Tento recept je hotový poklad, ktorého základ tvorí riadna dávka smotany, tvarohu a chrumkavej čokolády. Vychutnajte si tento skvelý dezert, ktorý chutí najlepšie dôkladne vychladený.
K názvu dezertu, ktorý som vám pripravila pomocou priestranného plechu na pečenie (má správne rozmery tak akurát do chladničky), musím podotknúť ešte to, že v niekom názov Stracciatella môže evokovať naopak pokrm horúci a do poriadnej zimy. To preto, že sa jedná o tradičnú a výdatnú polievku, ktorá sa varila už v období starovekého Ríma. Obsahuje vajcia, strúhaný parmezán a muškátový oriešok. Väčšine z nás sa však pod týmto pomenovaním vybaví lahodná smotanová zmrzlina s príchuťou vanilky a s prímesou čokoládových plátkov, ktoré tak príjemne chrumkajú na jazyku.
A to už som pri vytúženej čokoláde, ktorú som naliala nielen do mrveničkového korpusu, ale pridala aj do krémového základu typu Cheesecake. Výsledkom je smotanová pochúťka, ľahká a jemná, s kúskami vychladenej čokolády. Aby som odľahčila aj nepečený korpus, nahradila som klasický sušienkový základ rozdrvenými celozrnnými kukuričnými chlebíčkami. Je to príjemná zmena a prekvapivo dobrá.
Príprava: 35 minút * Získate: plech rezov veľký 36 × 27 cm
Korpus
Krém
1. Chlebíčky rozdrvte v mise pomocou paličky alebo ich nahrubo rozmixujte. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu, dohladka vmiešajte maslo a vriacu vodu. Polevu presuňte do misy s chlebíčkovou drťou a všetko rýchlo premiešajte.
2. Pekáč vyložte potravinovou fóliou a pomocou lyžice natlačte hmotu rovnomerne po celej ploche. Vložte do chladničky.
3. Vyšľahajte smotanu a nechajte ju bokom. Želatínu na nepečenú tortu dajte do misky, pridajte 100 ml vlažnej vody (nie studenej) a 15 sekúnd intenzívne miešajte metličkou. Ďalej pracujte rýchlo.
4. Do väčšej misky dajte tvaroh, jogurt a cukor a zľahka prešľahajte. Tekutú želatínu vmiešajte metličkou do základu a akonáhle začne tvarohový krém želírovať, vmiešajte doň vyšľahanú smotanu a čokoládové kúsky, a všetko spojte dohladka.
5. Krém naneste na mierne stuhnutý korpus, stierkou vyrovnajte a nechajte najlepšie do druhého dňa v chladničke.
Rezy podávajte dozdobené malinami a hoblinkami čokolády.
Čokoládovo ryžový základ rezov je ľahučký a chutný, nijako sa ho neobávajte. Počítajte s tým, že sa po rozkrájaní viac drobí, ale ničomu to nevadí. Drobčeky pridajte k jednotlivým porciám s ovocím, chutia trochu ako oriešky. Ak očakávate tradičnejšiu chuť cheesecaku, vytvorte si korpus z obvyklých sušienok a masla.
Krém krásne tuhne pod rukami. Ak ho navŕšite do pekáča menších rozmerov, než uvádzam, budete mať tortičky ešte vyššie. Po vychladení idú kúsky dobre nakrájať. Pridajte hrsť čerstvých malín a užívajte si skvelú chuť rezov.
Ešte jedna skvelá obmena - keď sa chcem vytiahnuť, do krému používam horkú čokoládu s príchuťou malín, napr. 70% Ecuador a uvedené množstvo násobím dvoma :o) Ak čakám väčšiu návštevu, často pripravujem rôzne rezy na hlbšom plechu. Je to najrýchlejší spôsob prípravy, ako získať väčší počet porcií. Navyše idú efektne dozdobiť a každý hosť má pocit, že ste tortu pripravili len a len pre neho.