Jablčná bábovka s vlašskými orechmi

Odtlačky z listov hortenzie
15.9.2022
Recyklácia strúhadla II / Závesná váza
21.9.2022

Keď je záhrada plná babieho leta, nastane čas vytiahnuť formu na bábovku. Tak nejako sa do tejto nastávajúcej doby krásne hodí...

Formy na bábovku sú vďačnou vecou. Sú krásne, a aj keď sa vám nechce piecť nič zvláštne, na stôl vždy prinesiete múčnik, na ktorý sa srdce smeje. Jedinou nevýhodou týchto sympatických foriem na pečenie je to, že v kuchyni trošku prekážajú (okrem silikónových, samozrejme). Sú neskladné, to je fakt. Ale aj tak ich mám niekoľko a zakaždým sa teším, ktorú vytiahnem.

Dnes som piekla v plechovej forme s granitovým povrchom, ktorý je nepriľnavý, a už krátko po pečení sa tešte na známe žuchnutie, keď horúca bábovka vypadne von. To počujem veľmi rada. Určite sa vám v minulosti stalo, že bábovka nešla vyklopiť ani s úpenlivými prosbami. Dnes ale máme k dispozícii materiály, ktoré nás stopercentne nesklamú. Vybrať si môžete sklenenú formu, ktorá vyzerá veľmi elegantne, alebo spomínaný silikón, takmer nezničiteľný, z ktorého bábovku stopercentne vystrčíte bez straty jediného drobčeka. Ešte jednu vychytávku odporúčam - a to je plechová otváracia forma s dvoma výmennými dnami. S rovným dnom získate do výbavy klasickú tortovú formu a s prelamovaným dnom zase veniec, ktorý pekne nahradí bábovkový tvar. Nechajte si chutiť.

Príprava: 30 minút + pečenie *  Získate: bábovku s priemerom 25 cm

  • 50 g hrozienok + 2 lyžice rumu
  • 120 g zmäknutého masla
  • 250 g múčkového cukru
  • 4 vajcia, zvlášť žĺtky a bielky
  • 300 g polohrubej múky
  • prášok do pečiva, bio
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička mletej kurkumy
  • 70 g mletých vlašských orechov
  • 250 g jabĺk, pevných a olúpaných, nastrúhaných nahrubo

1. Hrozienka dajte do kastrólika, pridajte rum a prehrejte takmer k bodu varu, nechajte vychladnúť.

2. Maslo s preosiatym cukrom našľahajte do bohatej peny, potom pridajte žĺtky, jeden po druhom. Zo 4 bielkov a štipky soli ušľahajte sneh a nechajte ho v chlade. Rúru vyhrejte na 180 °C.

3. Do druhej misy dajte suché ingrediencie - preosiatu múku, prášok do pečiva, korenie a premiešajte ich. Do tohto základu vmiešajte žĺtkovú penu a hneď nahrubo postrúhané jabĺčka s hrozienkami a rumom. Nakoniec ručne vmiešajte bielkový sneh. POZN.: Kým sa cesto spojí s jablkami, je hutné, ale potom zjemnie a s pridaným snehom je akurát.

4. Formu vymažte maslom a vysypte jemnou strúhankou. Cesto presuňte do formy a povrch uhlaďte. Pečte 20 min, potom teplotu znížte na 170-175 °C a pečte ešte 25 minút dozlatista. Vykonajte skúšku špajdľou a formu vyberte z rúry. Nechajte ju 10 minút odpočinúť a potom bábovku vyklopte na rovný tanier.

Vychladnutú bábovku jemne pocukrujte a naporciujte.

Každú formu na bábovku sa oplatí poriadne vymazať a vysypať. Zvlášť novú, ktorú nepoznáte, a predovšetkým tú, ktorá je veľmi hlboko tvarovaná. Forma, v ktorej som piekla, je tvarovaná len decentne, takže som nečakala žiadny problém. Napriek tomu rada používam jemne namletú strúhanku. Jej kúsky sa potom dobre oklepú z povrchu cesta a bábovka je dokonalá.

Ak bude pekne, pochutnajte si cez víkend na záhrade. Bábovka je vďaka orechom a jablkám vláčna, takže ju nemám potrebu vylepšovať polevami. Cesto má jemnú štruktúru - viď úvodné fotografie, a vďaka kurkume dostane trošku sýtejšie zafarbenie. Zvoliť správne jablká do cesta chce trochu skúsenosti. Zvädnuté a suché jabĺčka nie sú to pravé a nevytvoria vláčne cesto, jablká z prvej úrody majú zase príliš šťavy. Najlepšie sú pevné, krehké jablká.

Upečenú bábovku treba nechať poriadne vychladnúť. Mnoho pečiva je úžasné ešte teplé, ale u trených ciest to neplatí. Ak sa nemôžete dočkať a ak sa dá, šupnite ju na chvíľu na priedomie, kde sa bude pomaly skláňať slniečko, a tešte sa na dobrú klasiku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *