Horúce rady z kuchyne – varenie

Variácie na karí a panvica do rúry
5.3.2022
Darčeky podľa horoskopu – Ryby
12.3.2022

Z vašej lásky na varenie sa radujú tí, pre ktorých aj s láskou varíte. Popri všetkom potešení je to aj veľká zodpovednosť. Jedlo musí byť správne pripravené.

Všetci vedieme rušný život a nie je jednoduché do nabitého režimu včleniť zdravé a správne varenie, ktorému predchádza zháňanie surovín a nakoniec aj vstrebávanie množstva rád uľahčujúcich celý proces. Nie pre každého je varenie tým najväčším záujmom, ale jesť musíme a je len na nás, ako šikovne si pritom budeme počínať.

Netreba hýriť kulinárskymi nápadmi a mať v registri stovky jedál. V kuchyni sa naučte pracovať výhradne s kvalitnými surovinami a doprajte si to najlepšie možné vybavenie, na ktoré dosiahnete. Veľmi vám to uľahčí život a so získanými úspechmi dostanete odvahu pokračovať a rozvíjať sa. Sledujte novinky na našom e-shope a pokiaľ vás rady budú baviť, čoskoro nájdete pokračovanie:

HORÚCE RADY Z KUCHYNE I – VARENIE 2

ČISTOTA A BEZPEČIE V KUCHYNI

alebo zdravie na prvom mieste

Hovoriť v dnešnej dobe o čistote je pravdepodobne zbytočné. Všetci už máme zvýšenú pozornosť týkajúcu sa nebezpečných nákaz takpovediac pod kožou. Napriek tomu v kuchyni si pripomeňme pár zásad, ktoré platili vždy a platiť budú pre každého:

  • pred varením si dôkladne umyte ruky horúcou vodou a mydlom; umyte si ich znova, ak ste sa dotkli úst, nosa či ďalšej osoby
  • najmenej bezpečné sú tieto potraviny - vajcia / surová hydina / mäso a ryby všeobecne, po manipulácii s týmito surovinami si opäť umyte ruky mydlom a horúcou vodou; baktérie salmonelózy a E-coli, ktoré môžu byť v potravinách obsiahnuté, spoľahlivo odstráni var
  • dosky na krájanie, náčinie i taniere, ktoré prišli s potravinami do styku už počas varenia nepoužívajte; ihneď ich umyte alebo vložte do umývačky, ak ju budete v dohľadnej dobe zapínať na program s vyššou teplotou
  • je ideálne, ak máte pre mäso špeciálne dosky, ktoré sa nepoužívajú na krájanie chleba a pod.; zakúpiť je možné plastové krájacie podložky označené jednotlivými symbolmi alebo rozlíšené farbami, takže sa nepletú
  • mydlo a uterák do kuchyne určite patrí - namiesto malých kuchynských froté uterákov môžete využívať pestré utierky, z ktorých si niektoré necháte na ruke a iné výhradne na riad; mydlo používajte najlepšie v bezdotykových zásobníkoch

UTIERKY JITKA Z EGYPTSKEJ BAVLNY, 50 × 70 cm, súprava 3 ks

HORÚCE RADY Z KUCHYNE I – VARENIE 3

ČO ROBIŤ, KEĎ CHÝBA...

improvizujte, ale podľa rád kuchárov

Všetci to dobre poznáme – pustíme sa do varenia, pretože máme na niečo obrovskú chuť a skrátka niečo chýba. Nie vždy máme možnosť zabehnúť do obchodu, takže nezostáva, než využiť náhrady. Mali by však byť také, aby nás doviedli do cieľa a nakoniec sme svoje obľúbené jedlo zvládli pripraviť. Tu sú tie najčastejšie suroviny, ktoré nahradia:

  • 1 vajce na sladké varenie- 1 zarovnaná polievková lyžica vanilkového pudingu + 1 lyžica oleja - pokrm dostane aj žltú farbu
  • 1 vajce / alebo 2 žĺtky na slané varenie- 1 polievková lyžica zemiakového alebo kukuričného škrobu + 50 ml studenej vody rozmiešanej na kašičku
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva- ¼ lyžičky jedlej sódy + ½ lyžičky vínneho kameňa
  • 1 šálka smotany na varenie- ¾ šálky plnotučného mlieka + ¼ šálky rozpusteného masla
  • 1 šálka kyslej smotany- 1 šálka bieleho jogurtu
  • 1 šálka cmaru- 1 šálka plnotučného mlieka + 1 polievková lyžica citrónovej šťavy premiešanej a ponechanej 10 minút v pokoji
  • špaldovú múku- celozrnná pšeničná múka (pre zahustenie omáčok a pod.)
  • strúhanku- rozdrvené kukuričné ​​lupienky alebo celé kukuričné ​​zrná rozomleté ​​v mlynčeku
  • ryžový ocot- aspoň limetková alebo citrónová šťava, ktorú pokvapkáte pokrm

SADA KORENIČIEK V DREVENOM STOJANE, 12 ks

HORÚCE RADY Z KUCHYNE I – VARENIE 4

AKO POZNAŤ, ŽE JE VŠETKO AKORÁT

strážte správne prevarenie aj dopečenie surovín

Potraviny správne prevarte aj prepečte. Nikdy nenechajte jedlo z časových dôvodov pripravené len napoly s tým, že ho na druhý deň dorobíte. Zvlášť rozmrazené a neprepečené mäso by mohlo v teplých dňoch ponúknuť plejádu baktérií. Horúci kastról totiž nemôžete zveriť chladničke. Aj dovarené teplé jedlo by nemalo ležať úhorom dlhšie ako 1 hodinu. Jedlo je hotové, keď:

  • zapečené cestoviny- odskočia od okraja formy a povrch zozlatne
  • krehký koláč slaný- náplň uprostred stuhne a povrch dostane zlatý nádych
  • ragú– horúce buble aj na povrchu
  • sekaná- povrch spevnie a opečie sa do tmavého odtieňa
  • guláš, dusené pokrmy- mäso je dokonale mäkké
  • ryby- mäso je možné rozdeliť iba vidličkou
  • krevety- keď zružovejú a mäso prestane byť priehľadné a zbelie
  • omáčka- začne hustnúť
  • polievka- jemne prebubláva, zápražka z múky je prevarená najmenej 30 minút
  •  

Ak používate teplomer na meranie vnútornej teploty, potom by mal ukazovať v prípade:

  • celej hydiny -v stehne 82 °C
  • pŕs bez kosti -77 °C
  • bravčového stredne prepečeného -65 - 68 °C
  • bravčového veľmi prepečeného -74 - 77 °C
  • mletého masa - 71 °C
  • hovädzích steakov i pečienky - stredne prepečené -63 °C
  • hovädzích steakov i pečienky - veľmi prepečené -71 °C

PANVICA DO RÚRY PAELLA EXCELLENT, 32 × 5 cm

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.