Jahody v mandľovej čokoláde pre malých i veľkých

Keď obrúsky rozkvitnú
16.6.2023
Bambusové výrobky sú tu pre vaše pohodlie
24.6.2023

Keď spojíte čerstvé a sladké jahody s čokoládou, čaká vás luxusný chuťový zážitok. Privítajte školákov na prázdniny poriadnou porciou tejto dobroty.

Tento recept robím výhradne dospelej časti svojej rodiny, pretože čokoláda obsahuje tradičný taliansky mandľový likér a štipku štipľavého chilli. Avšak bez alkoholu a korenia poháre nestratia nič sa svojej lahodnosti. Ponúkam ich s radosťou na oslavu ukončenia školského roka.

Dezert som pripravila do zmrzlinových pohárov v tvare zmrzlinových oblátok, ktoré môžu byť vernými spoločníkmi vašich letných spoločenských udalostí. Poháre sú určené na podávanie zmrzlín, ľadových sorbetov i ovocných drení, a tak si len želajme, aby leto bolo šťastné, zdravé a slnečné.

V receptoch nájdete verziu pre dospelých aj pre deti, ale dajte pozor, nech sa pri servírovaní pohárov nepomýlite :o)

Príprava: 30 minút * Získate: 3 veľké poháre

Pohár v 3 krokoch pre dospelých

1. krok

  • 150 g čokoládových sušienok s mandľami (ak nemáte mandľové, potom pridajte hrsť nahrubo nasekaných mandlí)
  • 2 plné lyžice masla

Sušienky rozdrobte nahrubo, pridajte nasekané orechy (ak nie sú súčasťou sušienok) a spoločne so zmäknutým maslom prstami vytvorte posýpku. Rozložte ju na tanier a vložte do chladničky.

2. krok

  • 300 g jahôd (aj viac) nakrájaných na plátky
  • 2 lyžice mandľového likéru Amaretto z odmeraných 100 ml

Plátky jahôd rozložte na tanier a pokvapkajte 2 lyžicami likéru, premiešajte a tiež vložte do chladničky.

3. krok

  • 100 ml smotany, 33%
  • 100 g horkej čokolády, min 70%
  • na špičku noža mletého chilli
  • zvyšok mandľového likéru Amaretto
  • lístky mäty (alebo medovky) na dozdobenie

Do kastrólika umiestneného vo vodnom kúpeli nalejte smotanu a pomaly ju zahrievajte. Po chvíli pridajte rozlámanú čokoládu a miešajte, až vznikne hladký hustnúci krém. Kastrólik odstavte a nechajte chladnúť. Keď je čokoláda vlažná, vmiešajte čili a zvyšok Amaretta.

Dokončenie - Na dno každého skleneného pohára vložte lyžicu sušienkovej posýpky (1 lyžicu si ponechajte bokom), zalejte trochou čokolády a v pruhoch suroviny takto striedajte až zaplníte dve tretiny pohárov. Zvyšok pohárov hojne vyplňte plátkami jahôd a dozdobte posýpkou a mätou.


Pohár v 3 krokoch pre deti

Pracujte podľa predchádzajúceho popisu práce, len vynechajte Amaretto a chilli. Namiesto posledného zdobenia posýpkou pridajte viac sekaných mandlí.

Tu som v pruhoch zostavila, čo s čím patrí dohromady. Pracovala som so sušienkami s kúskami mandlí, tak tie na fotografií chýbajú, ale šetriť s nimi určite nemusíte. Cukor nepridávam nikam, ani do jahôd, ak sú zrelé. Na osladenie úplne stačí pár lyžíc sušienok a sladkosť čokolády.

Čokoláda v pohári nestuhne, len sa tak nejako zabrzdí o mandľovú posýpku. Výsledok je chrumkavý, pretože vychladené sušienky nestihnú zvlhnúť. Nevadí, keď sa jahody svojou váhou trochu vnoria dovnútra. Dávam ich toľko, koľko sa zmestí. Presne o toto ide - nabrať si na lyžičku chrumkavú čokoládu s mandľami i jahodami. Dobrú chuť a krásne prázdniny!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *