Jar je tu a vyložene láka na ochutnávanie všetkého možného, zdravého, ideálne aj trochu zeleného. Špenátovú machovú tortu už všetci poznajú, čo takto si ale urobiť klasickú roládu zo špenátového cesta, ktoré premažete napríklad tvarohom?
Aprílová sezóna vyložene nahráva na využitie mladých špenátových listov, ale aj medvedieho cesnaku alebo žihľavy – ich mladé lístky sú plné živín, a keď ich sparíte, prestanú ako mávnutím čarovného prútika aj páliť na dotyku. Pokojne nimi preto časť špenátu v nasledujúcom recepte nahraďte, rozhodne neoľutujete.
Ako náplň som zvolila ochutený tvaroh, v podstate je ale jedno, po čom „bielom“ siahnete: primiešajte pokojne zvyšok nátierkového masla alebo žervé, okrem klasického cesnaku jemne nasekajte ten medvedí alebo dochuťte sen soľou a korením. Skrátka, fantázii sa v prípade tejto slanej rolády rozhodne medze nekladú.
Príprava: 60 minút + chladenie
Získate: 1 roláda
Náplň
1. Špenát nechajte rozmrznúť, vytlačte z neho prebytočnú vodu a v prípade potreby ho v panvici zahrievajte ešte tak dlho, kým sa neodparí všetka tekutina. Pri čerstvom (alebo napríklad pri tej žihľave) postupujte rovnako, len ho najskôr sparte, vytlačte všetku tekutinu a potom ho rozmixujte.
2. Rúru zapnite na 180 °C. Bielky vyšľahajte s trochou soli do pevného snehu. K špenátu vmiešajte žĺtky, kyslú smotanu, osoľte a okoreňte a striedavo so snehom vmieste aj hladkú múku.
3. Cesto rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do vyhriatej rúry. Akonáhle cesto na povrchu zozlatne a po stranách sa začne od papiera odlupovať, je hotové - trvá to asi 12 minút.
4. Vyberte z rúry, ihneď aj s papierom na pečenie zmotajte do rolády a takto nechajte vychladnúť.
5. Vychladnutú roládu opatrne rozmotajte. Položte na ňu šunku, len posledných asi 5 cm nechajte bez náplne. Tvaroh vymiešajte s rozotreným cesnakom a potrite ním roládu po celej ploche, kde je šunka. Nakoniec na vrch položte na kúsky nakrájané sušené paradajky.
6. Roládu zmotajte, tentoraz už bez papiera na pečenie. :-) Motajte opatrne a príliš nezaťahujte, aby ste všetku náplň nevytlačili von.
Nechajte ideálne aspoň dve hodiny stuhnúť v chladničke, bude pri krájaní lepšie držať tvar, chutí ale aj hneď po dokončení. Je perfektná ako predjedlo, pohostenie na letné párty alebo desiata či večera. Len máme malé upozornenie: mizne skutočne rýchlo!
Čo by sa vám mohlo hodiť?
Ďalšie dobroty so špenátom