Krehká nakladaná zelenina

Svietniky pre letné večery
14.8.2024
Prehľad rozmerov posteľných obliečok
21.8.2024

Zaváranie je vášeň. Kto ju nepozná, nevie, o čo prichádza.

Pokiaľ patríte výhradne ku konzumentom, aj tak sa vás pokúsim presvedčiť o tom, aby ste si naplnili pár pohárov. Zaváranie veľkej úrody dá drinu; dobre si to pamätám z detstva, z našej ovocnej záhrady, ktorá plodila vďaka otcovej starostlivosti o sto šesť. Kuchyňa sa potom premenila na farebnú dielňu po strop naplnenú cukrovou vôňou či štipľavým octom a do práce sa zapojila celá rodina. Mala som to rada. Večer zostali na veľkom stole naplnené poháre zomknuté do jedného veľkého šíku, aby ráno odkráčali do špajzy a zaplnili prázdne regály.

Dnes tú úžasnú úrodu nemám a paralelne ani dostatok času, takže dávam radšej prednosť malým várkam, skúšaniu nových receptov i vymýšľaniu rôznych kombinácií chutí. To sa potom každoročné zaváranie nestane obyčajnou rutinou.

Tentoraz si beriem na pomoc vykrajovače. Veľa práce mi nepribudne, veď zaváranie je pracné samo o sebe. Inšpirovala ma zelenina. Hýri rozmanitosťou tvarov a farieb a ja si z nej urobím takú stavebnicu. Pridávam recept na chrumkavú sladkokyslú zeleninu,  aj keď viem, že každý máte doma ten svoj, rodinný a najskvelejší.

KREHKÁ NAKLADANÁ ZELENINA

Príprava:  60 minút * Zaváranie: 30 minút

rôsol (približne na 5 pohárov)

  • 1,5 l vody
  • 0,5 l bieleho vínneho octu
  • 200 g kryštálového cukru
  • 60 g soli
  • 1 lyžička horčičného semienka
  • 1 lyžička celého korenia
  • 1 lyžička celého nového korenia
  • 3 bobkové listy
  • ½ lyžičky klinčeka

na dochutenie (na výber)

  • ½ lyžičky muškátového kvetu alebo kardamómu, chilli papričky, kôpor alebo listy viniča

zeleninová zmes

  • karfiol rozobraný na malé ružičky
  • hrášok
  • červené a žlté papriky nakrájané na kocky
  • šampiňóny nakrájané na plátky
  • biela alebo červená cibuľa nakrájaná na plátky

1. Vodu a suroviny na rôsol vložte do hrnca a dajte variť. Pokiaľ vám nevadí korenie rozptýlené po pohároch, nálev nechajte tak. Ak nechcete nechať korenie plávať v náleve, potom ho vyvarte v uzavretom silikónovom sitku. Nálev nechajte 10 minút variť a sitko po vychladnutí vyberte a odložte.

2. Zeleninu dajte do vyvarených pohárov, zalejte horúcim nálevom a ihneď zaviečkujte.

3. Sterilizujte 30 minút v rúre nastavenej na 150 °C. Poháre postavte do hlbokého pekáča s vodou tak, aby sa vzájomne nedotýkali. Prípadne použite špeciálny zavárací hrniec a postupujte podľa návodu.

Nakladanie zeleniny a uhoriek sa líši, navyše každý z nás obhajuje iné chute. Niekto rád kyslé, niekto sladšie alebo aj slané. Avšak ku každej základnej výbave patrí - horčičné semienko * cukor a soľ * ocot * kôpor * tymian * guličky korenia a nového korenia * klinčeky * bobkový list. Nič z toho nebolo treba fotiť, pretože všetko dobre poznáte. Zato sa nechajte inšpirovať pohármi s potlačenými viečkami, ktoré sa mi pri zaváraní osvedčili.

Okrem rýchleho a seriózneho krájania zeleniny som urobila nasledujúce - k uhorkám rozdeleným na dlhé rezy som pridala kvety vykrojené z hrubších koliesok mrkvyUhorkové medailóniky s paprikou vznikli tak, že som zo štvrtiek paprík vykrojila kolieska s rovnakým priemerom, ako sú vyrezané otvory v hrubších plátkoch šalátovej uhorky (inšpirovali ma olivy plnené papričkami). A všetko čo zostalo, som zmiešala s plátkami šampiňónov, karfiolu a hrášku do pestrofarebnej zmesi, ktorá je chuťovo najbohatšia.

Najmenej práce dá miešaná zelenina. Pritom je neskutočne dobrá. Do zmesi dajte malé ružičky karfiolu, hrášok, červenú a žltú papriku nakrájanú na kocky, plátky šampiňónov, červenú cibuľu. Pre väčšiu pikantnosť pridajte malú čerstvú čili papričku. Uhorky zase skombinujte s robustnou červenou paprikou, špicaté papriky napríklad naplňte jemne nakrájanou kapustou. Možností je toľko, koľko existuje chutí. Kombinujte, vymýšľajte. V zime budete za svoju snahu kráľovsky odmenení.

Pokiaľ potrebujete posilniť zaváraciu výbavu, odporúčam sadu viečok na zaváracie poháre (10 ks) s farebným motívom. Viečka sú vhodné na poháre so závitom s hrdlom 6,6 cm. V kuchyni budú neustále v jednom kole. Všetko ostatné nájdete na tu.

Ešte niečo – ak váhate, či pridať kôpor alebo listy viniča, potom kôpor dodáva zelenine viac tradičnej chuti; a ak zvolíte listy viniča, dodáte zelenine chrumkavosť vďaka trieslovine, ktorú obsahuje. Ak máte vo svojom okolí niekoho, kto vinič pestuje, poproste ho o pár listov a vyskúšajte malú zmenu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *