Pikantná nátierka z cíceru

Misky na odkladanie šperkov
9.6.2023
Keď obrúsky rozkvitnú
16.6.2023

Cícer patrí medzi strukoviny, ktoré by sme si mali vychutnávať v našej strave často. Rímsky hrášok, o ktorom bude reč, sa tiež nazýva cícer baraní, pretože robustné semená pripomínajú hlavu barana.

Už počujem, ako hovoríte, že máte všetky druhy problémov s trávením hrášku. Naozaj neviem prečo, ale cícer nič z toho nespôsobuje. Začnite s jednoduchou nátierkou, ktorá zaboduje aj u mužov, ktorí majú radi niečo ostrejšie. Do nátierky totiž pridávam chilli.

Keďže príprava cíceru je pomerne zdĺhavá, na rýchlu večeru si určite vyberiem cícer v slanom náleve. Dnes si ho môžete kúpiť bez problémov. Samozrejme, keď sa chcem predviesť, nie som lenivá a varím. Čerstvo uvarený cícer má orechovo-gaštanovú príchuť, ktorá vďaka poctivej príprave vynikne. Získa si úplne každého. Alebo poznáte niekoho, kto vyskúšal hummus a povedal, že mu nechutí?

Nátierku najradšej podávam v hlbokej keramickej miske. Viete ju tak jednoducho pribaliť do košíka, keď idete do prírody. Môžete si vybrať z niekoľkých krásnych dizajnov – pozrite sa na koniec článku.

PIKANTNÁ CÍCEROVÁ NÁTIERKA S CHILLI

Príprava: 20 minút

  • 400 g cíceru bez nálevu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 chilli paprička, najemno nasekaná alebo sušené chilli na špičku noža
  • 1 lyžica kremžskej horčice
  • 3 plné lyžice majonézy
  • soľ
  • biele korenie
  • 3 lyžice mrazeného zeleného hrášku

1. Cícer preceďte, opláchnite a vložte do chopperu. Pridajte prelisovaný cesnak, chilli, horčicu a majonézu, dochuťte soľou a bielym korením a všetko rozmixujte do hrubšej konzistencie.

2. Nátierku ochutnajte. Mala by mať pikantnejšiu chuť. Nakoniec jemne vmiešajte rozmrazený hrášok.

Nátierku podávajte s celozrnným, slnečnicovým alebo olivovým chlebom, najlepšie ešte teplým.

Varenie cíceru

Ak sa pustíte do varenia cíceru, namočte ho najprv aspoň na 10-12 hodín do vody a potom ho varte necelú hodinu v tlakovom hrnci. V bežnom hrnci to trvá až 1,5-2 hodiny. Táto potravina obsahuje minerály a takmer všetky vitamíny, má vysoký obsah zdravých tukov a vlákniny. Je vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín. Je to jedna z najužitočnejších ingrediencií v kuchyni.

Cícer je sympatický produkt. Chutí mi, ak je rozmixovaný nahrubo. Samozrejme, dajte si toľko chilli, koľko chcete. No nemalo by prehlušiť celkovú chuť. To platí aj pre cesnak. Nechajte cícer, aby mal navrch.

Hrášok používam výlučne mrazený. Je sladký a dobre dopĺňa ostrejšiu chuť nátierky. Nakladaný hrášok býva slaný alebo sladkokyslý a to zmení chuť. Dajte si záležať na výbere chleba. K nátierke mi najviac chutí olivový.

Nátierka naplní keramickú misku s objemom 530 ml. Ak niekam cestujete, ochlaďte nátierku a misku uzavrite potravinárskou fóliou. Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *