Nechajte hovoriť kvety: čo prezradí ruža alebo maky?

Mrkváče so slivkovým lekvárom
5.6.2024
Chlebová placka s kváskom v prášku
12.6.2024

Či už sa v našej ponuke objavia prakticky akékoľvek kvety, väčšinou sa po nich len zapráši. Kvetinové dekory sú jednoducho krásne a nestarnú. Čo o týchto vzoroch ale hovorí kvetomluva?

Bývali doby, kedy znalosť kvetomluvy takmer patrila medzi základné vzdelanie mladých dievčat a chlapcov. Dnes to tak síce už dávno nie je a ani kvety sa na schôdzky nenosia tak bežne, ako tomu bolo predtým, skrytý význam kvetov ale zostal.

Poďte sa s nami pohrúžiť do hlbín kvetomluvy a možno si nejakým takým krásnym odkazom zútulniť domov!

Kto mi podá margarétu?

Asi len málokomu pri zmienke o krásnych margarétach nepríde na myseľ popevok rytierovej dcéry Leontýnky z populárneho detského filmu Nech žijú duchovia. Čo jej mal milý Dlhý Janko tým kvetom oznámiť? Tradičná kvetomluva tvrdí, že kytica margaréty znamená od muža prísľub, že na ženu sa nebude ponáhľať a bude trpezlivý. Margaréta je ale predovšetkým symbolom panenstva, čistoty a v neposlednom rade sa práve na margarétach otrhávajú lístky. Má ma rád... Nemá ma rád...

Tajuplné vlčie maky

Vlčie maky robia v začínajúcom lete z polí s obilím naozaj nádherné scenérie. Bohužiaľ, ich krvavo červenú farbu si doma vo váze príliš neužijeme – snáď len máločo odkvitá tak rýchlo ako odtrhnutý mak... Pokochajte sa ním preto na domácich dekoráciách, keď totiž dostanete vlčie maky, vraj to znamená, že nemáte prezrádzať vašu lásku; tiež je symbolom plodnosti a hojnosti, ale aj sebaobetovania, krvi a nového života.

Slnko domova

Ak milujete slnečnice, potom by ste mali vedieť, že sú symbolom obdivu a uznania, radosti, oddanosti a predovšetkým energie. Ich otáčanie sa za slnkom je podľa gréckych mýtov kliatba: nymfa Klytie sa zamilovala do boha slnka Helia a rozhodla sa preto ublížiť jeho milenke. Lenže bola odhalená a za trest premenená na kvet, ktorý sa otáča za tým, koho miluje. V klasickej kvetomluve je však vraj znakom prílišnej pýchy.

Kráľovná kvetov nesklame

Snáď najobľúbenejším kvetom všetkých milencov, ktorí si vyjadrujú lásku, sú ruže. Tomu zodpovedá aj ich význam v kvetomluve, podobne ako u karafiátov, ľalií alebo tulipánov totiž záleží na ich farbe. Červená značí vášeň a hlbokú lásku, ružová obdiv a nehu, biela úprimnosť, čistotu a nevinnosť, žltá priateľstvo a starostlivosť, oranžová túžbu a fascináciu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *