Med z púpav

Motýlikovia z lístkového cesta
5.4.2024
Uteráky ako tip na jarný darček
12.4.2024

Na lúkach sa pomaly rozprestierajú koberce žltých púpav a je akurát tak čas siahnuť po starom rodinnom recepte na púpavový med. Vykonala som revíziu svojej špajze a našla tie najkrajšie poháre, ktoré pristanú medom. Robím totiž svetlý a tmavý med.

Na prípravu medu (je to vlastne hustý sirup) potrebujete len pár surovín a jeho výroba nie je vôbec zložitá. Dôležité je uzavrieť ho do pohárov s kvalitným uzáverom, aby obsah neprijímal vlhkosť a pachy. Med má totiž rád sucho, chladno a tmu. Robustné dózy cibuľového tvaru mu obzvlášť pristanú. Zaobstarala som si ich už vlani, takže sa opäť teším na poháre plné zlata.

Najprv vás čaká prechádzka, čo je najpríjemnejšia časť tejto úlohy. Zrelé a krásne otvorené púpavy zbierajte najlepšie na poludnie, na mieste vzdialenom od komunikácií. Pokiaľ nechcete mať zafarbené prsty od peľu a vytekajúceho mlieka, vezmite si so sebou rukavice. Trhajte iba kvety a ukladajte ich voľne do väčšej misy alebo košíka, nie do igelitového vrecka. Na prípravu medu môžete využiť klasický biely cukor, ale zdravším variantom bude prírodný nerafinovaný alebo trstinový cukor. Výsledný produkt si zachová výrazný podiel biologicky hodnotných látok a bude mať nádhernú tmavú farbu medu.

Vyskúšajte doma aj ďalšie tekuté dobroty – napríklad mätový sirup do letných limonád alebo tymianový sirup.


PÚPAVOVÝ (SKORO) MED

Príprava: 2 hod * Získate:  zhruba 1 liter naplní 5–6 malých pohárov

  • 350-400 rozvinutých hlavičiek púpav
  • 1 liter vody
  • 2 bio citróny, umyté a rozkrájané na plátky
  • 1 kg bieleho alebo tmavého cukru

1. Púpavy ľahko umyte pod tečúcou vodou, aby vyplávali nečistoty a drobné chrobáky. Dajte ich do hrnca, zalejte litrom vody a priveďte do varu.

2. Varte asi 15-20 min. Potom pridajte rozkrájané plátky citrónov zbavené horkých semienok a hrniec s tekutinou nechajte 24 hodín v chlade.

3. Druhý deň odvar preceďte cez jemné plátno, zvyšky púpav aj citrónov silno vytlačte a vyhoďte. Do čistej tekutiny pridajte cukor a za občasného miešania priveďte do varu. Tekutinu nechajte prebublávať ešte minimálne 1,5 hodiny, až med začne hustnúť.

4. Či má med správnu konzistenciu spoznáte pomocou želírovacej skúšky. Vychlaďte malý porcelánový tanierik, kvapnite naň horúci med a nechajte vychladnúť. Ak sa kvapka udrží a nestečie, je všetko, ako má byť.

Hotový púpavový med nalejte (ešte teplý) do suchých pohárov s gumovým tesnením alebo so skrutkovacími viečkami a po vychladnutí ho uložte v chlade a tme.

Lepšie sa konzumuje hustejší med, ktorý nesteká z pečiva. Púpavový med hustne priamo úmerne s predĺžením doby varu. Ak varíte dlhšie, voda sa odparí a spoločne so skaramelizovaným cukrom med zhustne. Pokiaľ sa vám na prvýkrát podarí uvariť tekutý med, nevadí. Používajte ho ako sirup. Beztak mu patrí skôr toto pomenovanie, pretože produkt pravý med iba pripomína.

Na výrobu svetlého medu používam tradičný biely cukor a tmavý med pripravujem s trstinovým alebo prírodným nerafinovaným cukrom. Zatiaľ čo klasický med je zlatistý, z tmavého cukru pripomína lesný med.

Ak vám med pekne zrôsolovatel, potom ho môžete smelo použiť na chutné vločkové sušienky, na chlieb s maslom, na jablkové lievance a pod. Sušienky možno dozdobiť jedlými kvietkami alebo bylinkami, ktoré pestujete. Na romantickú desiatu som nazbierala pár sedmokrások. Rástli priamo medzi žltou záplavou púpav.

Mimochodom - vo vázičke vám kytička pre radosť vydrží takmer týždeň. Jar je nádherná!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *