Ošatka s krasličkami

Papierová kapsa na koledu
24.3.2021
Roláda s vajciami a mozzarellou
29.3.2021

Maľovanými vajíčkami sa od nepamäti platí za blahodárny akt šibania. Obyčajne povedané za výprask, kedy nám živý prútik z vŕby, brezy alebo osiky postúpi svoju živú silu.

Platilo sa s vajcami, platilo sa darčekmi. Vajcia bývali najčastejšie červené, symbolizovali život, lásku. Obyčajné vajcia sa vkladali do pletencov z kysnutého cesta, vyfúknutými škrupinkami sa zdobili pučiace vetvičky. Je pekné, že sa mnohé zo zvykoslovných tradícií zachovali dodnes. Vôbec mi nevadí, keď ma nejaký rodinný koledník pretiahne korbáčom. Vždy si poverčivo hovorím, že budem mať pred sebou zdravý rok a budem oplývať energiou... Pravda, vykúpim sa väčšinou niečím dobrým pod zub. Ale nazdobené kraslice mávam doma zakaždým, aspoň na parádu.

Tento rok som vyrobila kraslice, ktoré považujem za úplne najľahšie. Proste, keď máte málo času. Suroviny na ne sú dostupné a určite ich doma nájdete v nejakej pracovnej zásuvke. Budete potrebovať iba lepidlo a slabý povrázok.

Jediné, čo je treba si zaobstarať, je ošatka z nejakého prírodného materiálu. Zvolila som robustný pedig, pretože košíček potom ihneď zabehnem pri pečení chleba. Určite vám postup ponúknem aj s receptom...

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA KRASLICE  

Na tieto vajíčka netreba vyfukovať vajcia. Potrebujete k tomu trošku pevnejší základ, než sú škrupiny. Je jedno, či zvolíte vajcia papierové alebo plastové. Oboje zakúpite v kvetinárstve, v potrebách pre výtvarníkov i v papiernictve. Pod košieľky z povrázkov schováte aj pestré dekorácie, ktoré máte z minulých rokov a už sa vám nepáčia. To bol aj môj prípad. Celkom si pripravte:

  • vajíčka z plastu alebo z papiera
  • slabší kvalitný povrázok z povrazníctva
  • kúsky starých stužiek
  • lepidlo Tenyl (drogérie Teta)
  • nožnice
  • na dozdobenie zaujímavé gombíky, prírodniny, mašličky

MOTAJTE A MOTAJTE

Vajíčko si natriem väčšou vrstvou lepidla v mieste, kde je najširšia. Niekde uprostred. Obtočíme ho povrázkom, pritisnem do lepidla a pokračujem dokola. Prstami sa snažím každú otočku prisunúť k predchádzajúcemu prameňu povrázku. Ide to ľahko, lepidlo si pridávam vždy tak do hĺbky 1 cm. Ak máte kvalitný špagát, potom dobre saje a akonáhle sa trošku prevlhčí lepidlom, dobre drží na povrchu. Postupujte k oblej špičke vajcia – viď detail – kde zakrútite poslednú otočku, koniec špagátu odstrihnete a chvíľu podržíte na mieste. Potom zase od najširšej časti postupujte na druhú stranu, ku špicatejšej špičke vajcia. Nadpojenie povrázku nebude vôbec vidieť.

POVRCH DEKORUJTE PODĽA SVOJEJ FANTÁZIE

Povrázkové kraslice sú krásne samy o sebe. Môžete si ich vyrobiť aj na zavesenie, kedy na hornej špičke vajca vytvoríte slučku z koncového povrázku a pridáte k nej mašličku - viď vajce úplne vpravo. Povrázkom pristanú staré a zažltnuté krajky. Stačí len vajíčko obtočiť a krajku zaistiť lepidlom. Zdobiť možno gombíkmi, kúskami perlete, drobnými kvietkami, mašličkami.

Aj keby sa vám nechcelo zdobiť okná, piecť mazance a vítať koledníkov, určite si urobte prívetivú dekoráciu na sviatočný stôl. Veľká noc patrí k najkrajším sviatkom v roku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *