Marhuľový sirup s levanduľou

Aké prikrývky sa hodia na leto
6.7.2024
Nová radosť zo starých dečiek
13.7.2024

Ak sa chcete rozmaznávať, uvarte si túto marhuľovú dobrotu. Voňavý ovocný nápoj z pohodovej domácej kuchyne, je počas leta to pravé.

Výborných ovocných limonád sme si v uplynulom horúcom lete celkom užili. Momentálne sa na nás valí množstvo zrelého ovocia, a ak máte niečoho naozaj nadbytok – napríklad marhúľ alebo broskýň, oplatí sa naplniť ich tekutou formou každú fľašu, ktorú máte po ruke. Nedokážem vám povedať, ako dlho sirupy vydržia. Ovocia nadbytok nemám, a sirupy sa vytratia rýchlosťou blesku. Však uvidíte sami :o)

Na sirupy mám najradšej fľaše s klipovými uzávermi. Patrím k pamätníkom limonád s porcelánovými zátkami, a tak na nich stále trpím. Na stole vyzerajú skvele, perfektne tesnia, čo oceníte predovšetkým pri súčasných náletoch ôs, bez ktorých sa moje varenie na záhrade nezaobišlo. Za kvapku sirupu by ochotne dali svoju pruhovanú dušu.

Užite si krásne teplé dni a udržujte v chode pitný režim so všetkými pôžitkami :)

02

MARHUĽOVÝ SIRUP S LEVANDUĽOU

Príprava: 15 minút + 25 minút varenia * Získate: 2 pollitrové fľaše a cca štvrť ďalšiu

   1 kg marhúľ, umytých a vykôstkovaných

   1 kg cukru - krupicový pre žiarivejšiu farbu, alebo trstinový, ale sirup stmavne

   550 ml vody, najlepšie filtrovanej (Brita a pod.)

   1 lyžica sušenej levandule, v sezóne 15 čerstvých vetvičiek

   2 citróny, stredne veľké

1. Umyté marhule rozlúpnite, zbavte kôstok a ak máte veľké plody, pokrájajte ich. Vložte ich do širokého hrnca s ťažkým dnom, minimálne zastreknite vodou a premiešajte s tretinou cukru, aby marhule boli pekne obalené.

2. Kastról dajte na mierny oheň a za stáleho miešania nechajte ovocie pustiť šťavu. Cukor sa začne taviť a karamalizovať. Pozor, nič nepripáľte!

3. Tento proces trvá krátko a v okamihu, keď je ovocie zmäknuté a tonie v cukrovom roztoku, pomaly pridajte vodu a zmes dokonale premiešajte. Ovocie neprská, ale dávajte pozor. Nakoniec prisypte sušenú levanduľu alebo celé čerstvé vetvičky a marhule nechajte rozvariť na kašu.

4. Keď zmes začne peniť, udržte ju v miernom vare a varte ešte 8-10 minút, potom ju stiahnite z platne. Ak máte v hrnci čerstvú levanduľu, vetvičky vytiahnite a ovocie rozmixujte ponorným mixérom. Sirup preceďte cez husté sitko, aby ste zachytili kúsky a rozdrobenú levanduľu.

5. Sirup vráťte do hrnca, pridajte zvyšný cukor a šťavu z 2 citrónov. Dobre premiešanú zmes povarte do zhustnutia a po 5 minútach vypnite. Horúci sirup nalejte do sterilizovaných nahriatych fliaš. Po vychladnutí uložte v chlade a tme; načatý sirup ponechajte v chladničke.

Nápoje narieďte podľa svojej chuti čistou vychladenou vodou bez bublín.

Sady pollitrových fliaš, ktoré nájdete v galérii pod článkom, sú na sirupy ideálne, pretože klipové uzávery dobre tesnia a nemusíte sa tak báť vziať si fľašu so sebou niekam do terénu. Pri varení sirupu som použila trstinový cukor, takže je sirup ladený viac dohneda. Namiešaný ľadový nápoj si narieďte vodou podľa svojej chuti. Odporúčam pramenitú vodu, pretože bublinky sódovky trošku pozmenia lahodnú chuť sirupu, a to je škoda. Najviac si užijete pri varení – nad hrncom sa vznáša opojná vôňa marhúľ a levandule. Je to vážne zážitok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *