Ovocie v rume s miskou z melóna

Pekné nohy do letných črievičiek
8.6.2022
Jablčná perina
15.6.2022

Nádherné leto je pred nami a pomaly si začneme užívať sladkosť ovocia zo záhradiek. Dozrievajú jahody a nemožno inak, než maškrtiť, zavárať a nakladať.

Jahody mám nesmierne rada, to asi úplne každý. Preto, že sú prekrásne, preto, že voňajú, aj preto, že sú tak dobré. Sezónu u nás začína čokoládová torta s kopcom jahôd, koláč pod zvodnou želatínou s utopenými plátkami jahôd, lahodné zavareniny, a tiež – založím si na zimu pohár ovocia v rume alebo rumtopf. Celá akcia s opitým ovocím začína práve jahodami. Kúzlo spočíva v tom, že do pohára vkladáte ovocie tak, ako jednotlivé druhy dozrievajú. Je to taká radostná prehliadka leta, ktorú si schováte pod viečkom na Vianoce alebo na Silvestra. Pripravíte si lahôdku, ktorú nikde nekúpite...

Najskôr zo všetkého si kúpte objemnú fľašu, ktorá pristane ovociu. Budete ju mať v chladničke pekných pár mesiacov, tak nech vás pohľad na ňu stále teší. Ideálna je dvojlitrová, ale ak nakladáte prvýkrát, začnite aj s menším objemom. Poháre by mali mať dobré tesnenie a pevný uzáver na jednoduchú obsluhu. Počas leta treba pohár niekoľkokrát otvárať. Zaobstarala som si sklenenú dózu s klipovým uzáverom. Je úžasná.

OVOCIE V RUME

Príprava: priebežne – od júna do septembra * Množstvo: ľubovoľné

  • na 1,5 kg sezónneho ovocia je treba asi ¾ kg kryštálového cukru a 1 liter svetlého alebo tmavého rumu

Do môjho pohára sa zmestí asi tretina surovín. Budem ich skladať postupne, takže ďalšie pokyny sú úplne orientačné. Všeobecne platí, že každú vrstvu čistého, umytého a odkvapkaného ovocia musíte zasypať niekoľkými lyžicami cukru a zaliať rumom tak, aby ovocie bolo ponorené aspoň 1 cm pod hladinou.

Nepoužívajte prezreté ovocie, broskyne a hrušky je vhodné vopred olúpať, veľké plody treba rozkrájať na úhľadné kúsky. Kôstky a jadierka odstráňte.

Po prvej várke ovocia cukrom nešetrite, neskôr môžete dávať cukru už menej. Nakladanie obyčajne končí slivkami. Spolu s čerešňami bývajú v zmesi najchutnejšie. Zakaždým pohár dobre uzavrite a uskladnite v chlade a tme.

Keď vydržíte do Vianoc
Potom môžete podávať opité ovocie so zmrzlinou. Alebo usmažte kopec lievancov a ku každej porcii pridajte na tanier trochu rumom nasiaknutého ovocia a dozdobte kopčekom šľahačky.

Ak ste robili veľkú várku, rum chutiaci po ovocí nakoniec preceďte cez jemné plátno a pochutnajte si na lahodnom likéry. Uvidíte, že to stálo za to – vydržať!

Zoznam ingrediencií je skutočne zapamätateľný - potrebujete neprezreté ovocie * cukor * kvalitný rum * bylinky, najlepšie mätu * a podľa svojej chuti škoricu, badián, citrónovú kôru (nie je nutná). Množstvo neuvádzam, pretože budete skladať, presypávať a zalievať postupne a úplne individuálne. Každý má rád inú skladbu ovocia. Pokaziť nič nemôžete; o všetko sa postará lahodná úroda.

A tu je niečo pre maškrtníkov. Tesne za jahodami pribudnú do pohára čerešne a broskyne – a vás začne zaujímať, ako to vlastne chutí. Prezradím, že zhruba po mesiaci môžete ochutnávať. Má to len jedno riziko, že sa rumová lahôdka nedočká malín, čučoriedok, ríbezlí, hroznového vína a sliviek, pretože ju zaručene zjete :o) Pohostenie môže vyzerať netradične. Naservírujte trochu ovocia a ovocného likéru do polovice melónu Galia:

Melón rozkrojte, z oboch polovíc vykrojte semená a z celej jednej polovice vydlabte vykrajovačom guličky. Na druhej polovici, do ktorej budete servírovať ovocie v rume, si vyznačte asi 1,5 cm od okraja kruhu, zo stredu opäť vykrojte pár guličiek a zvyšok čisto vydlabte lyžicou do tvaru mištičky. Melón obráťte a z okrúhlej časti odkrojte plátok šupky, aby ovocná mištička na rovnej ploche dobre stála.

Melónovú misku naplňte ovocím a rumovým likérom, v ktorom sa ovocie kúpalo. Pridajte vychladené melónové guličky s citrónovou kôrou, a podávajte. Spojenie čerstvého a nakladaného ovocia je veľmi dobré. Zvyšok melónovej mištičky zjedzte nakoniec.

Prvé zmienky o jahodách pochádzajú zo starovekého Ríma. Už vtedy patrili k mimoriadnym lahôdkam. A to vieme až my, ako sú jahody zdravé. Keď zjete len 100 g jahôd, máte v sebe dennú dávku vitamínu C. V detstve ma trápila po jahodách žihľavka. Pokiaľ ich podáte spoločne s mliečnym výrobkom, potom sa kyselina šťaveľová neutralizuje. V poslednej dobe sa zistilo, že jahody pomáhajú pri liečbe srdca a dokonca pôsobia ako afrodiziakum. Tak si poriadne pochutnajte!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *