Levanduľové vankúšiky do prádla

Odžmolkovač
12.5.2019
Jahodové koláče s jednoduchou mriežkou + video
17.7.2019

Tento nápad je pre všetkých milovníkov levandule. Pokiaľ máte nasušenú a na stene vám doteraz visí kytica voňajúca po Provence, potom máte po ruke zásoby na varenie, na výrobu domácej kozmetiky i na vôňu do šatníka. Levanduľu totiž môžete spotrebovať mnohými spôsobmi.

Jedným z nich sú napríklad vonné vrecúška do skrine, ktoré spoľahlivo zaženú šatníkové mole. Ak chcete vyrobiť krásny darček, ktorý vyzerá trochu exkluzívne, vyskúšajte tip na naše vankúšiky. Na výrobu budete potrebovať kvalitné plátno a samozrejme nasušenú levanduľu.

Použité plátno by nemalo mať príliš pevnú väzbu, aby sa vôňa ľahšie dostala na povrch. Ale riedky materiál si tiež nekupujte, pretože drobučké rozpadnuté časti rastlín by sa mohli trúsiť von. Pripravte si:
• na 1 ks 2 štvorčeky plátna veľké 14 × 14 cm
• zvyšok bieleho šifónu na kvet
• ostré malé nožnice
• veľký perleťový gombík
• fialové nite a šijacie potreby
• šablóna z kancelárskeho papiera
Hotový vankúšik je veľký 12 × 12 cm. Má odšitý centimetrový okraj a strih počíta s 1 cm na švové záložky. Pripravte si dva štvorčeky v uvedenej veľkosti a na stroji ich po rube zošite po obvode 3 strán. Obráťte na líce, vankúšik vyžehlite a 1 cm od okrajov tieto 3 strany preštepuje bielou niťou. Vnútro naplňte odrhnutými kvietkami sušenej levandule. Teraz kvietky straste dole a horné otvorené strany dielov prehnite smerom dovnútra v odstupe 1 cm, ktorý je počítaný pre šev. Vankúšik nepoznateľne zošite obrubovacím stehom. Znovu zatlačte kvietky dole, aby vznikol čistý okraj a vo vzdialenosti 1 cm uzavrite odšitie na stroji. Vankúšik je hotový, no ak chcete, v mieste odšitia vyšite ručne zadným stehom linku dvojitou fialovou niťou.

Kvet
Vrstvený kvet tvorí 8 ks sukienok uprostred zošitých do jedného celku. Strihala som od oka. Iba som si z papiera vystrihla šablónku so 4 lístkami (pozri fotografie) z štvorca veľkého 6,5 × 6,5 cm. Niektoré kvietky majú aj 5 lístkov. Nevadí, keď vám jednotlivé diely kvietkov nevyjdú pravidelné a dokonale oblé. V konečnej fáze sa všetko stratí. Vystrihané diely dajte na seba tak, aby ich stred nebol úplne nad sebou. Niektorú sukienku povytiahnite nahor, niektorú do strany, aby bol kvet rozstrapatený. Hravo ho zrovnáte medzi palcom a ukazovákom ľavej ruky a pravou rukou ho dotvarujte. Keď ste s kvetom spokojní, našpendlíte ho na stred vankúšika.

Šifón je hodvábnická tkanina s plátnovou väzbou. Na kvet sme nepoužili hodvábny šifón, ale kúsok syntetického. Môžete ale využiť akúkoľvek transparentnú tkaninu, ktorá je ľahučká a málo sa strapká. Keď sa vám kvet zdá správne naaranžovaný, niekoľkými stehmi ho prišite k podkladu. Potom priložte veľký perleťový gombík a všetky vrstvy dobre prešite. Medzi sukienky kvetu, aj pod gombík, môžete zastrkať niekoľko levanduľových stvolov.

Vankúšik možno venovať napríklad práve s kúpenými bambusovými uterákmi. Previažte ich stuhou do úhľadného balíčka, pridajte levanduľové mydlo alebo inú kozmetiku a svoj voňavý vankúšik.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *