Jablčná perina

Ovocie v rume s miskou z melóna
11.6.2022
Využite svoj balkón naplno
18.6.2022

Každý, kto miluje štrúdle a ostatné jablčné múčniky, vie, že ich príprava je občas celkom pracná. Tento k nim ale nepatrí. Je to rýchly recept a budete sa k nemu vracať zas a zas.

V našej rodine je to múčnik babieho leta. Robím ho z dvoch plátov tvarohového cesta, medzi ktoré vložím celé polovice zrelých krehkých jabĺčok. Plním ich sladkým domácim džemom a o zvyšok sa už postará rúra. Koláč sa rozplýva na jazyku, a keď si ho ukrojíte ešte vlažný a doplníte malým kopčekom našľahanej smotany, potom budete v siedmom nebi.

Musela som ho upiecť, pretože sa mi dostal pod ruku smaltovaný pekáč. Pôsobil tak veselo, že sa mi okamžite vybavila naša obľúbená jablčná perina. A že mu pristala! Pekáč postavte na stôl a servírujte priamo z neho. Zaručene potešíte celú rodinu.

JABLČNÁ PERINA

Príprava:   40 minút * Na plech veľký : 35 × 25 cm (pekáč meria 42 × 32 cm, ale dno je menšie; zhruba tak ako uvádzam)

cesto

  • 3 3/4 šálky hladkej múky (používam kalibrované odmerky)
  • 1 plná lyžička prášku do pečiva
  • 1 šálka práškového cukru
  • 4 lyžičky vanilkového extraktu Ambrose
  • 375 g masla
  • 300 g mäkkého tvarohu
  • štipka soli

náplň

  • 10 stredne veľkých a sladkých jabĺčok
  • ríbezľový a marhuľový džem
  • škorica a cukor na posypanie

1. Jabĺčka olúpte, prekrojte napoly a vykrojte jadrovníky; najlepšie melónovým vykrajovačom. Jamky v jablkách naplňte striedavo oboma druhmi džemu.

2. Rúru predhrejte na 170 °C. Na plech s dnom veľkým cca 35 × 25 cm vložte papier na pečenie.

3. Na dosku preosejte múku zmiešanú s práškom, pridajte cukor a vanilku. Do jamky rozdrobte zmäknuté maslo a nakoniec tvaroh. Pridajte štipku soli a rýchlo spracujte cesto. Rozdeľte ho na dve časti; jedna bude o trošku väčšia pre horný plát.

4. Menšiu časť vyváľajte a preneste na dno plechu. Rukami plát vytiahnite do potrebného tvaru, okraje môžu trošku prečnievať nahor, aby cesto zachytilo prípadnú šťavu.

5. Na cesto rozložte polovičky jabĺčok náplňou smerom dole, medzi nimi ponechajte malé medzierky. Povrch posypte cukrom a škoricou.

6. Rozvaľkajte druhú časť cesta a pomocou valčeka preneste na jablká. Prebytočné okraje odrežte a spojte ich s okrajmi spodného plátu. Hranou ruky veľmi jemne vyrysujte priehlbiny medzi jabĺčkami. Povrch cesta nepotierajte.

7. Pečte 40 min do ružova. Hotový múčnik posypte vanilkovým cukrom a jednotlivé porcie krájajte v medzerách medzi jabĺčkami.

Čím máte chutnejšie jabĺčka, tým bude lepší výsledok. Jablká nemusia mať veľa šťavy, zato by mali byť sladké a krehké. Jamku dobre vykrojíte tvorítkom na melónové guličky. Použite hustejší džem alebo marmeládu, inak sa s jablkami bude zle manipulovať.

Cesto vyjde presne do tohto pekáča. Okraje spodného plátu ponechajte trošku zdvihnuté, aby ste ich neskôr spojili s horným plátom.

Na dno sa zmestilo vedľa seba 4 × 5 polovičiek stredne veľkých jabĺk. Medzery medzi nimi boli tak akurát. Pokiaľ ich necháte väčšie, cesto sa medzi jablkami prepadne a perina nie je tak pekná. Počítajte s tým, že jablká zmäknú a klesnú.

Hranou ruky vždy perinu trošičku vytvarujem do „prešívaných kociek“. Cesto sa upečie s rovnakým efektom. Pieklo sa mi krásne. Smalťáčik zostal biely a čistý aj po práci.

Ak sa zamilujete do bodkovaného riadu, potom sa ešte pozrite na našu zarábaciu misu, alebo na nerezový čajník. Je práve čas postaviť na kávu!


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *