Potrebujete trochu pohody a čerstvej kávy? Potom tu máme niečo pre milovníkov kávovej vône, skvelého moku i domácich tortových sladkostí.
V prvom rade vám ponúknem krásny drevený mlynček na kávu hodiaci sa do rustikálnej kuchyne, ktorý sa zapáči všetkým, ktorí máte v obľube nielen kávičku, ale aj trošku zašlé časy. A pre obalenie nervov tu mám recept na domácu tortu, akú si upečiete na úplne obyčajnom plechu.
Aj tradičnú cukrárinu možno totiž obísť veľkým oblúkom. Ak napríklad momentálne nemáte guľatú tortovú formu, alebo neradi zápolíte s rozkrajovaním tortového korpusu na tenké pláty, vyskúšajte malý trik - cesto si upečte na rovnom plechu, rozkrojte ho na pruhy a potom už z nich vytvorte klasické tortové kliny. Je to rýchle, ľahké a výsledok je zakaždým na jednotku.
Príprava: 70 minút * Získate: z plechu 39 × 25 cm 9 porcií
Cesto vystačí na plech uvedených rozmerov, alebo o málo väčší, inak si jeho množstvo upravte podľa potreby
Krém
1. Do prvej misy šľahača vložte bielky so štipkou soli a začnite šľahať sneh. Akonáhle bielky spevnia, pridajte cukor a vyšľahajte dotuha. Rúru zapnite na 175 °C.
2. Do väčšej šľahacej misy dajte žĺtky a vanilkový cukor a všetko ušľahajte do svetlej peny. Potom k žĺtkom začnite pridávať striedavo trochu múky zmiešanej s kakaom a väčšiu porciu snehu. Miešajte ručne, ale nie príliš energicky, aby vzniklo nadýchané cesto.
3. Cesto rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie. Zarovnajte ho do roviny. Pečte vo vyhriatej rúre 12 minút. Plát nechajte vychladnúť, vyklopte ho na utierku a papier zlúpnite. Z dlhšej strany ho rozkrojte na 3 diely.
Krém - Zvarte mlieko s cukrom, rozmiešajte puding podľa návodu a uvarte hustý krém. Nechajte ho vychladnúť za občasného miešania, aby sa nevytvorila kožka. Potom krém prešľahajte s likérom a instantnou kávou a pridajte zmäknuté maslo. Vyšľahajte dohladka a nakoniec ručne vmiešajte čokoládu nasekanú v chopperi.
Dokončenie
Kávu nechajte vychladnúť a zmiešajte ju s likérom. Potom pomocou štetca napustite prvý plát, pridajte tretinu krému, zarovnajte a rovnako naložte aj s druhým plátom. Ďalšiu vrstvu krému uzavrite tretím plátom, jemne ho pritlačte, prípadne zaťažte a tortu dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny. Zvyšok krému príliš nevychlaďte, je hutný a zle by sa s ním zdobilo. Nakoniec tortu rozkrájajte pomocou šablóny na kliny a ľubovoľne dozdobte.
Na vypracovanie rezov budete potrebovať pomlieť čerstvú kávu a uvariť silný nápoj na prevlhčenie cesta. Káva ešte svoju chuť a silu spojí s horkomandľovým likérom Amaretto. Keď nie je po ruke, smelo ho nahraďte dobrým rumom. Cesto, ktoré upečiete na plechu, rozkrojte na pruhy a ďalej poskladajte, ako keď vrstvíte tortu. S cestom sa výborne pracuje, ale treba ho dôkladne prevlhčiť, aby nebolo suché (predstavte si ho ako cesto pre roládu). Nakoniec sa spojí ešte s krémom z masla a pudingu, v ktorom samozrejme nemôže chýbať ďalšia porcia kávovej chuti, takže výsledok bude famózny.
Premazaný korpus nechajte stuhnúť v chladničke, môžete ho trošku zaťažiť, aby vrstvy boli kompaktné. Tu je zobrazená príprava len pred chladením, ale pomocou papierových klinov chcem ukázať, ako vzniknú trojuholníkové tortové rezy. Keď sa korpus vychladí a krém vďaka maslu stuhne, budú sa dobre krájať. Pokiaľ sa vám tento spôsob pečenia torty zapáči, potom je potrebné spočítať si množstvo cesta presne pre rozmery vlastného plechu, aby ste mohli plát rozkrojiť na tretiny. Potom si podľa vzniknutého tvaru vytvorte šablónu jedného klinku. Na svoje účely ju mám vystrihnutú z hrubších plastových dosiek, a môžem ju umyť a opakovane použiť.
Zostáva jednotlivé porcie ľubovoľne nazdobiť. Zvyšok krému dávam do cukrárskeho vrecka s rovno rezanou trubicou, ale tvorte podľa svojho. Pokiaľ vám krém nezostane, pokojne pridajte navrch našľahanú smotanu. Hlavne nešetrite na množstve kávy a korpusy pekne prevlhčite, ako keď robíte punčové rezy. Rýchlotortičky nechajte do rána rozležať, potom sú úplne najlepšie.