Levanduľová zmrzlina

Záclona Perla pre váš letný byt
8.7.2023
Kvetináč s mozaikou vyrobenou gombíkmi
15.7.2023

Myslím, že som si trošku vypestovala kulinársku fantáziu, ale zmrzlinu s príchuťou levandule som si nevedela predstaviť. Až doteraz...

Keď mi Líba (príjemná výtvarníčka, ktorá vie vyrábať krásne veci z prírodnín a textilu) priniesla čerstvú a voňavú kytičku levandule, hneď som jej písala, že skončí v zmrzline (mám na mysli levanduľu). Levanduľových kvietkov je na to treba len troška, ​​takže som zvyšok tej nádhery spokojne nasušila. Do zmrzliny a do cukroviniek sa totiž dávajú kvety aj sušené. Schovám si ich na zimu, napríklad na levanduľové madlenky (cukrovinky, ktoré pečiem na Vianoce).

S vyrábaním zmrzlín koketujem každý rok. Vymýšľam rôzne postupy aj kombinácie chutí, ale tentoraz som sa musela poučiť. Stále mi chýba zmrzlinovač a kto ho máte, potom viete, že výslednú kvalitu mrazeného krému je oproti ručnému spracovaniu poznať. Do levanduľovej zmrzliny som zvolila smotanový základ s bielou čokoládou. Výsledok bol chuťovo príjemný, zmrzlina je ale tuhšej konzistencie, pretože smotanový krém sa ručne spracuje horšie. S kvietkami to nesmiete prehnať, aby ste nemali pocit, že máte na jazyku nejakú chuť z drogérie. V mnohých receptoch sa kvety v zmrzline nechávajú. Odporúčam však zmrzlinovú zmes precediť a kvietky odstrániť. Úplne stačí, keď si ich pár necháte na dozdobenie zmrzlinových pohárov. Levanduľa by mala za sebou nechať len letmú chuť, ktorá vás aj v zime prenesie do slnečnej záhrady.


LEVANDUĽOVÁ ZMRZLINA S BIELOU ČOKOLÁDOU

Príprava:  15 + 20 minút

  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 150 g zahustenej sladenej smotany
  • vanilkový struk alebo lyžička prírodného vanilkového extraktu
  • 2 lyžice levanduľových kvietkov
  • 4 žĺtky
  • 100 g bielej čokolády

1. Do kastrólika dajte smotanu na šľahanie a zahustenú smotanu, pridajte vanilku, hrsť levanduľových kvietkov a zmes nechajte mierne zahriať. Stále miešajte, aby sa rozpustil cukor obsiahnutý v sladenej smotane. Dávajte pozor, aby mlieko neprešlo varom. Zmes odstavte z ohňa, nechajte vychladnúť a dajte do chladničky. Levanduľu je dobré lúhovať v smotane do druhého dňa.

2. Druhý deň zmes preceďte, ušľahajte žĺtky do peny, pridajte ich k levanduľovej smotane a šľahajte do zhustnutia.

3. Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli a po častiach zašľahajte do základu.

4. Zmrzlinovú zmes vlejte do plastovej dózy a vložte do mrazničky. Aspoň 1× za hodinu krém prešľahajte vidličkou, až do úplného zamrazenia. Zmrzlinu podávajte ďalší deň.

Levanduľa je prospešná rastlina. Zo stoniek sa robia osviežujúce sirupy, ktoré si pijú s citrónom, levanduľový olej odháňa ovädy a podobné potvory, domácich miláčikov chráni pred kliešťami. Pripravujú sa levanduľové octy, kvietky sa kandizujú a potom sa nimi zdobia koláče aj torty, alebo sa sušené používajú do zmesí provensálskeho korenia. Kúpeľová soľ vás dokáže upokojiť a ukolísať k spánku.

Levanduľové kvety som po lúhovaní zo smotanového základu odstránila, aj keď som čítala množstvo receptúr, kde sú v zmrzline ponechané.

Ak máte dosť nasušenej levandule, ušite si pár vrecúšok do skrine s bielizňou. Kvety voňajú po celú zimu a dokonale odpudzujú mole.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *