a octu, vďaka tomu bude sneh tuhý skutočne dokonale a po upečení si zachová veľmi príjemnú textúru. Pokiaľ máte len klasický kvasný liehový ocot, radšej ho vynechajte a uspokojte sa len so škrobom.

5. Jablká posypte nahrubo nasekanými alebo namletými mandľami (či inými orechmi podľa stavu zásob a chuti). Nakoniec na ne rozprestrite dokonale tuhý sneh a uhlaďte ho.
6. Vyberte zmrznuté cesto a po častiach ho postrúhajte nahrubo a hoblinky sypte na sneh. Keď hovorím po častiach, má to dôvod: cesto strúhaním veľmi rýchlo povoľuje a hoblinky sa k sebe začnú vzápätí lepiť.

7. Hotový koláč vložte do rúry a pečte asi 45 minút dozlatista. Nechajte chvíľu vychladnúť a môžete podávať, aj ešte horúci je úplne famózny.

ORIGINÁLNA LEVANDULOVÁ KOLEKCIA
Zaujala vás tá levanduľová krása na fotografiách? To nás samozrejme teší! Levanduľový motív je na našom e-shope dlhodobo hitom, a preto sme pre vás pripravili originálnu kolekciu (nielen) kuchynského textilu s týmito krásnymi fialovými kvetmi.
Ďalšie inšpirácie na jablčné múčniky