Motýlikovia z lístkového cesta

Aspik s vínom z mäsa a zeleniny
2.4.2024
Med z púpav
10.4.2024

Extra rýchle a super jednoduché pohostenie z hotového lístkového cesta sa vám bude hodiť pri akejkoľvek príležitosti.

Slovami „extra a super” obvykle šetrím, ale túto sladkosť budete mať na stole skutočne jedna, dva, a takmer bez práce. Ak zatvoríte oči nad tým, že si lístkové cesto kúpite hotové, behom okamihu z neho vytvoríte veľké sladké motýliky. Výsledok poteší predovšetkým vaše deti, takže vám budú určite pomáhať.

Pečivo vás prekvapí krehkosťou a nevtieravou chuťou. Do slimákov zamotajte kvalitný trstinový cukor, voňavú škoricu, a pokiaľ vám zostávajú nejaké oriešky, jemne ich pomeľte a pridajte do pečenia. Deti bude zo všetkého najviac baviť motýle zostavovať. Krídelká spojí dohromady prešľahané vajíčko a potom už svoju zbierku zverte rozpálenej rúre. Tam motýle vyrastú a skrásnia dozlatista, a po vychladnutí sa môžu hneď usadiť na novom jarnom obruse. Ako inak, než na motýľom...

Pestré a veselé jarné textílie na svoj stôl nájdete na našom e-shope v sekcii BYTOVÉHO TEXTILU. Zaručene si vyberiete.

Príprava: 20 minút * Získate: 7 ks motýľov

  • 1 chladené lístkové cesto, na papieri na pečenie
  • 40 g masla, rozpusteného
  • 40 g trstinového cukru
  • 2 lyžičky škorice
  • 30 g lieskových orieškov, jemne mletých (nemusia byť)
  • 1 vajce, prešľahané

1. Lístkové cesto nechajte chvíľku v izbovej teplote a rozviňte ho. Plát presuňte na pomúčenú dosku a potrite ho rozpusteným maslom.

2. Plochu husto posypte trstinovým cukrom a potom rovnomerne škoricou. Ak máte oriešky, pridajte ich, ale motýliky budú chutní aj bez nich.

3. Potom z jednej kratšej strany začnite cesto rolovať do pevnej rolky zaberajúcej asi dve tretiny plátu. Rovnako zrolujte aj druhú stranu cesta, až sa rolky stretnú.

4. Teraz treba rolky rozkrájať asi na 1,5 cm široké kúsky - viď foto. Najlepšie sa pracuje nožom na syr s jemnou pílkou. Aj keby sa vám rolky krájané iným nožom trochu zdeformovali, nie je problém ich na plechu zarovnať. Väčšia a menšia špirála nad sebou vytvorí vždy polovicu krídiel. Celkom pripravíte 14 ks krídeliek.

5. Papier na pečenie dajte na plech a každé krídlo po obvode pomažte maslom. Dvojica zrkadlovo zložených krídiel sa tak spojí. Zostavte všetkých 7 motýľov, pričom medzi nimi ponechajte väčšie medzery, pretože pečivo veľa nakysne. Rozpáľte rúru na 180 °C.

6. Nakoniec maslom potrite aj horné plochy motýlikov a pečte ich 20 minút, až povrch zozlatne. Po vychladnutí môžete motýliky jemne pocukrovať cukrom s vanilkou.

Pripravený vyvaľkaný plát cesta je veľkou pomocou. Navyše pre svoj zámer potrebujete pekne zarovnaný obdĺžnik, ktorý sa len ťažko vyvaľká z kusa cesta. Na masle nešetrite a snažte sa o rovnomerné rozprestretie trstinového cukru aj škorice. S prídavkom orieškov bude výsledok ešte o poznanie lepší.

Plát zrolujte smerom k sebe v pomere 1: 2 tretinám. Tak docielite to, aby spodné krídelko bolo o niečo menšie, než horné, a celok lepšie vystihne tvar motýľa. Na rozkrájanie roliek sa mi najlepšie osvedčil nôž na syr s otvormi. Jeho ostrie má jemnú pílku, pomocou ktorej špirály cesta nestlačíte k sebe. Teraz polovičky krídiel po obvode natrite prešľahaným vajcom. Dobre k sebe priľnú a pri pečení sa spečú do jedného celku.

Motýlie koláčiky nechajte vychladnúť a jemne ich poprášte cukrom s vanilkou. Vanilka a škorica k sebe patria a nádherne prevoňajú celú vašu kuchyňu. Zostáva už len prestrieť úplne nový obrus a stravníci môžu prísť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *