Variácie na karí a panvica do rúry

Kvetinové radosti
28.2.2022
Horúce rady z kuchyne – varenie
9.3.2022

Karí je názov na úpravu mäsových a zeleninových jedál s hustejšou omáčkou, ktoré sa dajú u nás prirovnať napríklad k ragú. Tieto výborné pokrmy sa varia v Indii a juhovýchodnej Ázii, a my sa im môžeme pokúsiť trošku priblížiť.

Karí býva často pripravené z kuracieho alebo rybieho mäsa, ale výborné je napríklad z tekvice alebo z karfiolu. Častými ingredienciami je napríklad baklažán, zázvor, chilli papričky, huby, kukurica aj kokosové mlieko. V Európe sa slovíčko karí nesprávne zabývalo pri zmesi korenia, ktorá obsahuje zložky, ktoré do pravého karí patria. Je to okrem iného kurkuma, koriander a rímska rasca. Akonáhle sa korenie začalo dovážať do Európy, charakteristickú chuť takto upravených jedál prevzala celá rada pokrmov. Jednoducho to zhrniem - ak si dáte v bežnej reštaurácii niečo na karí (korenie), nemusí ísť o úpravu jedla karí.

Aby som sa z toho vymotala. Neradím sa k odborníkom na karí, ale mám nesmierne rada chuť a vôňu kurkumy aj koriandra. Je jasné, že ak k tomu pridám obľubu varenia v jednom hrnci, potom som nutne musela dôjsť k tomu, že jednou z chystaných úprav kurčaťa bude práve mäso s množstvom výbornej omáčky ochutenej týmto korením. Pozrite sa na našu ponuku obsahujúcu rajnice, panvice a hrnce (pozri galérie pod článkom) a vyskúšajte si v nich uvariť trochu exotiky.

Variácie na kari a panvica do rúry4

KURACIA VARIÁCIA NA KARÍ

Príprava: 90 minút + naloženie mäsa * Získate: 6 porcií

  • 750-800 g kuracích pŕs
  • olivový olej
  • 250 g hnedých šampiňónov, rozkrájaných na kúsky
  • soľ a čerstvo mleté ​​korenie
  • 1 strúčik cesnaku, nakrájaný na plátky
  • 200 g kyslej smotany, 16-18%
  • 250 g sladkej smotany, 30%

Marináda

  • 125 ml bieleho jogurtu
  • 50 ml suchého bieleho vína
  • 1 lyžička kurkumy
  • 4 lyžičky kvalitnej zmesi karí korenia
  • štipka korenia
  • 2 väčšie strúčiky cesnaku, prelisovaného
  • ½ lyžice citrónovej šťavy

1. Mäso očistite, osušte, nakrájajte na úhľadné kúsky a obaľte v marináde prešľahanej zo všetkých ingrediencií. Prikrytú misku ponechajte v chladničke do druhého dňa.

2. Pripravte si panvicu s troškou olivového oleja, odkvapkané kúsky kurčaťa osoľte a sprudka orestujte dozlatista, panvicu odstavte.

3. Medzitým rozpáľte olej na menšej panvici a zľahka orestujte šampiňóny so soľou, korením a nakoniec s cesnakom nakrájaným na plátky. Dajte si bokom 2 lyžice na dokončenie a ostatné šampiňóny presuňte k teplému mäsu.

4. Do zvyšku marinády pridajte obe smotany, prešľahajte ich a pridajte medzi mäso. Panvicu zakryte alobalom a vložte na spodnú mriežku do rúry rozpálenej na 180 °C. Pečte asi 30 minút, potom panvicu odkryte, pridajte zvyšok šampiňónov a všetko presuňte do stredu rúry. Pečte ešte ďalších 30 minút, alebo až povrch mäsa zozlatne.

Medzitým uvarte ryžu, rozdeľte ju na taniere a posypte čerstvo nasekaným koriandrom alebo petržlenovou vňaťou. Kúsky kurčaťa si všetci naberú pri stole priamo z panvice. 

Varenie s voňavými bylinkami a korením je veľmi príjemné. Zmienila som sa o tom, že zmesi karí korenia, ako sa im roky hovorí, nemusia vždy obsahovať to, čo od výslednej chuti očakávate. Nezostáva, než porovnávať. Niektorá zmes môže byť veľmi ostrá vďaka chilli, niektorá obsahuje menej kurkumy (poznáte podľa farby, potom si ju smelo pridajte), niektorá obsahuje aj náhrady, ako je hrachová múka a pod. (varuje vás aj nízka cena). Dávam prednosť stredne ostrým zmesiam, ktoré sú vyrobené priamo v Indii. Podobné nájdete v obchodoch s BIO potravinami. Spravidla obsahujú kurkumu, koriander, horčicu, čierne korenie, cesnak, chilli a zázvor. Ak zmes neobsahuje rímsku rascu, pridám ju do marinády. A v každom prípade pridávam kurkumu. Tej nie je nikdy dosť.

Kuracie prsia sú na túto úpravu pokrmu ideálne. Vytvoríte z nich úhľadné kúsky na servírovanie a jemné mäso sa v omáčke nevysuší. V panvici som marinované kúsky kurčaťa najprv sprudka opiekla. V tejto fáze varenia zalejte mäso šialene tučnou zmesou smotany a to celé presuňte do rúry. Potom sa už len tešte na výsledok.

Nebojte sa, mäso a kopček ryže s dvoma lyžicami omáčky vás kaloricky nerozhodia. Navyše sa vedci zaoberajú tým, že kurkumín má v našich telách veľký podiel na tom, že nepriberieme. Zabraňuje totiž rastu tukových buniek!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *