Kvetináč s mozaikou vyrobenou gombíkmi

Levanduľová zmrzlina
12.7.2023
Kávové tortové rezy z plechu
20.7.2023

PROJEKTY Z PRÍRODNÝCH MATERIÁLOV IV

Vyzdobte si hlinený kvetináč. Je to jednoduchý projekt, s ktorým prežijete príjemný relax v ktorom čas bude pokojne plynúť okolo. Prírodný terakotový odtieň dolaďte farbami, ktoré sa vám páčia.

Máme už prázdniny a s nimi takmer nekonečný rad voľných dní. Aspoň na začiatku to tak vyzerá. Čoskoro však bude treba veľa zábavných námetov, ktoré dni s deťmi zmysluplne vyplnia. Jedným z nich môže byť aj skrášlenie kvetináča farbami nanesenými na samotvrdnúcu modelovaciu hmotu vytvarovanú do malých mozaikových kamienkov. Sú o to zaujímavejšie, že ich dozdobíte výtvarne pôsobiacimi reliéfmi. 

Prezrite zákutia domácich krabíc na šitie, kde sa môžu ukrývať poklady v podobe dávno zabudnutých gombíkov.  Každý z nich máva svoj príbeh. Keď sa k podobnej práci dostanem, v prstoch zrazu držím spomienky. Spomienky na mamine letné šaty, na rozosmiateho deda v parádnom saku s kovovými gombíkmi s emblémami, na sestrinu róbu do tanečných, ktorá sa mi z pozície mojich o mnoho mladších rokov zdala nekonečne nedostupná. Gombíky som nikdy nedokázala vyhodiť. Stále sa s nimi dá tvoriť, vymýšľať mnohé uplatnenie. Dnes ich ponorím do modelovacej hmoty a ich odtlačky nechám vytvrdnúť:

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

MODELOVACIA HMOTA JE INŠPIRATÍVNA

Trošku sa s ňou pracuje podobne ako s pevným cestom. Dá sa z nej modelovať a vytvárať 3D predmety, a pokiaľ si ju prajete rozváľať na placku, je treba trochu viac sa oprieť do valčeka. Práve vyváľaný plát bude potrebný, kým ho rozkrájate na maličké kúsočky. Čo si celkom pripraviť:

  • bielu samotvrdnúcu modelovaciu hmotu
  • kuchynský valček
  • korkový špunt od vína
  • hladkú pracovnú podložku / doštičku
  • nôž
  • papier na pečenie
  • gombíky so spodným šitím s nápadným reliéfnym vzorom
  • zvyšky akrylových farieb
  • ploché štetce
  • tégliky / poháre na vodu
  • lepidlo v tavnej pištoli
  • stredne veľký kvetináč
  • matný lak v spreji

Samotvrdnúca hmota zn. Primo talianskej výroby mi zostala z minulého tvorenia (Misky na odkladanie šperkov). Mám s ňou dobré skúsenosti. Výrobky suším zvoľna iba na vzduchu, po vytvrdnutí sú ľahké a ich povrch sa neodiera. Napriek tomu odporúčam povrch nového výrobku zafixovať matným lakom v spreji, pretože plastický reliéf nebude prijímať prach.

1   Z hmoty časť odkrojte a položte ju na podložku. Prikryte ju kúskom papiera na pečenie, aby ste si nezašpinili valček používaný v kuchyni, a oprite sa do neho. Hmota je tuhá, ale tlakom povolí. Vyvaľkajte placku v hrúbke 2 - 3 mm. 

2   Teraz vezmite jeden z gombíkov a lícovou stranou ho vtlačte do rozváľanej hmoty. Pomáhajte si pritom zátkou od vína, pretože gombíky so spodným šitím majú na rube očko, čo by vás tlačilo do prstov. Gombíky striedajte a klaďte ich pomerne blízko vedľa seba. 

3   Nakoniec ostrým nožom vykrojte mozaikové tvary . Môžu byť akokoľvek nepravidelné. Rozložte ich na papier a nechajte schnúť minimálne do druhého dňa. POZN.: Kúsky by mali byť malé, pretože na zaoblenom plášti kvetináča by väčšia mozaika odstávala.

VYBERTE ŽIARIVÉ FARBY

ALE NA TERAKOTE JE PÔSOBIVÁ I BIELA

Môžete sa pre ňu rozhodnúť, určite neurobíte zle. Plastické reliéfy v mozaikových kúskoch krásne tieňujú. V každom prípade odporúčam si pár kúskov nechať v bielom prevedení.

 Rozhodnite sa teda, či sa pustíte do farbenia povrchu . Ak áno, natrite farbami nielen hornú plochu, ale aj hrany každého mozaikového kamienka. Opäť nechajte farby dokonale uschnúť. 

5   Druhý deň nahrejte lepidlo v tavnej pištoli a začnite lepiť. Najprv ozdobte rad pod lemom kvetináča a potom ľubovoľne skladajte mozaiku, ako vás napadne. Medzi jednotlivými kúskami som nechala dostatok miesta, jednak aby sa nerovnako tvarované hrany mozaikových kamienkov míňali, a potom aj preto, aby vynikol terakotový podklad.

POVRCH JEMNE PRELAKUJTE

VÝROBOK VYUŽITE AKO OBAL NA KVETINÁČ

Akonáhle kvetináč polepíte dookola, je vhodné nastriekať jeho povrch matným lakom. Predsa len je to predmet, ktorý príde do styku s vlhkosťou aj špinou. Potom doň vložte rastlinu v základnom plastovom kvetináčiku, ale obal využite aj iným spôsobom – napríklad ako zásobník na ceruzky a pastelky a pod. Určite u vás nájde mnohé uplatnenie, napríklad aj v kuchyni, na pracovnom stole, v detskej izbe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *