Keď je záhrada plná babieho leta, nastane čas vytiahnuť formu na bábovku. Tak nejako sa do tejto nastávajúcej doby krásne hodí...
Formy na bábovku sú vďačnou vecou. Sú krásne, a aj keď sa vám nechce piecť nič zvláštne, na stôl vždy prinesiete múčnik, na ktorý sa srdce smeje. Jedinou nevýhodou týchto sympatických foriem na pečenie je to, že v kuchyni trošku prekážajú (okrem silikónových, samozrejme). Sú neskladné, to je fakt. Ale aj tak ich mám niekoľko a zakaždým sa teším, ktorú vytiahnem.
Dnes som piekla v plechovej forme s granitovým povrchom, ktorý je nepriľnavý, a už krátko po pečení sa tešte na známe žuchnutie, keď horúca bábovka vypadne von. To počujem veľmi rada. Určite sa vám v minulosti stalo, že bábovka nešla vyklopiť ani s úpenlivými prosbami. Dnes ale máme k dispozícii materiály, ktoré nás stopercentne nesklamú. Vybrať si môžete sklenenú formu, ktorá vyzerá veľmi elegantne, alebo spomínaný silikón, takmer nezničiteľný, z ktorého bábovku stopercentne vystrčíte bez straty jediného drobčeka. Ešte jednu vychytávku odporúčam - a to je plechová otváracia forma s dvoma výmennými dnami. S rovným dnom získate do výbavy klasickú tortovú formu a s prelamovaným dnom zase veniec, ktorý pekne nahradí bábovkový tvar. Nechajte si chutiť.
Príprava: 30 minút + pečenie * Získate: bábovku s priemerom 25 cm
1. Hrozienka dajte do kastrólika, pridajte rum a prehrejte takmer k bodu varu, nechajte vychladnúť.
2. Maslo s preosiatym cukrom našľahajte do bohatej peny, potom pridajte žĺtky, jeden po druhom. Zo 4 bielkov a štipky soli ušľahajte sneh a nechajte ho v chlade. Rúru vyhrejte na 180 °C.
3. Do druhej misy dajte suché ingrediencie - preosiatu múku, prášok do pečiva, korenie a premiešajte ich. Do tohto základu vmiešajte žĺtkovú penu a hneď nahrubo postrúhané jabĺčka s hrozienkami a rumom. Nakoniec ručne vmiešajte bielkový sneh. POZN.: Kým sa cesto spojí s jablkami, je hutné, ale potom zjemnie a s pridaným snehom je akurát.
4. Formu vymažte maslom a vysypte jemnou strúhankou. Cesto presuňte do formy a povrch uhlaďte. Pečte 20 min, potom teplotu znížte na 170-175 °C a pečte ešte 25 minút dozlatista. Vykonajte skúšku špajdľou a formu vyberte z rúry. Nechajte ju 10 minút odpočinúť a potom bábovku vyklopte na rovný tanier.
Vychladnutú bábovku jemne pocukrujte a naporciujte.
Každú formu na bábovku sa oplatí poriadne vymazať a vysypať. Zvlášť novú, ktorú nepoznáte, a predovšetkým tú, ktorá je veľmi hlboko tvarovaná. Forma, v ktorej som piekla, je tvarovaná len decentne, takže som nečakala žiadny problém. Napriek tomu rada používam jemne namletú strúhanku. Jej kúsky sa potom dobre oklepú z povrchu cesta a bábovka je dokonalá.
Ak bude pekne, pochutnajte si cez víkend na záhrade. Bábovka je vďaka orechom a jablkám vláčna, takže ju nemám potrebu vylepšovať polevami. Cesto má jemnú štruktúru - viď úvodné fotografie, a vďaka kurkume dostane trošku sýtejšie zafarbenie. Zvoliť správne jablká do cesta chce trochu skúsenosti. Zvädnuté a suché jabĺčka nie sú to pravé a nevytvoria vláčne cesto, jablká z prvej úrody majú zase príliš šťavy. Najlepšie sú pevné, krehké jablká.
Upečenú bábovku treba nechať poriadne vychladnúť. Mnoho pečiva je úžasné ešte teplé, ale u trených ciest to neplatí. Ak sa nemôžete dočkať a ak sa dá, šupnite ju na chvíľu na priedomie, kde sa bude pomaly skláňať slniečko, a tešte sa na dobrú klasiku.