Vážne mi nenapadá nič, čo by sviežosťou predčilo poriadne vychladený melón. Zasýti vás a ešte získate pocit, že ste sa poriadne napili.
Je to tak, keď už nemôžete vodu ani vidieť, siahnite do chladničky pre melón. Väčšinou nezostane len pri jednej porcii. Melónom tiež nahradíte pracne vytváraný dezert a naservírovať sa dá tak nápadito, že ním môžete pohostiť početnú spoločnosť. A keby vám predsa len kúsok zostal, nájdite si pätnásť minút na jeho spracovanie. Stojí to za to. Výsledkom je vynikajúca ľadová triešť, ktorú milujú deti a ktorú môžete podávať aj s kvapkou alkoholu. Máte len jedinú úlohu - nezachladiť si krk!
Spôsobov, ako vtipne rozporcovať a naservírovať melón, je veľké množstvo. Ak chcete podať porcie melónu ako dezert, urobte to tak, ako na obrázku. Umytú odkrojenú polovicu melónu najskôr poriadne vychlaďte a posaďte na veľký tanier alebo tácku. Svoju ovocnú tortu dozdobte sezónnym ovocím, vykrájanými melónovými guličkami z odloženej časti melónu, a to všetko rozporcujte na pravidelné kliny.
Druhú polovicu cukrového melónu rozkrájajte na veľmi hrubé plátky a ešte ich rozdeľte na robustné kliny. Narezaním do nich urobte otvor pre vsunutie drievka a razom sú tu melónové nanuky. Polejte ich čokoládou a posypte strúhaným kokosom. Ak máte okolo seba detskú spoločnosť, rýchlo sa po nich zapráši. Iste ste si všimli, že sa dovážajú melóny bez jadierok. Veľa vám to uľahčí slávnostné servírovanie.
Alko alebo nealko limonáda s bazovým sirupom bude ešte lepšia, keď si do nej vyrobíte mrazené melónové guličky. Je to perfektný nápad k likvidácii posledného kúska melónu, ktorý občas zostáva. Guličky vám krásne vychladia letný nápoj a nakoniec ich jednoducho pomocou dlhej lyžičky skonzumujete. Čo lepšie si so sebou zobrať do rozpáleného večera na záhrade? Recepty na obe verzie nájdete tu.
Vykrájané melónové guličky, prípadne naloženú zmes letného ovocia je možné podávať ako luxusný dezert priamo v miske z vydlabaného melónu Galia. Ešte je tiež čas naložiť si na zimu pohár ovocia do rumu. Tzv. rumtopf začína jahodami a pokračuje čučoriedkami a broskyňami, až sa v závere veľkého pohára dopracujete k slivkám. Melónová miska môže byť prvou ochutnávkou, ako sa vám podarilo naložiť tohtoročnú úrodu.
Ľadové triešte patria v lete k vyhľadávaným pochúťkam. Pokiaľ si ich vyrobíte doma, má to tú výhodu, že môžete ovplyvniť ich sladkosť. Recept, ktorý robím, je sladký tak akurát, ale ak chcete, môžete uberať. Namiesto citróna je možné pridať aj šťavu z 1 limety, veľmi sladký cukrový melón je výborný s citrónom.
A ešte verzia pre dospelákov - nezabudnite si večer v chládku popriať do svojho pohára ľadových kryštálov trochu kubánskeho rumu. Stojí to za to :o)
Príprava: 20 minút + mrazenie * Získate: 6 porcií
150 g krupicového cukru
350 ml vody
600 g nakrájaných kociek melónu (asi 1 kg so šupkou)
4 lyžice citrónovej šťavy
1. Na panvicu dajte cukor a vodu a miešajte, kým sa nerozpustí. Potom roztok uveďte do prudkého varu, plameň stiahnite a cukrový sirup ponechajte 10 minút v miernejšom vare, aby sa voda zredukovala.
2. Medzitým rozmixujte melónové kocky na hladkú hmotu.
3. Do odstaveného sirupu vmiešajte citrónovú šťavu a vlejte ho do melónovej drene. Premiešajte a rozlejte do pripravených chladiacich misiek.
4. Dajte chladiť aspoň na 6 hodín, počas chladenia obsah misiek aspoň 2× načechrajte.
Pred podaním hranou lyžice zoškrabujte povrch drene tak, aby ste vytvorili malé kryštáliky melónového ľadu. Rýchlo ich presuňte do misiek, dozdobte napríklad citrónom, mätou alebo lístkami nádchovníka a ihneď podávajte. Do alkoholickej verzie pridajte do každého pohárika 40 cl kubánskeho rumu.